Biden Ve Macron 'Denizalti' Krizinden Sonra Ilk Kez Bir Araya Geldi

ABD Baskani Joe Biden, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile denizalti krizinden sonra gerçeklestirdigi ilk yüz yüze görüsmede, “Avustralya ile yapilan ve Fransa ile gerginlige yol açan denizalti anlasmasinda beceriksizce davrandik” dedi.

Biden Ve Macron 'Denizalti' Krizinden Sonra Ilk Kez Bir Araya Geldi


G20 ülkelerinin liderleri, korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle 2 yil aradan sonra ilk yüz yüze görüsmelerini gerçeklestirmek üzere Italya’nin baskenti Roma’da bir araya geliyor. G20 Zirvesi kapsamina Roma’ya gelen ABD Baskani Joe Biden, Papa Francis, Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella ve Italya Basbakani Mario Draghi ile görüsmesinin ardindan Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Biden ve Macron, AUKUS olarak bilinen denizalti krizinden sonra ilk yüz yüze görüsmelerini gerçeklestirmis oldu.

ABD Baskani Biden, yerel saatle 17.45’te Roma’daki Fransa Büyükelçiligi’nde gerçeklestirilen görüsmede Avustralya ile yapilan ve Fransa’nin tepkisine neden olan nükleer denizalti anlasmasi konusunda "beceriksizce" davrandiklarini belirterek, "Yaptigimiz sey beceriksizceydi, incelikle yapilmadi. Bazi seylerin gerçeklesmedigi izlenimini edindim. Fransa son derece degerli ve önemli bir ortak" diye konustu.



Söz konusu anlasmayla ilgili Fransa’nin çok önceden bilgilendirildigini düsündügünü söyleyen Biden, Fransa’nin anlasmadan haberdar olmadigini bilmedigini ifade etti.



Fransa Cumhurbaskani Macron ise Biden ile yaptigi görüsmeyi "birlikte insa ettikleri güven sürecinin baslangici" olarak nitelendirerek, "Geçtigimiz birkaç hafta içinde Baskan Biden, ordularimiza fayda saglayan bazi temel kararlar aldi ve bu kararlar söz konusu destegin somutlasmis hali. Daha sonra silah ihracati, uzay endüstrisi ve nükleer sektörde bazi ikili anlasmalar yaptik. Birkaç kelimeyle, geçtigimiz birkaç hafta boyunca çalismalarimizin merkezinde yer alan seyler bunlardi ancak bugün bazi ortak girisimleri ve her konuda ortak eylemleri desteklemek için alinan bu somut kararlari tartisacagiz” ifadelerini kullandi.

Macron ayrica, “G20’nin gündeminde yer alacak temel uluslararasi meseleler iklim degisikligi, dijital sektör ve saglik konulari üzerinde birlikte çalismaya devam edecegiz. Ayrica kilit bir konu olan silah kontrolü konusunu da ele alacagiz" dedi.



AUKUS krizi

Avustralya, Fransiz Naval sirketi tarafindan Avustralya’ya konvansiyonel 12 denizalti yapimini içeren 56 milyar Euro degerindeki Taarruz Denizalti Programi’ni iptal ederek ABD ve Ingiltere ile AUKUS adindaki ortak güvenlik anlasmasina imza atmisti. AUKUS olarak bilinen Avustralya, Ingiltere ve ABD arasinda güvenlik anlasmasinin imzalanmasi transatlantik müttefikler arasinda gerilime neden olmustu. Fransa, Washington ve Canberra Büyükelçilerini geri çagirmisti. Yasanan diplomatik gerilimin ardindan Biden, Macron ile yaptigi telefon görüsmesinde söz konusu anlasmayla ilgili durumun nasil ele alindigi konusunda pismanlik duydugunu belirtmisti. Macron ise Washington Büyükelçisi’nin Fransa’ya dönmesine karar verdigini duyurmustu. Fransa Cumhurbaskanligi Ofisi’nden Biden-Macron görüsmesi sonrasinda yapilan açiklamada, iki liderin ekim ayi sonunda Avrupa’da bulusacagi bildirilmisti. Fransa’nin Canberra Büyükelçisi de daha sonra görevine yeniden dönmüstü.

Çin’in bölgedeki artan varligina karsi bir olusum olarak görülen AUKUS anlasmasi, bölgede gerilimi tirmandirabilecegi ya da silahlanma yarisina katkida bulunabilecegi ihtimali nedeniyle Güneydogu Asya ülkelerinde de endiselere yol açmisti.
Kaynak: İHA