Gine, Bagimsizliginin 63'Üncü Yil Dönümünü Cunta Yönetimi Altinda Kutladi

Gine'nin Fransa'dan bagimsizligini kazanmasinin 63'üncü yil dönümü kutlandi.

Ülkede 5 Eylül'de yönetime el koyan ve dün de geçis sürecinin cumhurbaskani olarak yemin eden Mamady Doumbouya, devlet televizyonu RTG'den ülkesinin 63'üncü bagimsizlik yil dönümü vesilesiyle ulusa seslendi.

Gine'nin bagimsizlik yolunda çok kayip verdigini belirten Doumbouya, Gine'nin bu süreçte evlatlarina her zamankinden daha fazla ihtiyaç duydugunu söyledi.

Doumbouya, konusmasinda birlik ve beraberlik mesaji verirken, içinden geçilen süreç nedeniyle her yil düzenlenen törenlerin bu yil gerçeklesmeyecegini söyledi.

Cumhurbaskani Doumbouya, esiyle baskent Konakri'deki sehitler anitina çelenk birakti.

- Dün cumhurbaskani olarak yemin etmisti

Darbe sonrasi kurulan askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesinin (CNRD) basindaki Doumbouya, dün düzenlenen törenle geçis sürecinin cumhurbaskani olarak yemin etmisti.

Yemin törenine Afrika ülkelerinden sadece cunta yönetimi altindaki Mali'den katilim saglanmisti.

Gine'nin de üyesi oldugu ancak darbe sonrasi üyeligi askiya alinan Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) ülkelerinden katilim olmamisti.

Doumbouya'nin yöresel kiyafetlerle törene katilan Fransiz esi Lauriane Doumbouya'nin fotografi ise Twitter'da "Gine'nin beyaz first ladysi" yorumuyla defalarca paylasilmisti.

- Gine'deki askeri darbe

Gine'de, Özel Kuvvetler Birlikleri (GFS) komutani Mamady Doumbouya, 5 Eylül'de darbe yaparak yönetimi ele geçirmisti.

Cumhurbaskani Alpha Conde'nin en güvendigi isimlerden biri olan ve 2018'de bizzat Conde tarafindan bu göreve getirilen Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini ve Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Paris Harp Okulu çikisli Fransiz vatandasi Doumbouya, darbeden sonra ülkenin en merak edilen ismi haline gelmisti.

ECOWAS ve Afrika Birligi, Gine'nin üyeligini askiya almis, darbecilere çesitli yaptirimlar uygulanacagini duyurmustu.

Askeri cuntanin 5 Eylül'den bu yana elinde olan 83 yasindaki Alpha Conde'nin ise tüm baskilara ragmen istifa mektubunu imzalamadigi belirtiliyor.

Kaynak: AA