Kamu Denetçiligi Kurumu Raporu Görüsüldü

TBMM Genel Kurulu’nda Kamu Denetçiligi Kurumu raporu görüsüldü.



TBMM Genel Kurulu’nda Kamu Denetçiligi Kurumu raporu görüsüldü. AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, yaptigi konusmada, “Ilk kuruldugu 2013 yilinda toplam 7 bin 638 basvuru, 2016 yilinda 5 bin 519 basvuru, 2019 yilinda 20 bin 968 basvuru, 2020 yilinda ise 90 bin 209 olmak üzere toplam 179 bin 744 sikâyet basvurusu almis ve bugün bunun yaklasik 91 bin 100’ü sonuçlandirilmis. Yani Kamu Denetçiligi Kurumu son yildaki, 2020 yilindaki basvuru sayisinin olaganüstü artisi dikkate alinmadigi takdirde bütün basvurulari hemen hemen zamaninda yerine getirmis. Simdi, aslinda burada incelememiz gereken, irdelememiz gereken Kamu Denetçiligi Kurumunun hangi usul ve esaslar çerçevesinde karar verdigi, ‘Kendisine nasil basvurular yapilmis, ne sikayetler dile getirilmis, bu sikayetleri hangi çerçevede incelemis’. Biraz önce degerli milletvekilimizin okudugu gibi kanun hükümleri veya kendilerine verilen görev çerçevesinde incelemis mi incelememis mi? Burada bulunan arkadaslarimizin, Kamu Denetçisi olarak seçilmis kisilerin, baslangiçta hangi siyasi partide görev aldiklari, hangi görevde bulunduklariyla ilgili eger ön yargiyla baktigimiz takdirde bu ön yargi çerçevesindeki degerlendirmelerimiz yanlis sonuçlara dogru götürür. ‘Kamu Denetçiligi Kurumu aldigi kararlarda hakkaniyetli davranmis mi? Kisi haklarini gözetmis mi? Kamu vicdanini yaralamis mi?’ bunu degerlendirmemiz gerekir ama Sayin Baskan Seref Malkoç’un Cumhurbaskani Danismani olmasi veya bir siyasi partide milletvekilligi yapmasi, Fatma Benli Hanimefendi’nin AK Parti Grubunda daha önceki dönemde milletvekili olarak görev yapmasi. O arkadaslarimizin aldigi kararlar, kendilerine gelen dosyalar konusundaki verdigi kararlari incelemek gerekir. Onlari seçen kim? Türkiye Büyük Millet Meclisi müsterek komisyonu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu. Buradan ‘O milletvekillerini niye seçtiniz? Bunlari niye seçmediniz? Ya, daha az AK Parti’li yok muydu?’ ya da ‘Baska partilerden biri yok muydu?’ diye ifade etmek sistemin ve kanunun ruhuna, anlayisina, içerigine aykiri bir davranistir. Su anda bu sistem verilmis mi? Verilmis. Usulüne uygun yapilmis mi? Yapilmis. O arkadaslarimizi kendi kimliklerinden dolayi, daha önceki yasadiklari siyasi faaliyetlerden dolayi töhmet altinda birakarak, onlarin kararlarini yok sayarak onlarin yaptigi isleri siyasi bir davranis seklinde göstermeye çalismak, az önce Sayin Haydar Bey’in ifade ettigi gibi... Kamu Denetçiligi Kurumunu methetti, faaliyetlerini de methetti, kararlarini da methetti ama bazi sorular sordu, dedi ki: Siz bu sorulara cevap verebilir misiniz? Tek adam rejiminde buna imkân verebilir misiniz?” dedi.



CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi, kurumun devlet sisteminde var olmasini savunduklarini söyleyerek, “Kamu Denetçiligi Kurumunun da eli ve gücü zayiflatildi. Mesela, bugün -iki seferdir Kamu Denetçiligi Kurumunun bu raporu Meclise geliyor, geçen sefer tam denetçilik raporu görüsülecekken yoklamayla kapandi- AK Parti Grubu karar yeter sayisini zor buldu, yine yoklamayla kapatabilirdik ama bugün israrla, kendim de Kamu Denetçiligi Raporu görüsülsün arzuladim. Çünkü kiymet verdigimiz bir Kurum. Aslinda Meclisi iktidar siralarinin çalistirmasi gerekirken, onlar Kuruma bugün 2 seferdir sahip çikmadi, biz sahip çikiyoruz. Yani bu Meclisi çalistirma sorumlulugu iktidarindir ama dedigimiz gibi, muhalefet olarak bu kiymetli kurumlara sahip çikmak gibi bizlerin de bir görevi var” ifadelerini kullandi.

MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Taytak, Kamu Denetçiligi Kurumuna 2020 yilinda toplam 90 bin 209 basvuru yapildigini belirterek, “Bu basvurularin 70 bin 440 adedi Covid-19 salgini kapsaminda vatandaslarimiza verilen temel destek kredileriyle ilgilidir, 19 bin 769 adedi ise diger alanlardan gelen sikâyet ve basvurulardir. 2020 Kamu Denetçiligi Kurumu Raporu’na göre bankacilik islemleri konusunda gelen 70 bin 440 adet basvurunun 70 bin 187 adedi -yani yüzde 99,64’ü- incelenmis olup 67 bin 281 adet basvuru hakkinda ‘tavsiye’ karari, 2 bin 906 adet basvuru hakkinda ise ‘incelenemezlik’ karari verilmistir, 253 adet basvurunun ise yasal inceleme süreci hâlâ devam etmektedir” diye konustu.



HDP İçel milletvekili Fatma Kurtulan, kurumun inceleme yaparken, insan haklarina dayali, adalet, ayrimciligin önlenmesi, yetkiyi kötüye kullanma, esitlik, tarafsizlik, dürüstlük, nezaket, seffaflik, hesap verilebilirlik, dinlenilme hakki, savunma hakki, makul sürede karar verme hakki gibi ilkeleri gözettigini belirtti.



IYI Parti İçel milletvekili Behiç Çelik, kamusal düzenin her yüzünün bir gerçegi haykirdigina isaret ederek, “Adalet, dogruluk ve dürüstlük hakkaniyet, hukukilik, açiklik, hesap verebilirlik, ehliyet ve liyakat, kayirmaciliktan kaçinmak, millî gelirin adil paylasimi, güvenlik, saglik, bu sekilde devam edebiliriz. Bu ilkelerin hayata kâmilen geçirilmesi kuskusuz çok anlamli olur; o zaman iyi yönetim ortaya çikar. Iyi yönetim, hukuk devletine, demokrasiye, insan haklarina saygiya bizi tasir ki bu, herkesin yani umumiyetle de toplumumuzun menfaatinedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA