Bayburt Demirözü Sulama Projesi Kurak Dönemde Bölgeye Can Suyu Oldu

Tarim ve Orman Il Müdürü Selami Ersen: 'Bayburt'ta ilk defa bir yilda iki ürün almaya basladik. Bu bizim için ciddi bir verim demek' Çiftçi Muzaffer Çevik: 'Normalde buralar bir yil nadasa birakilir, bir yil ekilirdi ama simdi ayni yilda iki ürün ve her yil ekim oluyor'

BESIR KELLECI - Bayburt'ta geçen yil yapimi tamamlanarak devreye alinan Demirözü Sulama Projesi, bu yil kurakligin yasandigi bölgede 115 bin dekar tarim arazisine can suyu oldu.

Kentin çorak arazilerini kisa sürede suya kavusturmak hedefiyle hayata geçirilen Demirözü Baraji'nda biriken suyun modern borulu sistemle arazilere aktarildigi Demirözü Sulama Projesi, 6 Haziran 2020'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilmisti.

Yaklasik 240 milyon liraya mal olan projeyle Demirözü ilçesi ve civar köylerin yani sira Gümüshane'deki bazi tarim arazileri de modern sulama sistemleriyle sulanabilir hale geldi.

Projeden yararlanan çiftçiler, bölgede kurakligin etkili olmasina karsin silajlik misir, yonca, fig gibi ürünleri ikinci ekim yapmanin mutlulugunu yasadi.

- "Çiftçimiz Bayburt'ta ilk defa bir yilda iki ürün almanin mutlulugunu yasadi"

Tarim ve Orman Il Müdürü Selami Ersen, AA muhabirine, açilisini geçen yil Cumhurbaskani Erdogan'in yaptigi projeyle kentte 115 bin dekar kuru tarim arazisinin suyla bulustugunu söyledi.

Bu sayede bölgede ciddi verim artisi yasandigini belirten Ersen, "Bizim için daha önemlisi Bayburt'ta ilk defa bir yilda iki ürün almaya basladik. Bu bizim için ciddi bir verim demektir. Ilkbaharda yulaf ekilen tarlalarda daha sonrasinda fig ekilerek hasat yapildi. Silajlik misir ikinci ekim olarak ekildi ve hasat edildi. Yonca hasat eden çiftçimiz ilk defa bir yilda iki ürün almanin mutlulugunu yasadi." dedi.

Ülke genelinde oldugu gibi Bayburt'ta da bu yil kurakligin etkili oldugunu dile getiren Ersen, sulama projesinin kuraklikla ilgili zarari milimize ettigini vurguladi.

Demirözü Belediye Baskani Arslan Gürer de sulama projesinin ne kadar stratejik bir yatirim oldugunu, özellikle kurakligin yasandigi bu yil daha iyi anladiklarini ifade etti.

Gürer, kurakligin yol açtigi sorunlara iliskin, "Köylerimizde bile kuraklik dolayisiyla zaman zaman içme suyu sikintilari yasanirken tarimsal anlamda herhangi bir sikinti yasanmadi." diye konustu.

- "Tarlamda ilk defa ikinci ürün yetistirmeyi denedim"

Baraj suyundan faydalanarak misir, pancar, bugday, arpa ve yonca yetistiren çiftçi Muzaffer Çevik de ilkbaharda yulaf ektigi tarlasini temmuzda hasat ettigini ve ayni tarlaya silajlik misir ektigini söyledi.

Kurakliga ragmen aldigi verimden memnun oldugunu belirten Çevik, sunlari kaydetti:

"Tarlamda ilk defa ikinci ürün yetistirmeyi denedim. Seneye ikinci ürünü birkaç gün erken ekersek eger çok iyi verim alacagimi düsünüyorum. Normalde buralar bir yil nadasa birakilir, bir yil ekilirdi ama simdi ayni yilda iki ürün ve her yil ekim oluyor. Üç ila dört kez biçilen yoncalarimiz oldu."

Çevik, seneye özellikle misir üretimini artiracagini, paketleme tesisi kurabilmek için de girisimlerde bulunacagini ifade etti.
Kaynak: AA