Ekvador'da Hükümet Karsiti Protestolarda 8 Polis Yaralandi

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, dünden bu yana devam eden hükümet karsiti protestolarda çikan olaylar nedeniyle 8 polis yaralandi, 37 gösterici gözaltina alindi.

Baskent Quito'nun, hükümet sarayi Carondelet’in de bulundugu tarihi merkezinde toplanan yüzlerce gösterici, hükümetin ekonomi politikalarina tepki gösterdi.

Devlet Baskani Guillermo Lasso ise yaptigi açiklamada, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlarin çözümünün diyalog kanallarindan geçtigini belirterek birlik çagrisinda bulundu.

Ülkenin önemli kentlerinde çok sayida otoyolu trafige kapatan eylemciler, gün içerisinde güvenlik güçleriyle gerginlikler yasadi.

Dünden bu yana devam eden hükümet karsiti protestolarda çikan olaylar nedeniyle 8 polis yaralandi, 37 gösterici gözaltina alindi.

Öte yandan yerel basinda çikan habere göre, Cotopaxi eyaletinde, protestolari takip eden 67 yasindaki bir gazeteci kamyondan kazara düsmesi sonucu yasamini yitirdi.

- Ekonomik kriz

Devlet Baskanligi Sarayi civarinda yogun önlemler alan polis ve ordu güçleri, güvenlik bariyerini devirmeye çalisan eylemcilere dün gaz bombasi ve tazyikli su sikarak karsilik vermisti.

Ülkede son zamanlarda hizla artan akaryakit fiyatlari, basta yerli temsilciler olmak üzere çok sayida sendikanin tepkisine yol açmis, bir süredir devam eden protestolar dün etkisini artirmisti.

Yerli temsilciler ve isçi sendikalari, akaryakit fiyatlarinin düsürülmesini istiyor ve hükümetin çikarmayi planladigi ekonomik reformlara karsi çikiyor.

Son yillarda ciddi bir ekonomik ve sosyal krizden geçen Ekvador'da hükümet, Uluslararasi Para Fonundan (IMF) alinan borç nedeniyle ekonominin yeniden canlandirilmasi için mali reformlarin gerekli oldugunu belirtiyor.

- Ekim 2019 sokak olaylari

Ekvador'da Ekim 2019'da, dönemin Devlet Baskani Lenin Moreno hükümetinin akaryakit sübvansiyonlarini kaldirma karari, siddetli protestolara ve yagma olaylarina neden olmustu.

Moreno, ayni günün aksaminda olaganüstü hal ilan etmis, askerleri sokaklara çikarmis fakat bu tedbirler protesto ve yagma olaylarini engelleyememisti.

Kaynak: AA