Adana, Mersin, Hatay Ve Osmaniye'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlandi

Adana, İçel, Hatay ve Osmaniye'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami törenlerle kutlandi.

Adana Valisi Süleyman Elban, Valilik ek hizmet binasinda tebrikleri kabul ettikten sonra Sehit Yunus Ugur Ortaokulunda düzenlenen Cumhuriyet Bayrami kutlama programina katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan bir konusma yapan Elban, en sanli mücadelenin verildigi ve tarihte emsaline az rastlanan kahramanlik destanlarinin yazildigi sehirlerden birinde olduklarini söyledi.

Elban, Mustafa Kemal Atatürk'ün 28 Ekim 1923 aksaminda "Efendiler, yarin cumhuriyeti ilan edecegiz" dedigini animsatarak, söyle konustu:

"Cumhuriyet herkese esit firsatlar sunan rejimin adidir. Bizler cumhuriyet ilan edilinceye kadar verilen mücadelenin büyüklügünü, yasanan sikintilari çok iyi idrak etmis bir milletiz ancak bunlar yeterli degil. Böyle bir imkan, böyle bir kabiliyet ve böyle bir firsat varken Atatürk'ün göstermis oldugu muasir medeniyetler seviyesini çok süratli bir sekilde yakalayip geçmek için de tüm imkan ve sartlari lehimize çevirecek sekilde elimizden geldigince her türlü çabayi göstermek zorundayiz. Bu da bizim bir sorumlulugumuz. O zamanki sartlara göre çok ama çok ileride, özel sartlar içerisindeyiz. Bizim de onlara layik bir nesil olarak bu cumhuriyeti, bu ülkenin kazanimlarini ve degerlerini çok daha ileriye götürmek gibi bir mecburiyet ve sorumlulugumuz var. Ben bu güzel vatani bize vatan kilan, cumhuriyeti ilan edip sistemi oturtan basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkemizin ülke olmasini, devlet olmasini saglayan, bugünkü huzur içerisinde yasadigimiz ortami tesis eden, tarihimizden bugüne kadar tüm sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyorum."

Vali Elban, konusmasinin ardindan resim, siir ve kompozisyon yarismalarinda dereceye giren ögrencilere hediyelerini verdi.

- İçel

İçel'de, Kültür Merkezi'nde baslayan kutlama programinda Vali Ali Ihsan Su, bayram tebriklerini kabul etti.

Cumhuriyet Meydani'nda devam eden programda Su, Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutani Tugamiral Fuat Gedik ve Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, tören araci üzerinden katilimcilari selamladi.

Su, törendeki konusmasinda cumhuriyetin, millet iradesinin ve özgürlük ruhunun sembolü oldugunu belirterek, "Milletimiz, Büyük Önder Atatürk liderliginde elde ettigi bu sanli zaferi, 98 yil önce bugün cumhuriyetimizi ilan ederek taçlandirmistir. Bin yildir vatan kildigimiz bu kutsal topraklar üzerinde bir yildiz gibi parlayan cumhuriyetimiz, milletimizin tek bir ferdi var oluncaya kadar yasayacaktir." dedi.

Ögrencilerin siir okudugu, halk oyunlari ekibinin de gösteri sundugu etkinlikte askeri birlikler, gaziler, ögrenciler ve izci gruplari da resmi geçit törenine katildi.

- Hatay

Hatay'daki kutlamalarda Vali Rahmi Dogan, makaminda tebrikleri kabul etti.

Gündüz Caddesi'nde devam eden törende Vali Dogan, Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas ve Garnizon Komutani Piyade Albay Tayfun Çagan, askeri araçla vatandaslari selamlayarak onlarin bayramlarini kutladi.

Törende saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Vali Dogan, törende, cumhuriyetin Türk milletinin binlerce yillik asil durusunun yeni ve çagdas bir devrimle ebedilesmesi oldugunu söyledi.

Cumhuriyetin, tarihin en büyük ve en kapsamli çagdaslasma hamlesi oldugunu belirten Dogan, "Cumhuriyet, getirdigi yenilikler ve atilimlarla, bilime, akilciliga ve özgür düsünceye dayali çagdas Türkiye'nin mayasini olusturmustur. Türk insaninin ufkunu genisletmis, Türk milletine ekonomik, sosyal ve siyasal açidan görülmemis bir dinamizm kazandirmistir. Bugün hepimiz, bu vatanin bir neferi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin saglam temelleri üzerinde, güçlü, inançli ve kararli yapisiyla, muasir medeniyet hedeflerine ilerlemesinin gururunu yasiyoruz." diye konustu.

Dogan, Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere Istiklal mücadelesinin bütün kahramanlarini, milletin gönlünde ölümsüzlesen bütün sehitleri ve hayatini kaybeden gazileri rahmetle andi.

Kutlamalar, halk oyunlari gösterisi ve resmi geçit töreniyle sona erdi.

- Osmaniye

Osmaniye'de, Devlet Bahçeli Bulvari'nda gerçeklestirilen törende, saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Vali Erdinç Yilmaz, Garnizon Komutani Topçu Albay Gürsel Kanca ve Belediye Baskani Kadir Kara, törene katilanlarin bayramini tebrik etti.

Yilmaz'in, günün anlam ve önemine iliskin konusmasinin ardindan program, siirler okunmasi, halk oyunlari ile Osmaniye Belediyesi mehter takiminin gösterisi ve geçit töreniyle son buldu.

Kaynak: AA