KKTC Cumhurbaskani Tatar, Genç Diplomasi Akademisi'ni Kabul Etti

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Türkiye'den Genç Diplomasi Akademisi heyetini kabul etti.

Cumhurbaskani Tatar, Türkiye'den gelen heyetleri KKTC'de görmekten büyük memnuniyet duydugunu belirterek, özellikle gençlerin, çalismalarinda milli davaya olan meraklarini ve heyecanlarini görmekten duydugu mutlulugu ifade etti.

"Siz gençlere olan güvenimizle Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasindaki is birliginin, karsilikli temaslarin ve dayanismanin kiymetli oldugunu düsünmekteyim." diyen Tatar, iletisim çaginin sagladigi kolayliklarla yakinlasma ve duygu birliginin daha da arttigini dile getirdi.

Kibris Türk tarihine deginen, Kibris Türklerinin geçmiste Ada'da terör örgütü EOKA'nin saldirilarina maruz kaldiklarini, zulüm ve soykirimla karsi karsiya mücadele verdigini animsatan Cumhurbaskani Tatar, Türkiye'nin destegiyle Ada'da var olmayi basardiklarini söyledi.

Tatar, 1974 Baris Harekati'ndan sonra Kibris Türklerinin özgürlügüne ve bagimsizligina kavustugunun kaydeden Cumhurbaskani Tatar, Mavi Vatan'da ve Dogu Akdeniz'de Türkiye'nin statüsünün güçlenmesinin önemine isaret etti.

Cumhurbaskani Tatar, Genç Diplomasi Akademisi katilimcilarinin sorularini yanitladi.

Genç Diplomasi Akademisi heyeti, daha sonra Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri tarafindan Büyükelçilikte kabul edildi.

Büyükelçi Basçeri, kabulde yaptigi konusmada, akademik olarak çalisilan bir konunun yerinde görülmesinin önemine deginerek, bu ziyaretin faydali olmasini diledi.

Kibris konusunun Türk dis politikasinin en önemli konu basligindan biri oldugunu vurgulayan Basçeri, Kibris'in ve Dogu Akdeniz'in tarihsel önemine degindi.

Büyükelçi Basçeri, daha sonra ögrencilerin sorulari yanitladi.

Divan Dernegi Baskani ve Genç Diplomasi Akademisi Danismani Cihangir Isbilir de görüsmede hazir bulundu.

Divan Dernegi ve Sultangazi Belediyesi is birliginde Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanliginin destekledigi Genç Diplomasi Akademisi kapsaminda, KKTC genelindeki tarihi yerler de ziyaret edildi.

Kaynak: AA