'Pota' Filmi 9. Bogaziçi Film Festivali'nde Türkiye Prömiyerini Yapti

Atlas 1948 Sinemasi'ndaki gösterime filmin yönetmen ve senaristi Ahmet Toklu, oyunculardan Bahar Hacibektasoglu, Mert Erdogdu, Alp Akar ve ekip üyeleri katildi Toklu: 'Pota, köyden kente en yogun göçün yasandigi ve ayni zamanda sitelesmenin de yükselise geçtigi zamanlarda geçiyor. Ayni mahallede büyüyenler, ayni potada yogruluyorlardi ve bir arada yasamayi ögrendiler'

9. Bogaziçi Film Festivali'nin ulusal ve uluslararasi uzun metraj film yarismalarinda yer alan, Türkiye prömiyerini festival kapsaminda gerçeklestiren "Pota" izleyicilerle bulustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün katkilari, TRT'nin "Kurumsal Is Ortakligi", "Global Iletisim Ortagi" Anadolu Ajansinin destekleri ve Beyoglu Belediyesinin kurumsal ev sahipliginde Bogaziçi Kültür Sanat Vakfi tarafindan düzenlenen festival, sektörün öncü isimleri ile dünya çapinda sinema profesyonellerini Istanbul'da agirliyor.

Atlas 1948 Sinemasi'ndaki söz konusu gösterime "Pota" filminin yönetmeni ve senaristi Ahmet Toklu, oyunculardan Bahar Hacibektasoglu, Mert Erdogdu, Alp Akar ve ekip üyeleri katildi.

Yönetmen Toklu, gösterimin ardindan yaptigi konusmada, filmin çikis noktasinin potanin yapilmasi oldugunu, çocuklugunda benzer bir tecrübe yasadigini ve arkadaslariyla kendi potalarini yaptiklarini dile getirdi.

Ilham aldigi noktalari da anlatan Toklu, "Benim kafami kurcalayan birçok sey vardi. Pota, köyden kente en yogun göçün yasandigi ve ayni zamanda sitelesmenin de yükselise geçtigi zamanlarda geçiyor. Ayni mahallede büyüyenler, ayni potada yogruluyorlardi ve bir arada yasamayi ögrendiler." dedi.

Oyuncu Hacibektasoglu ise filmin 1990'li yillarda geçmesinin kendisi için ayni dönemi tekrar yasamak anlamina geldigini belirterek, "O dönemde anne olmak nasil bir his, onu anlamamizi sagladi." diye konustu.

Filmin çocuklari anlatmasinin duygusal olarak çok etkileyici oldugunu dile getiren Hacibektasoglu, Pota'nin basarisinin çocuk filmleri için cesaretlendirici olmasini diledigini sözlerine ekledi.

Dünya prömiyerini 51. Giffoni Film Festivali'nde yapan, 21. Cerdanya Film Festivali'nde en iyi filme verilen "Sosyal Bakis Ödülü"nü kazanan TRT ortak yapimi "Pota", yoksul bir mahallede yasayan bir grup çocugun, hayallerine kavusma çabasini ve 1990'li yillarda çocuk olmanin zorluklarini irdeliyor.

- Festivalin yarinki programi

9. Bogaziçi Film Festivali’nin üçüncü gününde Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi ve Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi’nda yer alan filmlerin gösterimi yapilacak.

Atlas 1948 Sinemasi'nda saat 13.00'te Muhammet Çakiral'in "Lacivert Gece", 16.00'da Erkan Tahhusoglu'nun "Koridor", 18.30'da Sinan Sertel'in "Içimdeki Kahraman" ve 21.00'de Emre Kayis'in "Anadolu Leopari" filmlerinin gösterimi gerçeklesecek.

Sinemaseverler Kadiköy Sinemasi'nda ise saat 13.00'te Cristina Grosan'in "Things Worth Weeping For", 16.00'da Han Shuai'nin "Summer Blur", 18.30'da Aydin Orak'in "Time Of Impatience", 21.00'de Ahmet Toklu'nun "Pota" filmlerini izleyecekler.

"Bosphorus Film Lab Talks" kapsaminda 25 Ekim Pazartesi günü "Kar ve Ayi" filminin yönetmeni Selcen Ergun ile yapimcisi Nefes Polat'in katilimiyla "Ilk Uzun Metrajimi Nasil Yaptim?" baslikli etkinlik gerçeklestirilecek. Akademi Beyoglu Konferans Salonu’nda saat 15:30'daki etkinlikte yönetmen Ergun ile Polat ilk filmin yapim sürecini ve deneyimlerini paylasacak.

Kaynak: AA