Sokak Hayvanlarini Modern Imkanlarla Tedavi Edip Sahiplendiriyorlar

Osmangazi Belediyesi bünyesinde 15 yil önce açilan Sahipsiz Hayvanlar Dogal Yasam ve Tedavi Merkezi'nde sokak hayvanlari tedavi edilip, bakimlari yapildiktan sonra sahiplendirilmeleri saglaniyor Belediye Veteriner Isleri Müdürü Dilek Yosun: 'Bursa'daki rehabilitasyon merkezleriyle iletisim halindeyiz. Özellikle fiziksel ve zihinsel engelli ögrencilerimiz merkezimize ebeveyn veya ögretmenleri tarafindan getirilerek onlara özgüvenlerini, sosyal gelisimlerini artirmak amaciyla ücretsiz olarak at binis egitimi veriyoruz'

EMIN ILERI - Bursa'da, Osmangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügüne bagli 114 dönüm arazide kurulu Sahipsiz Hayvanlar Dogal Yasam ve Tedavi Merkezi'nde yilda yaklasik 8 bin hayvan tedavi ediliyor.

Avrupa'daki pek çok sokak hayvani rehabilitasyon merkezinin incelenmesinin ardindan 2006'da kurulan tesiste 815 kedi ve köpegin yani sira at, keçi ve ördekler bulunuyor.

Yilda yaklasik 3 bin hayvanin kisirlastirildigi merkezde tedavisi tamamlanan hayvanlar sahiplendirilmek için bir süre bekletiliyor. Sahiplenilmeyenler kisirlastirilma islemi sonrasi dogal yasamina birakiliyor. Dogal yasamda bulunmasi uygun olmayan bazi hayvanlara ise tesiste ömür boyu bakiliyor.

Hayvan ve doga sevgisini erken yaslarda çocuklara asilayabilmek, sahiplenmeyi cazip kilmak adina ilkokullar, ortaokullar ve hayvan koruma dernekleri ile çesitli projeler yürütülüyor. Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi ile yapilan ortak programla, Türkiye'den ve yurt disindan veteriner hekim adaylarina staj imkani saglaniyor.

Sahipsiz Hayvanlar Dogal Yasam ve Tedavi Merkezi'nde veteriner hekim, veteriner teknikeri ile idari ve yardimci olmak üzere 57 personelle hizmet veriliyor.

- "Tedavi gören sokak hayvanlari için alttan isitma sistemleri mevcut"

Osmangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Dilek Yosun, AA muhabirine, her gün vatandaslar tarafindan kendilerine taleplerin iletildigini ve bu dogrultuda sokak hayvanlari toplama ekipleri tarafindan her gün onlarca hayvanin tesise getirildigini söyledi.

Bu yil su ana kadar 2 binden fazla hayvana kisirlastirma ameliyati yapildigini ve 200 civarinda sokak hayvaninin sahiplendirildigini belirten Yosun, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde önceki yillara göre bu sayilarin azaldigini dile getirdi.

2018 ve 2019'da 300-350'ser hayvanin sahiplendirildigine deginen Yosun, su bilgileri paylasti:

"Bin hayvan kapasiteli tesisimizde kapali mekanlarda tedavi gören sokak hayvanlari için alttan isitma sistemleri mevcut. Gerek laboratuvarlarimizda gerek ameliyathanelerimizde ve tedavi ünitelerimizde en son teknolojiye sahip cihazlar kullanilmaktadir. Dolayisiyla sokak hayvanlarina hizmet vermek için en iyi sekilde gerekli olan gayret ve hassasiyeti göstermekteyiz. Bursa'daki rehabilitasyon merkezleriyle iletisim halindeyiz. Özellikle fiziksel ve zihinsel engelli ögrencilerimiz merkezimize ebeveyn veya ögretmenleri tarafindan getirilerek onlara özgüvenlerini, sosyal gelisimlerini artirmak amaciyla ücretsiz olarak at binis egitimi veriyoruz."

- "Daha çok araç kazasi, yüksekten düsme gibi travmatik vakalar geliyor"

Merkezde görevli veteriner hekim Kadir Özdemir ise tesiste kedi ve köpek rehabilitasyonu kapsaminda çalismalarda bulunduklarini, asil islerinin kisirlastirma oldugunu, bunun haricinde yumusak doku, kemik doku operasyonlari yapabildiklerini belirtti.

Yilda yaklasik 3 bin kisirlastirma operasyonu yapildigini ve sadece sokak hayvanlarina hizmet verdiklerini bildiren Özdemir, söyle devam etti:

"Tesisimize daha çok araç kazasi, yüksekten düsme gibi travmatik vakalar geliyor. Tam donanimli, röntgeninden tutun endoskopisine, ultrasonundan biyokimyasalina, ameliyathanemiz, yogun bakim ünitemiz, tek kisilik hasta bakim yataklarimiz, her seyimiz mevcut. Dogal olarak bütün vakalara müdahale edebiliyoruz. Ekstra vakalar olarak bazen çok yogun tümörlü operasyonlar gelebiliyor. Insanlardaki gibi hayvanlara operasyon yaptiktan sonra kemoterapi veriyoruz. Vakalar bazen uzun soluklu olabiliyor, 2-3 ay bizde kalabiliyorlar. Bazen deri problemli hayvanlar 6 ay kalabiliyor. Uyuzlu vaka geldiginde müdahale edip özel araziye birakiyoruz, iyilestikten sonra kisirlastirip dogaya saliyoruz."

Özdemir, diger rehabilitasyon merkezlerinden farklarinin, dogal yasam alanlarinin bulunmasi oldugunu vurguladi.

Disari, sokaga salamayacaklari kedi ve köpekleri bu alanda ömür boyu tuttuklarini anlatan Özdemir, "Çam agaçlarinin içinde, otomatik yemliklerin, suluklarin oldugu, 10-12 dönüm araziden bahsediyorum. Burada hayvan sayisi çok degil, maksimum sayi 12 oluyor. Kedi ve köpeklerin oldugu yerler tamamen alttan isitmali ve burada sadece kuru mama kullaniyoruz." dedi.

Hayvan sahiplendirme konusunda sikinti yasadiklarini aktaran Özdemir, vatandaslara seslenerek, hayvan satin alma yerine merkeze müracaat edebileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA