KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Bir 50 Yil Daha Kaybedecek Vaktimiz Yok'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar, 50 yildir federal bir ortaklik için görüstükleri Rumlarla bir çözüme kavusamadiklarini belirterek, "Onlarin tek amaci Türkleri azinlik pozisyonuna indirgeyerek, Türkiye’den kopartilmak isteniyor. Federal çerçevede 50 yildir yapilan görüsmelerden hiçbir netice alinamamistir. Dolayisiyla bu çerçevede bir 50 yil daha görüsmemiz bizim bosa zaman harcamamizdir." dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Bir 50 Yil Daha Kaybedecek Vaktimiz Yok'


Bir dizi temaslarda bulunmak için Gaziantep’e gelen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar Gaziantep Ticaret Odasini ziyaret etti. Burada açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Tatar, kaybedecek bir 50 yillari olmadigini vurguladi. Tatar, yaptigi açiklamada, “60 yildir köklesen, 60 yildir kendi iradesiyle varligiyla kendi insanina her türlü hizmeti veren, kendi ekonomik sektörlerini olusturabilen, turizmi, sanayisi, üniversiteleri, tarimsal faaliyetlerin gelistigi bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti artik kendi egemenligiyle yoluna devam etmektedir. Biz sunu gördük ki artik federal bir anlasmanin çok tehlikeli bir süreci getirecegini düsünüyoruz. Çünkü Rum tarafi AB’ye alindi. Türkiye AB üyesi olmadigi için federal bir çözüm Türkiye’yi Kibris’tan çekilmesi için ortam hazirlar. Tek çözüm iki devletli çözümdür. Çünkü Kibris’ta iki ayri devlet vardir. Kibrisli bir millet yoktur. Türkler ve Rumlar vardir. Onlarin tek amaci Türkleri azinlik pozisyonuna indirgeyerek, Türkiye’den kopartilmak isteniyor. Federal çerçevede 50 yildir yapilan görüsmelerden hiçbir netice alinamamistir. Dolayisiyla bu çerçevede bir 50 yil daha görüsmemiz bizim bosa zaman harcamamizdir. Gaziantep’in sanayisi, Ticareti ve potansiyeliyle KKTC’ye yatirim yapmaya davet ediyorum” dedi.



GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, “Ne su an bulundugunuz Gazi sehirde, ne Anadolu’da, ne de Yavru Vatan Kibris’ta bu günlere kolay gelinmedi. Bugünler için, Gaziantep’te 6 bin 317, Kibris’ta 498, Çanakkale’de 50 bin 687, Anadolu’nun her karis topraginda binlerce sehit topraga çelenk oldu. Bugünleri bize, canlarini vererek armagan eden tüm sehitlerimizi, Mehmetçikleri, Mücahitleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinin dava adamlari, milli kahramanlari, Rauf Denktas, Dr. Fazik Küçük, Dönemin Basbakani Bülent Ecevit, Basbakan Yardimcisi Necmettin Erbakan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Baskomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygi, minnet ve rahmet ile aniyorum. Bizler bugün, 100 yil önce vatan ugruna can verenlerin torunlari olarak, Cumhuriyetimizi ebediyete tasimak için çalisiyoruz. Ülkemizin ve milletimizin bekasi, kalkinmasi, sosyal ve kültürel her alanda gelisimi, ilerlemesi için mücadele veriyoruz. Elbette müsterek milli davamiz Kibris konusunda da tarafimiz belli. Akdeniz’in incisi Kibris adasinin tek sahibi yoktur ve bu sahip asla Rumlar degildir. Kibris Türk’tür, Türk Kalacaktir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dün oldugu gibi, bugün oldugu gibi yarin da Dogu Akdeniz’de hem kendi hem de Kibris Türk’ünün haklarini müdafaa etmeye devam edecek ve Mavi Vatan sinirlarindan vazgeçmeyecektir. Türkiye’nin desteklemedigi, KKTC’nin destek vermedigi hiçbir tez, hiçbir senaryo Dogu Akdeniz’de hayata geçirilemez, geçmeyecektir. Uluslararasi arenanin Türkiye ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne sundugu ama temelinde çözümsüzlük oldugu asikâr senaryolari kabul etmek mümkün degildir. KKTC’nin ekonomik kalkinmasi için, sahip oldugumuz köklü üretim ve ticaret kültürünü, bu alanlardaki tecrübelerimizi Kibrisli kardeslerimizle paylasmak ve birlikte kazanmak için hazir oldugumuzu da söylemek isterim” seklinde konustu.



GTO Meclis Baskani Hilmi Teymur ise, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sayin Ersin Tatar’a Meclisimizi onurlandirdigi için tesekkürlerimi arz ediyorum. Kibris Baris Harekati da siyasi faaliyetler sonuçsuz kaldigi anda yapilmis bir direnis, bir özgürlük mücadelesidir. Soydaslarimiza yasatilan acilari unutmadik. Asla da unutmayacagiz. Rum zulmünü unutmadik unutmayacagiz. 47 yil önce, tarihi sanli zaferlerle dolu Türk milleti Rum zulmüne de boyun egmemis, Kibris Baris Harekati ile bagimsizligini ilan etmistir. Bagimsizlik mücadelesinin öncüleri, KKTC Kurucu Cumhurbaskani Merhum Rauf Denktas’i, Dr. Fazil Küçük’ü, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Basbakani Bülent Ecevit ile Basbakan Yardimcisi Necmettin Erbakan’i saygi ve rahmet ile aniyorum” diye konustu.

(Lider Olgun - Resul Yanbul/IHA)
Kaynak: İHA