Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye - Afrika Ekonomi Ve Is Forumu'na Katildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve Is Forumu’nda yaptigi açiklamada “Afrika’da havalimanlarindan limanlara, tünellere kadar birçok yatirimin altinda Türk müteahhitlerin imzasi var. Türk firmalari ülke genelinde toplam degeri 70 milyar dolari asan bin 150’den fazla projeyi üstlendi. Kita çapindaki yatirimlarimizin degeri 6 milyar dolari asti” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye - Afrika Ekonomi Ve Is Forumu'na Katildi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Türkiye - Afrika Ekonomi ve Is Forumu’nun kapanis oturumuna katildi.

Istanbul Kongre Merkezi’nde gerçeklesen formun kapanisinda Cumhurbaskani Erdogan katilimcilara hitap etti.

Afrika ziyaretinden sonra bu formunu gerçeklemesinden memnuniyet duydugunu dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, “Afrika’nin liderleriyle bir araya geldik, Afrika’da durum nedir ne degildir bunlari konustuk. Dün ve bugün yapilan oturumlarda birçok alanda karsilikli yatirim firsatlari ele alindi. Salginin küresel ticareti etkiledigi dönemde düzenlenen forum is dünyasi için çok önemli. Burada gündeme getirilen hususlarin kita ile iliskilerimizin güçlendirilmesinde bize yol gösterecegine inaniyorum. Afrika’nin kalplerimizdeki müstesna yerlerini her firsatta dile getiriyorum. Afrika’da kapisi çalinmadik dost is birligi yapilmayan ülke birakmiyoruz. Afrika ziyaretlerimizde çok verimli temaslarda bulundum. Devlet baskanlari ve siyasetçilerle bire bir ve heyetler arasi görüsmeler gerçeklestirdim. Kiymetli esim Emine Erdogan’in Afrika seyahatlerimizde edindigi izlenim ve hatiralarini içeren ’Afrika Ziyaretlerim’ kitabi da bu muhtesem cografyaya bagliligimizin nisanesi oldu. Türkçe ve Türkiye’ye yönelik ilginin Afrikali dostlarimiz arasinda arttigini görmek bizi ayrica mutlu etti” dedi.



“Ortak çabalarimiz pek çok alanda meyvelerini vermeye basladi”

Samimi baglarin önümüzdeki dönemde kuvvetlenecegine inandigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Ortak çabalarimiz pek çok alanda meyvelerini vermeye basladi.

Kazan kazan temelinde çok boyutlu sekilde günden güne güçleniyor. Türk yatirimcilarin kita ile ilgisi artarken Afrikali dostlarimiz da Türkiye’nin özellikle turizm, saglik, altyapi ve üretim alanlarindaki imkanlarini kesfediyor. Türkiye’nin modern ve kaliteli saglik altyapisiyla tanisan Afrikali kardeslerimiz, hastalarina sifalarini Türkiye’deki hastanelerde ariyor. Is adamlarimizin kurdugu fabrikalar, üretim tesisleri on binlerce Afrikali kardeslerimize istihdam imkani sunuyor. Afrika’da havalimanlarindan limanlara, tünellere kadar birçok yatirimin altinda Türk müteahhitlerin imzasi var. Türk firmalari ülke genelinde toplam degeri 70 milyar dolari asan bin 150’den fazla projeyi üstlendi. Kita çapindaki yatirimlarimizin degeri 6 milyar dolari asti. Bölge ile toplam ticaretimiz 2003 teki 5,4 milyar dolar seviyesinden 2020 yilinda 25,3 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz bu hacmi önce 50 milyar dolara sonra 75 milyar dolara ulastirmaktir” dedi.

Korona virüsle mücadelede Afrika’nin yalniz birakildigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Koronavirüs gerçeginin bir müddet daha Küresel gündemi belirleyecegi anlasiliyor. Bazi hususlarin da artik açikça ifade edilmesi gerekiyor. Son 2 yillik sürece baktigimizda batili ülkeler basta olmak üzere gelismis ülkelerin salgin sürecini adalete ve hakkaniyete uygun yönetemediklerini görüyoruz. Tüm dünyada hayati alt üst eden saglik krizi karsisinda Afrika halklari bu süreçte yalniz birakilmis, hiçbir katki alamamistir. Yükselen gümrük duvarlari ve korumaci tedbirler en çok Afrika ülkelerinin ekonomilerine zarar vermistir. Dünya Saglik Örgütü Afrika verilerine göre yaklasik 6 milyonu askin Afrikali dostumuz bu hastaliga yakalanmistir. Salgin sürecinde en iyi saglik hizmetini sunarken elimizdeki imkanlari Afrikali kardeslerimizle de paylastik. Yerli ve milli solunum cihazlarimizin Afrika’nin virüsle mücadelesine katkimizi görmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkovac asimizin kullanma girmesiyle asi meselesinde de örnek bir tutum sergileyecegiz. Asi meselesine maddi çikar ve kar ekseniyle yaklasilmasini dogru bulmuyoruz. Kita ülkelerine asi yardimi da yapacagiz. Salgin sartlarinin Afrika ile karsilikli üst düzey ziyaretlerimizi aksatmasina izin vermedim. THY’nin kisa süre içinde salgin öncesi uçus sayilarini yakalayacagina hatta geçecegine inaniyorum. Bugün yürürlükte olan 22 anlasmadan 4’ünü Afrika ülkeleri ile yaptik. 4 Farkli Afrika ülkesiyle de müzakerelerimiz sürüyor. Türkiye olarak Afrika’daki ticaretin gelistirilmesini destekliyoruz. Is dünyamizin isbirliklerini ilerletirken, strateji belirlemeleri son derece önemli. Finans ve bankacilik yönü eksik kalan ticaretin ivme kaybina yol açmasi kaçinilmazdir. Türk bankacilik sektörünün daha vizyoner davranmasini bekliyoruz. Karsilikli yatirim iliskilerimiz güçlendikçe halklarimiz arasindaki kültürel yakinlasma da artacaktir. 17-18 Aralik 2021’de Istanbul’da düzenleyecegimiz 3’üncü Türkiye Afrika Ortaklik Zirvesi’nin bizlere yeni ortakliklar kazandiracagina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA