2022 Yili Bütçesi TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Baskani Mustafa Sentop: 'Milletvekili sorumsuzlugu için Meclis çalismasi olmasi gerekmektedir. Meclis çalismasi nedir? Genel Kurul, komisyon, parti gruplari, Baskanlik Divani ve Danisma Kurulundaki çalismalar. Dolayisiyla bu husus mekanla alakali degil, yapilan isle alakali' 'Su ana kadar Meclis sorumsuzlugu kapsaminda degerlendirilen bir fezleke gelmedi' '(HDP'li Gergerlioglu'nun hukuki durumu) Özellikle basin yoluyla islenen suçlarda istinaf sonrasi temyiz hakki verilmesine dair bir konu tartisiliyordu. Bunu (istinaf karari) hemen okutabilirdim, okutmadim. Nitekim daha sonra kanun çikti, temyiz hakkina sahip oldular'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, milletvekili sorumsuzlugu için Meclis çalismasi olmasi gerektigini belirterek, "Meclis çalismasi nedir? Genel Kurul, komisyon, parti gruplari, Baskanlik Divani ve Danisma Kurulundaki çalismalar. Dolayisiyla bu husus, mekanla alakali degil, yapilan isle alakali." dedi.

Sentop, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Meclis Baskanliginin 2022 yili bütçesine iliskin milletvekillerinin sorularini yanitladi.

TBMM Baskaninin Cumhurbaskanina vekalet etmesinin parlamenter sistemde mümkün oldugunu ifade eden Sentop, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde ise Cumhurbaskani Yardimcisinin vekalet etmesinin dogru oldugunu söyledi.

Milletvekili sorumsuzlugunun Anayasa'nin 83. maddesinde düzenlendigini anlatan Sentop, "Sorumsuzluktan kastettigimiz, milletvekilinin sözlerinden dolayi, oylarindan dolayi yargilanmiyor olmasidir." diye konustu.

Sentop, milletvekili sorumsuzlugu için Meclis çalismasi olmasi gerektigini belirterek, "Meclis çalismasi nedir? Genel Kurul, komisyon, parti gruplari, Baskanlik Divani ve Danisma Kurulundaki çalismalar. Dolayisiyla bu husus mekanla alakali degil, yapilan isle alakali." ifadesini kullandi.

Bunlarin disindaki çalismalarin milletvekillerinin sahsi çalismasi oldugunu dile getiren Sentop, "Basin açiklamalari Meclis çalismasi mahiyetinde olmadigi için bunlar sorumsuzluk kapsaminda degildir. Su ana kadar Meclis sorumsuzlugu kapsaminda degerlendirilen bir fezleke gelmedi." dedi.

- "Danismanlara kidem tazminati verilmesi lazim"

Mustafa Sentop, sorular üzerine, Meclis'te çalisan personelin özlük haklari ve statülerine iliskin degerlendirmelerde de bulundu.

Esit ise esit ücret meselesinin temel genel ilke oldugunu belirten Sentop, söyle devam etti:

"Milletvekili danismanlarinin ise giris ve çikis yaptirildigiyla ilgili hususlar dogru degil. Bununla ilgili bir haber çikmisti, tekzip ettik bu haberi. Söyle bir durum var: Bütçede ödenekler yillik oldugu için biz ödemeleri 15'inde yapiyoruz. Araligin 15'ine geldigimiz zaman 15 günlük ödeme yapiyoruz, 2021 bütçesinden yaptigimiz için. Ocak'in 15'ine kadar olan kismini ise 2022 bütçesinden ödedigimiz için aralik-ocak maasi 2 taksitle verilmis oluyor. Bu, teknik hususla alakali. Giris çikis yapmamiza gerek yok çünkü giris çikis nedeniyle kidem tazminati hakkini kaybetmiyor bu arkadaslar. Bu arkadaslara kidem tazminati ödenmemesine iliskin açik bir kanun var. Ben bunun yanlis oldugunu düsünüyorum. Bunun verilmesi lazim, bununla ilgili Idari Teskilat Kanunu'nda yapmayi düsündügümüz bir çalisma var. "

Sentop, 2012 yilinda çikarilan teskilat kanunundan sonra ve önce ayni isi yapanlar arasinda önemli fark meydana geldigini anlatarak, "Bu konuda ancak kanun degisikligi yapabilmemiz lazim. Ben Meclis Baskani ve Baskanlik Divani olarak yapilacak hususlar konusunda adimlar attim. Taserondan kadroya geçenlerle ilgili 'toplu sözlesmede öngörülen hususlar disinda bir sey verilemez' diye hüküm var kanunda. Toplu sözlesmenin süresinin bitmesini bekledik. Toplu sözlesmenin süresi bitince kanun buna atif yaptigi için elimiz rahatladi. Esit ise esit ücret prensibinden hareketle düsük maasi üst siradakilere yaklastirmaya çalistim. Büyük ölçüde yakinlik sagladik." seklinde konustu.

Sentop, personele iliskin etraflica bir teskilat kanunu yapilmasi gerektigini belirtti.

- Milletvekilliginin düsürülmesi

Milletvekilliginin düsürülmesiyle ilgili soru üzerine Sentop, konuyla ilgili meseleyi sahsilestirmemek gerektigini vurguladi.

Sentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioglu ile ilgili 2018'de istinafta kesinlesen hüküm için Meclis Baskanligi'na gelen yazinin tarihinin 18 Ocak 2019 olduguna isaret ederek, o dönem istinafta kesinlesen hükmün Yargitaya gitmedigini söyledi.

O zaman fezlekenin Genel Kurul'da okutulmadigini çünkü infazla ilgili bir düzenlemenin tartisildigini animsatan Sentop, söyle konustu:

"Özellikle basin yoluyla islenen suçlarda istinaf sonrasi temyiz hakki verilmesine dair bir konu tartisiliyordu. Bunu hemen okutabilirdim, okutmadim. Bundan yararlanabileceklerini düsündügümüz için bekledik. Nitekim daha sonra kanun çikti, temyiz hakkina sahip oldular. Temyiz hakkina sahip olduklari için bu arkadaslar hakkindaki kesin hüküm, kesin hüküm olmaktan çikti, Yargitay'a gitti. Eger ben kötü niyetli olsam, sahsi olarak baksam meseleye niye okutmayayim? Ne olacak, okuturdum. Bu düzenlemeyi bekledim. Anayasa Hukukçusu Kemal Gözler'e göre hemen okutmam lazim. 'Beklemen için hakkin yok, yorum yapmaya hakkin yok' diyor. Anayasa Mahkemesi'ne basvuru kesin hükmü ortadan kaldirmiyor ve arkadasimiz Anayasa Mahkemesi'ne kanuna dayanarak tedbir basvurusu yapti. Anayasa Mahkemesi reddetti, vermedi. Tedbir verseydi okutmayacaktik."

Sentop ayrica, fezleke geldiginde Meclis Baskaninin tasarrufunun yasama sorumsuzlugu baglaminda olabilecegini, bunun disinda delillere, dosyaya girerek, sorumsuzluk kapsaminda olmayan bir hususla ilgili dokunulmazlik dosyasinin iade edilmesinin mümkün olmadigini ifade etti.

Konusmalarin ardindan yapilan oylamada TBMM, Sayistay ve Kamu Denetçiligi Kurumunun 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

Sentop, bütçenin hayirli olmasini diledi.

Kaynak: AA