Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanimi Projesi Toplantisi Yapildi

Mugla’nin Ortaca ilçesinde "Dalyan Kanallari ve Akyaka Azmaginda Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanimi Projesi" toplantisi düzenlendi. Avrupa Birligi, her yil dünya çapinda, deniz kirliligi konusunda farkindalik olusturmak amaciyla düzenledigi etkinlikler kapsaminda yapilan toplantiya katilan AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, AB’nin 2030’a kadar karbon salinimini azaltma hedefi oldugunu belirtirken, Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar ise, “Avrupa Birligi çevreyle ilgili fonlari kesmesin. Çevre ile ilgili fonlarda bize destek olsun. Çevre meselesi sinir tanimayan bir meseledir, siyaset üstüdür” diye konustu.

Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanimi Projesi Toplantisi Yapildi


Avrupa Birligi, her yil dünya çapinda, deniz kirliligi konusunda farkindalik olusturmak amaciyla düzenledigi etkinlikler kapsaminda Mugla’nin Ortaca ilçesinde "Dalyan Kanallari ve Akyaka Azmaginda Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanimi Projesi" toplantisi düzenlendi.

Ortaca’nin Sarigerme Mahallesi’nde düzenlenen "Yesil Mutabakat Kapsaminda Dalyan Kanallarinda ve Akyaka Azmaginda Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanimi Projesi" toplantisina AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut’un yani sira Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar, Mugla Valisi Orhan Tavli, Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Osman Gürün, Çevre Sehircilik Il Müdürü Ömür Özdil ile Ilçe Kaymakam ve Belediye Baskanlari katildi.



Toplantiya AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, yaptigi konusmada, Türkiye’nin Paris Iklim Anlasmasi’nin imzalamasina deginerek, bu anlasmayi imzalamanin çok önemli oldugunu belirtti.

Büyükelçi Meyer-Landrut, “Yesil dönüsüm sürecinin zorlu oldugunu biliyoruz. Insani merkeze alan bir yaklasim gerektiriyor. Hem vatandaslarin hem kentlerin hem de isletmelerin katki yapmasi gerekiyor” dedi.



"Küresel isinmada hedef 1,5 derecede sinirlandirilmasi"

Dünyadaki küresel isinmada 1,5 derece sinirlandirmasinin hedef edildigini belirten Nikolaus Meyer-Landrut “Bu hedefe ulasmak için daha fazla adim atilmasi gerekiyor. Yesile dönüsüm bir yük getirmiyor, firsatlar olusuyor, hiçbir sey yapmamanin maliyeti ise bu dönüsümü yapmanin maliyetinden daha yüksek” dedi.

“AB’nin 2030’a kadar karbon salinimini azaltma hedefi var” diyen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “2050’lerde ise karbon nötr olma hedefi var. Onun için bugünden harekete geçmek gerekiyor. Atilan adimlarin etkileri zamanla ortaya çikiyor ama o adimlar su an atilmali" diye konustu.



Mugla’da yapilmasi planlanan çevreci teknelerle ilgili de konusan Meyer-Landrut, projenin dizel motor ile çalisan teknelerin kullanilmasini azaltacaginin altini çizerek projenin pilot proje oldugunu belirtti ve, “Burada basari elde edilirse, resmi makamlar bunu baska alanlara da yaymak isteyecekler, bu proje bir pilot proje olabilir“ dedi.



"Hava sicakliklari 3 derece artarsa, orman yanginlarinda yüzde 97 oraninda artis olacagi öngörülüyor"

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar ise bu yaz Mugla’da yasanan orman yanginlarina dikkat çekti. Bakan Yardimcisi Birpinar, insanlarin çocuklarinin atesi yükseldiginde onu düsürmek için çabaladigini atmosferin de çocuga benzedigini belirterek, “Birlesmis Milletler’in raporuna göre, Akdeniz’de sicaklik mevsim normallerinin 1 derece üstüne çikarsa yüzde 47,2 derece üstüne çikarsa, yüzde 67,3 derece üstüne çikarsa ise yüzde 97 orman yanginlarinda artis olacak. Sicakliklar artinca, nem azaliyor, rüzgarda var, ormanlar çira gibi yaniyor” dedi.



"Al kullan ve at dönemi sona erdi"

Günümüzde kalkinmanin doga ve çevrenin korunmasi ile birlikte olacagini, vahsi kalkinmanin bir modeli olan al kullan ve at döneminin sona erdigini belirten Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar, “Simdi bu modelin yerine bir döngüsel ekonomi dedigimiz mümkün oldugu kadar az al, çok uzun süre kullan ve bunu dönüstür dönemi baslamistir” diyerek insanlik ve gelecek nesillerin sagligi için bu modelin dogru oldugunu kaydetti.



Çevre meselesi siyaset üstüdür

Türkiye’de sularin ve havanin kirlenmesi ile paralel olarak Yunanistan, Italya ve Ispanya’nin da kisa sürede kirlilik yasayacagini belirten Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Birpinar, “Bunu biz müsilajda gördük. Bu yüzden Avrupa Birligi çevreyle ilgili fonlari kesmesin. Çevre ile ilgili fonlarda bize destek olsun. Çevre meselesi sinir tanimayan bir meseledir, siyaset üstüdür” diye konustu.



Küresel isinmaya deginen Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar, Türkiye’den izleme cihazi takarak 2 yil önce Tuba isminde caretta carettayi denize birakildigini belirterek, “2 senedir takip ediyoruz, buradan Italya’ya gitti. 11 bin kilometre yüzdü ve su an Adriyatik’te. Tarihte hiçbir zaman caretta caretta Adriyatik’e gitmemisti. Akdeniz kiyilarinda Misir’a, Fas’a, Tunus’a gitti ama Adriyatik’e kadar hiç çikmamisti. Bu Akdeniz’de sicakligin ne kadar arttigini gösteriyor” dedi.



Çevre okuryazarliginin ögretilmesi gerektigini kaydeden Birpinar, bugün geri dönüstürülmeden çöpe atilan her seyin farkli ve zararli bir biçimde yine insanlarin karsisina çiktigini belirtti.



Konusmalarin ardindan Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar ile AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Meyer-Landrut karsilikli hediye sunumu yapti, ardindan toplu fotograf çekimi ile toplanti sona erdi.
Kaynak: İHA