ABD Uçak Ve Gemilerinin Çin'e Yönelik 2 Binden Fazla 'Casusluk Görevi' Yürüttügü Iddia Edildi

ABD’nin bu yil Çin anakarasi ve karasularina mücavir alanlarda 2 binden fazla casusluk amaçli kesif görevi yürüttügü ileri sürüldü.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Çin Halk Kurtulus Ordusu (PLA) Askeri Bilimler Akademisi arastirmacisi Cao Yancong, Pekin'de çevrim içi düzenlenen güvenlik toplantisi Siangsan Forumu’nda konuyla ilgili degerlendirmede bulundu.

Cao, ABD savas uçaklarinin, gemilerinin ve denizaltilarinin Güney Çin Denizi'nde Pekin’in kontrolündeki ada ve resifler ile Çin anakarasi dolaylarinda 2 binden fazla yakin kesif ve gözlem görevi icra ettiginin belirlendigini iddia etti.

Söz konusu faaliyetlerin bölgedeki güvenlik ve istikrari olumsuz etkiledigini savunan Cao, “Yakin kesif görevlerinin bu denli yogun yapilmasi, Çin’in egemen güvenligini tehdit ediyor ve bölgesel gerilimleri artiriyor. Bu tür hareketler kaçinilmaz olarak Çin’in tepkisiyle karsilasacak ve ates açma riskini kuskusuz artiracaktir.” ifadelerini kullandi.

Cao, ABD’nin, olasi çatismalari önlemek için yogun yakin kesif görevlerini derhal durdurmasi gerektigini belirtti.

- ABD nükleer denizaltisinin yaptigi kaza

Pekin yönetimi, ABD'yi, nükleer güçle çalisan denizaltisi USS Connecticut'in 2 Ekim'de Güney Çin Denizi’nde yaptigi kaza nedeniyle elestirmisti.

Çin Savunma Bakanligi, yaptigi açiklamada, Washington’a "bölgeye mücavir karasulari ve hava sahasina askeri güç yollamamasi” ve "sözde seyrüsefer serbestisi faaliyetine son vermesi" uyarisinda bulunmustu.

Kazayla ilgili detayli bilgi talep edilen açiklamada, "ABD'nin hareketleri bölgedeki seyrüsefer güvenligini olumsuz etkilemekte, bölge ülkeleri arasinda ciddi endise ve rahatsizliga yol açmakta, bölgesel baris ve istikrara ciddi tehdit olusturmaktadir." denilmisti.

ABD Donanmasi, 8 Ekim'de, nükleer güçle çalisan "Deniz Kurdu" sinifi hücum denizaltisi USS Connecticut'in, Güney Çin Denizi’ndeki seyir faaliyeti sirasinda "su altinda bilinmeyen bir nesneye çarptigini" duyurmustu. Kazada 11 denizcinin yaralandigi bildirilmisti.

- Güney Çin Denizi sorunu

Çin, 1947'de yayimladigi "Dokuz Çizgi Hatti" adi verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasinda bulunuyor. Deniz alti kaynaklari açisindan zengin bölgedeki hak iddialari, basta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kiyi komsusu ülkelerle egemenlik ihtilafina yol açiyor.

Uluslararasi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in basvurusuyla verdigi kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek tarafli egemenlik taleplerinin yasal olmadigina karar vermisti.

Pekin yönetimi, ABD'nin bölgedeki askeri varligini elestirirken, Washington ve bölge ülkeleri, Çin'in tartismali sulardaki resiflere yapay adalar insa ettigini ve bunlara askeri üsler kurarak silahlandirdigini iddia ediyor.

Kaynak: AA