Fas'ta Ibn Haldun'un Evinin Satisa Sunuldugu Haberleri Üzerine Inceleme Baslatildi

Fas Kültür ve Gençlik Bakani Mehdi bin Said, Islam düsünürü Ibn Haldun'un evinin satisa sunulduguna iliskin haberler üzerine inceleme baslatilmasini istedi.

Fas'in "alyaoum24" internet haber sitesine göre, Bin Said, sosyal medyadaki tartismalara neden olan Ibn Haldun'un Fes-Meknes bölgesindeki geleneksel evinin satisa sunuldugu haberi hakkinda inceleme baslatilmasi talimati verdi.

Talimat üzerine Fes-Meknes Kültür Idaresi yetkilileri olayla ilgili inceleme baslatti.

Söz konusu evin Ibn Haldun'a ait oldugunun tereddütlü oldugunu kaydeden Bölge Kültür Idaresi, ellerinde yazili belge ya da elle tutulur bir delil olmadigini kaydetti.

Kültür Bakani, bölge yetkililerine geleneksel evin öncelikle duvarlarinin güçlendirilmesi için acil müdahale edilmesi ve ardindan Fes kentindeki yikik binalarin restorasyon programina evin de alinmasi talimati verdi.

Duvarinda satilik ilani olan evin fotografinin sosyal medyada paylasilmasi üzerine Faslilardan, Kültür Bakanligina duruma müdahale etmesi ve evin satin alinarak korunmasi çagrilari yapilmisti.

Tarihi kayitlara göre, büyük Islam düsünürü ve sosyolojinin kurucusu kabul edilen Abdurrahman Ibn Haldun (ölümü 1406 Kahire), hayatinin bir döneminde Fas'in kadim baskenti Fes'te yasamis ve egitim amaciyla bilim merkezi Karaviyyin Camisi'nde bulunmustu.

Kaynak: AA