Lübnan'daki Liman Patlamasi Sorusturmasinin Yarattigi Siyasi Krizde Çözüme Varildi

Anlasmaya varilan çözüm formülüne iliskin bilgi verilmezken, Lübnan basini bu konuda farkli iddialari ortaya atti.

Lübnan Maruni Patrigi Mar Besara Butrus er-Rai, Beyrut Limani'ndaki patlamaya iliskin sorusturmadan kaynakli siyasi krizin çözümünde anlasmaya varildigini söyledi.

Rai, baskent Beyrut'ta düzenledigi basin toplantisinda, Cumhurbaskani Misel Avn, Basbakan Necib Mikati ve Meclis Baskani Nebih Berri ile ayri ayri görüsmeler gerçeklestirdigini ifade etti.

Isim vermeden 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamaya iliskin sorusturmanin ülkede yarattigi siyasi kriz ve gerilime deginen Rai, "Mevcut kriz için Cumhurbaskani, Meclis Baskani ve (Basbakan) Mikati'nin üzerinde anlastigi bir anayasal ve mesru çözüm yolu var." ifadelerini kullandi.

Ülkedeki en büyük Hristiyan din adami olan Rai, söz konusu çözüm yolu hakkinda detay vermezken bu üç tarafin üzerinde anlastigi çözüm mekanizmasi hakkinda detay vermemekle yükümlü oldugunu söylemekle yetindi.

- Rai'nin hükümete götürdügü "çözüm" formülü

Öte yandan Hizbullah'a yakinligi ile bilinen "El-Meyadin" televizyonu Twitter hesabi üzerinden geçtigi haberde, "Rai'nin hükümete liman patlamasi sorusturmasina iliskin bazi tekliflerde bulundugu" iddia edildi.

Rai'nin "Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Semir Caca'nin bas fail olarak gösterildigi 14 Ekim'de Beyrut'un Tayyuna bölgesinde yasanan çatismalara iliskin sorusturmanin durdurulmasina karsilik, liman patlamasi sorusturmasi kapsaminda ifadeye çagrilan eski Basbakan Hassan Diyab ve diger üst düzey yetkililerin dokunulmazliginin kaldirilmamasi" önerisinde bulundugu ileri sürüldü.

Ülkenin en eski gazetelerinden "Annahar" ise Rai'nin hükümet yetkililerine sundugu teklife iliskin baska bir iddiayi ortaya atti.

Gazetenin üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandirdigi haberde, "liman patlamasi sorusturmasinda adi geçen tüm üst düzey yetkililerin görevden uzaklastirilmasi ve mezhepsel bir yaklasim sergilemekle suçlanan ve görevden alinmasi talep edilen Hristiyan yargiç Tarik Bitar'in söz konusu üst düzey yetkililere iliskin dosyadan alinmasinin gündemde oldugu" savunuldu.

Haberde ayrica söz konusu milletvekilleri, eski bakanlar ve basbakanin Meclis çatisi altinda kurulacak bir komisyona ifade verecegi, Bitar'in ise daha alt kademedeki sorusturmada adi geçen yetkilileri sorgulayabilecegi ileri sürüldü.
Kaynak: AA