Cumhurbaskani Erdogan Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Itno Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Terör örgütleri ve silahli muhalif gruplarla es zamanli mücadele yürüten Çad'la askeri, savunma, güvenlik alanlarindaki is birligimizi gelistirmeye haziriz' 'Çad'i ülkemizin Afrika'da önde gelen ortaklari arasinda görmek istiyoruz' 'Yeni hedefimiz ikili ticaret hacmimizi 200 milyon dolar seviyesine tasimak, ikinci etapta bunu 500 milyon dolara olarak ulastirmaktir'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Terör örgütleri ve silahli muhalif gruplarla es zamanli mücadele yürüten Çad'la askeri, savunma, güvenlik alanlarindaki is birligimizi gelistirmeye haziriz." dedi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde, Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Mahamat Idris Debi Itno ile düzenledigi ortak basin toplantisina, hayatini kaybeden Çad Cumhurbaskani Idris Debi Itno'ya Allah'tan rahmet, Çad halkina bas sagligi dileklerini ileterek basladi.

Bugün gerçeklestirdikleri ikili ve heyetler arasi görüsmelerde, Türkiye ve Çad arasindaki iliskileri her boyutta nasil daha ileriye tasiyabileceklerine dair fikir alisverisinde bulunduklarini ifade eden Erdogan, geçis döneminde Türkiye olarak Çad'a her türlü destegi vermeye hazir odluklarini söyledi.

Erdogan, G5 Sahel ve Sahel Sahra Devletleri Toplulugu'nun dönem baskanliklarini deruhte eden Çad Cumhuriyeti'nin, sahip oldugu büyük potansiyelle bölgesinde önemli bir role sahip oldugunu ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, bugün imzalanan anlasmalarla iliskileri daha ileri seviyeye tasimak istediklerini vurgulayarak, sunlari söyledi:

"Çad'i, ülkemizin Afrika'da önde gelen ortaklari arasinda görmek istiyoruz. Geçen sene ticaret hacmimiz belirledigimiz hedefi asarak yüzde 47 artisla 112 milyon dolara ulasmistir. Sahip oldugumuz potansiyeli dikkate alarak ticari iliskilerimizi derinlestirmeyi ve çesitlendirmeye arzu ediyoruz. Yeni hedefimiz ikili ticaret hacmimizi 200 milyon dolar seviyesine tasimak, ikinci etapta bunu 500 milyon dolara ulastirmaktir. Ticari ve ekonomik iliskileri bütüncül, kapsayici, karsilikli saygi ve kazan-kazan anlayisina dayanan bir yaklasimda gelistirmeyi amaçliyoruz."

Angola, Togo ve Nijerya'yi geçen hafta ziyaret ettigini animsatan Erdogan, ayrica Togo'da Burkina Faso ve Liberya Cumhurbaskanlari ile bir araya geldiklerini dile getirdi.

Erdogan, 21-22 Ekim'de 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve Is Forumu'na Istanbul'da ev sahipligi yaptiklarini, 17-18 Aralik 2021'de Istanbul'da 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'ni icra edeceklerini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Degerli kardesimi de zirvede aramizda görmek istiyoruz. Çad ile is birligimizi her alanda daha ileriye tasimaya kararliyiz. Bu anlamda egitim faaliyetleriyle Türkiye Maarif Vakfi, kalkinma projeleri ve yardimlariyla TIKA, düzenli uçuslari ile Türk Hava Yollari ve sivil toplum kuruluslarimiz, iki ülke iliskilerine önemli katkilarda bulunuyor. Çad Türk Dostu Külliyesi bünyesindeki tarim okulunun insasi bitti. Iki ülke arasindaki dostlugun bir nisanesi olarak bir an önce bu külliyeyi Encemine'ye kazandirmak istiyoruz. FETÖ'ye karsi mücadelede Çadli kardeslerimizin destegini unutmamiz mümkün degildir. Encemine'deki FETÖ iltisakli okullarin 2017 yilinda Türkiye Maarif Vakfimiza devredilmesine mütesekkiriz. Terör örgütleri ve silahli muhalif gruplarla es zamanli mücadele yürüten Çad ile askeri savunma ve güvenlik alanlarindaki is birligimizi de gelistirmeye haziriz. Görüsmelerimizin, ülkelerimiz için hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum."

- Ikili anlasmalar imzalandi

Ortak basin toplantisi öncesinde Cumhurbaskani Erdogan ve Itno huzurunda, iki ülke arasinda anlasmalar imzalandi.

Türkiye Maarif Vakfi ile Çad Cumhuriyeti Hükümeti arasindaki "Ev Sahibi Ülke Anlasmasi"ni, Milli Egitim Bakan Yardimcisi ve Türkiye Maarif Vakfi Mütevelli Heyeti Baskanvekili Ahmet Emre Bilgili ile Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Serif Muhammed Zene imzaladi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çad Cumhuriyeti arasindaki "Tarim Alaninda Teknik, Bilimsel ve Ekonomik Isbirligine Iliskin Mutabakat Zapti"na, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece ile Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Zene imza atti.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çad Cumhuriyeti arasindaki "Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri Için Vizelerin Kaldirilmasina Dair Anlasma"yi ise Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Zene imzaladi.

Kaynak: AA