Troya'da Türkiye'nin Ilk Ve Tek Müze Ve Ören Yeri Kiti Tanitildi

Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi, Troya Müzesi ve Troya Kazi Baskanliginin katkilari, Milli Egitim Bakanligi ve Troya Kültür Dernegi isbirligi ile Komet Kültür ve Sanat Projeleri tarafindan gerçeklestirilen "Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kitleri" Troya Antik Kenti'ndeki kazilarin 150'nci yilinda düzenlenen etkinlikle ile tanitildi.

Çanakkale'nin merkeze bagli Tevfikiye köyü sinirlarinda kalan ve Troya’nin 5 bin yillik geçmisinde bir zaman yolculuguna çikaracak olan kit, kisisellestirilebilir bir deneyim için tasarlandi.

Bilgi ve eser kartlari, farkli rota seçenekleri, oyunlar, etkinlikler ve krokiler ile meraklisina essiz bir deneyim sunmak üzere Ingilizce ve Türkçe olarak iki dilde hazirlandi.

Troya Müzesi Müdürü Ridvan Gölcük, müzede düzenlenen tanitimda gazetecilere kit hakkinda bilgi verdi.

Müze kitinin hem Troya'yi hem de Çanakkale özelinde ortaya çikan kültürel mirasin çocuklara anlatilmasini hedefledigini belirten Gölcük, sunlari kaydetti:

"Troya bizim önemli bir mirasimiz. Kimligimizin önemli bir parçasi. Ama bunun çocuklara anlatmak için dogru yolu ve yöntemi bulmak çok önemliydi. Aslinda buradaki ana hedef topragin mirasini toplumun mirasi yapabilmek.

Bu kilavuzlukla hazirlanmis bir kit. Bu kitin içinde ögretmenlerin uygulayacagi bir ögretmen kiti, ögrencilerin takip edebilecegi bir ögrenci kiti ve yine Türkiye'de ilk kez yapilan bir ziyaretçi kitimiz olacak. Hem dijitalde hem de basilida çocuklara olabildigince genis bir platformda ulasmayi hedefliyoruz."

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ögretim üyesi ve Troya Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Rüstem Aslan da bu kitin, Türkiye'deki ilk ve tek müze ve ören yeri kiti oldugunu anlatti.

Buradaki amacin, hem Troya Müzesi'ni ve Anadolu kültür tarihini Osmanli'dan baslayan ve günümüze kadar gelen müzeciligi anlatmak oldugunu kaydeden Aslan, söyle konustu:

"Kitimiz, Türkiye müzeciligini ama ayni zamanda Troya Müzesi'yle beraber ören yerini de anlatmak. Çünkü Troya Müzesi bir dünya müzesi. Hemen ören yerinin dibinde ören yerinden çikan buluntularin sergilendigi bir müze. Hem ögretmenlere egitim programlari verilirken ögrencilere bu dünya kültür mirasini en iyi sekilde en anlasilabilir sekilde anlatmayi amaçliyor. Bu açidan da bir ilk olma özelligini tasiyor. Amacimiz, Troya Ören Yerini ve Troya Müzesini bütün Anadolu kültürüyle beraber hem ögretmenlere hem de ögrencilere en iyi sekilde anlatmak."

Proje Koordinatörü Sebla Kut ise Troya Müzesi'nde ziyaretçileri kitlerinin ilkini gerçeklestirdiklerini söyledi.

Lansmana Çanakkale Belediye Baskan vekili Irfan Mutluay, Troya Kültür Dernegi Baskani Seyhan Boztepe, Proje Koordinatörleri Deniz Erbas ile davetliler katildi.

Kaynak: AA