Fas'ta 'Kovid-19 Asi Karti Zorunluluguna' Karsi Protestolar Devam Ediyor

Fas'ta, hükümetin getirdigi, sehirler arasi yolculuk, kamu kuruluslari ve diger kurumlara girisler için Kovid-19 asi karti ibraz etme zorunluluguna karsi çesitli kentlerde protestolar devam etti.

Baskent Rabat basta olmak üzere, Tanca ve Kazablanka ketlerinde hükümetin aldigi asi karti zorunlulugu karari protesto edildi.

Rabat'ta göstericiler, "Direnecegiz, asi kartini reddedecegiz", "Bu ayiptir, bu ardir, hukuk tehlikededir" seklinde sloganlar atti.

Rabat'taki gösteriye, asi karti olmadigi için dün ikinci kez parlamentoya girisine engel olunan muhalefet milletvekillerinden Nebile Munib de katildi.

Gösteriye, izinsiz oldugu gerekçesiyle güvenlik güçleri müdahale etti.

Tanca, Kazablanka ve Fes kentlerinde düzenlenen gösteriler de güvenlik güçlerinin engeliyle karsilasti.

Güvenlik yetkilileri, protestoculara, "saglik sebebiyle alinmis olaganüstü hal durumundan dolayi gösterilerin yapilmasina izin verilmedigini" söyledi.

Fas hükümeti, 21 Aralik 2020'de Kovid-19 salgini nedeniyle ülke genelinde 3 hafta boyunca olaganüstü hal ilan etmisti. Olaganüstü hal daha sonra uzatilmaya devam edildi.

Geçen persembe günü yürürlüge giren karar, sehirler arasi dolasim, kafe, restoran, hamam, spor alanlari, magazalar ve kamu kurumlarina girislerde asi karti ibrazini zorunlu kiliyor.

Ülkede hukukçu ve siyasilerin de oldugu 30 binden fazla kisi, uygulamanin kaldirilmasi için elektronik ortamda basvuru yapmisti.

Kaynak: AA