Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Bazi kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalistigi durumlar oldugu maalesef gerçektir. Doktor Rümeysa arkadasimizin kazadan önce 36 saat çalistigi seklindeki bilgi ise yanlistir. Arkadasimiz, günlük mesainin ardindan nöbet tutmus, sabah hastaneden ayrilmistir. Olay özelinde dogru bilgi budur ama bu bilgi, bizleri uzun çalisma saatleri gerçeginden uzak tutmaz' 'Biyolojik kapasitemizi zorlayacak çalisma süreleri kabul edilemez. Kaldi ki hekimlik ancak dingin bir zihin ve ruh haliyle icra edilebilecek bir meslektir. Arada en az iki gün olmadan tutulan nöbet, saglikli bir uygulama olamaz. Fakat yönetmeliklere uymayan, çesitli faktörlere dayali uygulamalara gidilmektedir' '2021 yilindayiz. Degismesi gereken, yapilmasi gereken çok sey var. Öncelikle adil uygulamanin takipçisi olacagiz' 'Saglik çalisanlari acil sorunlar yaninda ekonomik sorunlari her ne kadar geri plana atmissa da bu sorunlarla yakindan ilgileniyorum. Hekimlerin özlük haklarini iyilestirme çalismamizin kisa zaman zarfinda sonuçlanmasi için gayret ediyorum' 'Asi sayesinde günlük vaka sayilarinin kontrol edilemez sekilde artisi engellendi. Çok yakinda günlük vaka sayilarinin düstügünü de görecegimizi degerlendirdik'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Bazi kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalistigi durumlar oldugu maalesef gerçektir. Doktor Rümeysa arkadasimizin kazadan önce 36 saat çalistigi seklindeki bilgi ise yanlistir. Arkadasimiz, günlük mesainin ardindan nöbet tutmus, sabah hastaneden ayrilmistir. Olay özelinde dogru bilgi budur ama bu bilgi, bizleri uzun çalisma saatleri gerçeginden uzak tutmaz." dedi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi açiklamada, geçen hafta herkesi derinden etkileyen bir olay yasandigini belirtti.

Doktor Rümeysa Sen'in bütün zorluklarina ragmen meslegine bagli, hayatinin baharinda bir doktor oldugunu söyleyen Koca, Sen'in geçen cumartesi bir trafik kazasinda hayatini kaybettigini hatirlatti.

Kazanin dramatik oldugunu ve herkesi sarstigini vurgulayan Koca, söyle devam etti:

"Olay, Ankara Sehir Hastanesinde görev yapan bu gencecik hekimin nöbetini tamamlayip, hastaneden ayrilmasindan iki saat kadar sonra, evine dönerken meydana geldi. Annesinin söyle dedigini ögrendik, 'Kahvaltiyi hazirlamistim, onu bekliyorduk.' Bu aciyi bana en derinden hissettiren, anne yüreginden gelen bu söz oldu. Rümeysa o kahvalti sofrasina oturamadi. Doktor Rümeysalar kolay yetismiyor. Bir hekim, binlerce insan arasindan çikiyor. Bir hekimin kaybi hepimiz için büyük kayiptir. Böylesine dramatik bir olayin içimizde yol açtigi duygulari kelimeler ifade edemez. Sevgili Rümeysa'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin, ablasiz bir hayati hayal bile edemeyen kiz kardesinin, çalisma arkadaslarinin basi sag olsun. Saglik camiamizin basi sag olsun."

- "Doktor Rümeysa arkadasimizin kazadan önce 36 saat çalistigi seklindeki bilgi yanlistir"

Koca, dramatik olaylarda birtakim yanlis bilgilerin, kasit bile söz konusu olmadan dogru bilgilermis gibi yayilmasinin olagan oldugunu ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir noktaya açiklik getirmek, konuyu ele almak istiyorum. Bazi kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalistigi durumlar oldugu maalesef gerçektir. Doktor Rümeysa arkadasimizin kazadan önce 36 saat çalistigi seklindeki bilgi ise yanlistir. Arkadasimiz, günlük mesainin ardindan nöbet tutmus, sabah hastaneden ayrilmistir. Olay özelinde dogru bilgi budur ama bu bilgi, bizleri uzun çalisma saatleri gerçeginden uzak tutmaz. Hemen belirtmek istiyorum ki biz degil 36 saat, 24 saate varan bir çalisma süresini de insani bulmuyoruz. Saglik Bakani olarak bu netlikte konusmamin dayanagini açiklayacagim."

- "Biyolojik kapasitemizi zorlayacak çalisma süreleri kabul edilemez"

Uzun mesailerin, yogun nöbetlerin asistan hekimlerin muzdarip oldugu eski bir sorun olduguna dikkati çeken Koca, Saglik Bakanliginin uygulamayla ilgili yönetmeliginin tartismaya yer birakmayacak kadar açik oldugunu söyledi.

Koca, Tipta ve Dis Hekimliginde Uzmanlik Egitimi Yönetmeligi'nin 11. maddesinde "Uzmanlik ögrencilerinin nöbet uygulamasi üç günde birden daha sik olmayacak sekilde düzenlenir." ifadesine yer verildigini, Yatakli Tedavi Kurumlari Isletme Yönetmeliginin 41. maddesinde ise "Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez." denildigini aktardi.

Bu madde ve devaminda, bashekimlerin dinlenme süreleri konusunda ayrica hassas olmaya tesvik edildigini anlatan Koca, söyle devam etti:

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak çalisma süreleri kabul edilemez. Kaldi ki hekimlik ancak dingin bir zihin ve ruh haliyle icra edilebilecek bir meslektir. Arada en az iki gün olmadan tutulan nöbet, saglikli bir uygulama olamaz. Fakat yönetmeliklere uymayan, çesitli faktörlere dayali uygulamalara gidilmektedir. Bunlara da deginecegim. 36 saatin, 24 saatin ne demek oldugunu asistan oldugum yillardan ben de biliyorum. Benim hocalarim da ayni sekilde asistanlik yillarinda 24 saat, 36 saat ter dökmüslerdi. Zamanla bu uygulamalara meslek disiplinin, hatta hekimlik özverisinin bir tür egitimi gözüyle de bakilir olmus. Ihtiyaçlar, mecburiyetlere yol açmis.

2021 yilindayiz. Degismesi gereken, yapilmasi gereken çok sey var. Öncelikle adil uygulamanin takipçisi olacagiz. Sevindirici bir gelismeyi yeri gelmisken paylasmaliyim. Birçok tip fakültesi, nöbetlerin yönetmelige uygun sekilde düzenlenmesi için harekete geçti. Tip fakültelerinden bir kisminin kendiliginden aldigi bu karar, inaniyorum ki yayginlik kazanacak. Haftada ve ayda en çok kaç nöbet tutulacagi konusunda karar verici konumda olan bashekimler, hocalarimiz, kidemli uzmanlar ayni hassasiyeti gösterecekler."

- "Nöbetler konusunda karar vericileri zorlayan realiteler ve mecburiyetler oldugunu kabul ediyorum"

Bakan Koca, mesleklerinde hocalara ve kidemlilere sayginin etik bir sart oldugunu, çünkü "tip kitabi" okuyarak hekim olunmayacagini, hekimligin usta hekimlerin gözetiminde ögrenildigini ifade etti.

Bu durumun dogal olarak bir ast üst iliskisi olusturdugunu vurgulayan Koca, bu iliskinin arkadasça bir boyut kazanabildigini tecrübeleriyle bildiklerini, çalisma ortaminin stresini azaltmanin, çalisma sürelerinde ise gençlerin enerjisini biraz da gelecege saklamanin bu arkadasça iliskiye bagli oldugunu kaydetti.

Bakan Koca, nöbetler konusunda karar vericileri zorlayan realiteler ve mecburiyetler oldugunu kabul ettigini, verecegi bilgilerin de bunu kanitladigini belirterek, söyle konustu:

"Türkiye’de toplam hekim sayisi 185 bin 840, toplam hemsire sayisi 232 bin 548'dir. Hekimlerin 101 bin 198'i Saglik Bakanligina bagli kurumlarda görevlidir. Toplam hekim sayisini ülke nüfusuna oranladiginizda bir hekime 457 kisi düsmektedir. 457 sayisi 10 yil kadar önce 575'ti. Gelisme ne olursa olsun, bugün bir hekime 457 kisi düsüyor olmasi çok agir bir is yükü demektir.

Bakanligim döneminde, uzman hekim ihtiyacini karsilamak amaciyla önemli bir adim atilmis, uzmanlik egitimine baslayan hekim sayisi 7 binden 11 bine çikarilmistir. Sayiyi artirmak için nitelikli egitim kliniklerinin sayisini artirma çabasi içindeyiz. Hekim basina düsen kisi sayisini makul düzeylere indirmemiz, çalisma sürelerini azaltmamiz, meslege girecek gençlerin önünü açmamiza da baglidir. Aile Hekimligi sisteminin güçlendirilmesi, iyilestirme çabalarinin bir parçasidir."

- "Siddet basta hekimler olmak üzere saglik çalisanlarinin hayati sorunlarindan biri"

Siddetin basta hekimler olmak üzere saglik çalisanlarinin hayati sorunlarindan biri olduguna dikkati çeken Koca, fiziki veya sözlü saldiri disinda kalan kimi faktörlerin siddetin görünmeyen bilesenleri arasinda yer aldigini da son derece iyi bildigini ifade etti.

Koca, kabul edilemez bazi olaylara ragmen, halkin hekimlerine ve tüm saglik çalisanlarina öteden beri saygi duyduguna inandigini belirterek, söyle konustu:

"Arkadaslarimin da bundan kuskusu olmamalidir. Saglik çalisanlarina insani olmaktan tamamen uzak davranislari gösterenler, diger ortamlarda da ayni yanlislarin içinde olan kisilerdir. Bu kisilere karsi, yasanin gücüyle birlikte toplumun destegine de ihtiyacimiz var. Saglik çalisanina siddet uygulayani dislamak, toplumun bir erdemi olacaktir."

- "Salgin sartlarindan uzaklastikça, çok yönlü iyilestirme için saglam adimlar atacagiz"

Bakan Koca, salgin sartlarindan uzaklastikça, çok yönlü iyilestirme için saglam adimlar atacaklarini bildirerek, sunlari kaydetti:

"Saglik hizmetinden yararlanmanin ahlakini, usulünü, kuralini toplumca konusacagiz. Bu toplum bu ahlaki kendisi üretmis, yüceltmistir. Saglik çalisanlari acil sorunlar yaninda ekonomik sorunlari her ne kadar geri plana atmissa da bu sorunlarla yakindan ilgileniyorum. Hekimlerin özlük haklarini iyilestirme çalismamizin kisa zaman zarfinda sonuçlanmasi için gayret ediyorum. Ek ödemenin çalisanlarimiz arasinda hakkaniyetli bir sekilde dagilimini da saglayacagiz. Sabit ek ödemenin maasa eklenmesini temin edecegiz.

Atama bekleyen arkadaslarimiz var. Meslege adim atmak için sabir göstermenin zorlugunu anliyorum. Beklentilerini israrla gündeme getirmelerini azimlerinin isareti kabul ediyorum. Milletimizin, devletimizin kendilerine ihtiyaci var. Atamalarin mülakat olmadan puana göre yapilmasini saglayacagiz. Fakat unutulmamali, devlet kararlarini tüm hazirliklarini tamamlayarak sonuçlandirir. Arkadaslarimiz, atamalarin, sartlarin hazir oldugu en erken tarihte yapilacagindan emin olsunlar."

- "Ikinci doz asi ile üçüncü doz asi arasindaki sürenin uzatilmasi antikor düzeyini düsürüyor"

Bilim Kurulu toplantisinda ele alinan konularda varilan sonuçlari da paylasan Koca, ikinci doz asi ile üçüncü doz asi arasindaki sürenin uzatilmasinin antikor düzeyini düsürdügünü, asinin koruyuculugunu azalttigini belirtti.

Koca, Bilim Kurulu'nun zamani gelen üçüncü doz asilarin aksatilmadan yapilmasini israrla önerdigini vurgulayarak dünkü verilere göre, 2 milyon 807 bin 716 kisinin yaptirmasi gereken üçüncü doz asisini henüz yaptirmadigini ifade etti.

- "Bilim Kurulumuz anne adaylarimizi asi olmaya, asilarini tamamlamaya davet ediyor"

Koca, 2019'a göre 2020'de hayatini kaybeden gebe sayisinda yaklasik yüzde 52'lik artis oldugunu aktararak, söyle devam etti:

"Bu yil da seyir geçen yila benzer sürüyor. Geçen yila kiyasla yaklasik yüzde 50 daha fazla anne adayini Kovid-19 sebebiyle kaybettik. Daha önce yaptigimiz çagriya ragmen maalesef halen gebelerde asilanma orani oldukça düsük. Kayiplarimizin arkasinda en belirgin sorun gebelerin asilanma oraninin düsük olmasi. Kovid-19 sebebiyle kaybettigimiz gebelerin yüzde 99'u asisizdir. Bilim Kurulumuz bir kez daha anne adaylarimizi asi olmaya ve asilarini tamamlamaya davet ediyor."

- "Yakinda günlük vaka sayilarinin düstügünü de görecegimizi degerlendirdik"

Bakan Koca, asinin etkisini salginin seyrinde açikça görülebildigini belirterek dikkat edildiginde haftalardir yüksek yeni vaka sayilari görüldügünü ancak önceki dönemlere kiyasla önemli bir fark oldugunu, yeni vaka sayilarinin hizli tirmanislar seklinde zirveleri görmedigini belirtti.

Günlük vaka sayilarini gösteren grafiklerin adeta tepesi kesilmis bir dag gibi yatayda seyrettigini aktaran Koca, söyle devam etti:

"Belki önemli düsüsler henüz görmedik ancak dramatik ve ani yükselisler de görmüyoruz. Iste bunu saglayan asidir. Asi sayesinde günlük vaka sayilarinin kontrol edilemez sekilde artisi engellendi. Çok yakinda günlük vaka sayilarinin düstügünü de görecegimizi degerlendirdik. Bunu basarmanin yolu ise vakti gelen hatirlatma dozlarinin yapilmasi ve topluca yüksek oranda asili olmaktir."

Yerli asi TURKOVAC'in seri üretime geçmesi için gönüllülere ihtiyaç oldugunu söyleyen Koca, "Hatirlatma dozunun zamani gelen 18-59 yas arasi saglikli vatandaslarimizi kendi asimiz, kendi gücümüz için gönüllü olmaya davet ediyorum." dedi.
Kaynak: AA