Ekvador'da Cezaevlerindeki Siddet Olaylari Devam Ediyor Açiklamasi Mahkumlar Polise Ates Açti

Ekvador’un Guayaquil kentindeki bir hapishaneye kontrol amaçli girmek isteyen polislere mahkumlar tarafindan ates açildi.

Ekvador'da Cezaevlerindeki Siddet Olaylari Devam Ediyor Açiklamasi Mahkumlar Polise Ates Açti
Güney Amerika ülkesi Ekvador’un Guayas eyaletine bagli Guayaquil kentindeki Litoral Cezaevi’nde Los Lobos ve Los Choneros çeteleri arasinda 29 Eylül’de çikan çatismada 118 kisi hayatini kaybetmesinin ardindan cezaevlerindeki siddet olaylarina bir yenisi daha eklendi. Guayaquil sehrindeki 1 No’lu Guayas Cezaevine kontrol amaçli girmek isteyen polis memurlarina mahkumlar tarafindan ates açildi. Polis ile mahkumlar arasinda çikan çatismada herhangi bir can kaybi yasanmadigi bildirildi.

Polis tarafindan yapilan açiklamada, "Ekvador polisi olarak, 1 No’lu Guayas Cezaevine müdahalemiz sirasinda mahkumlar tarafindan kursunlarla karsilandik. Bu eylemi hemen etkisiz hale getirdik. Su anda cezaevinde kontrol ve düzen saglandi” ifadeleri kullanildi.

Silahli saldirinin ardindan polise destek veren ordudan yapilan açiklamada ise, “Operasyonda güçlü bir askeri birlik, zirhli nakliye araçlari ve kiyi muharebe unsurlari kullanildi. Düzeni ve kontrolü yeniden saglamak için Ekvador polisine destek verildi” denildi.

Cezaevlerinde güvenligin saglanmasi için 3 bin 600 asker ve polis görevlendirildi

Içisleri Bakani Alexandra Vela Quito dün gazetecilere verdigi demeçte, hükümetin ülke genelindeki cezaevlerinde güvenligin saglanmasi amaciyla 3 bin 600 asker ve polis görevlendirdigini duyurmustu.

Ulusal Cezaevi Servisi Baskani Bolivar Garzon ise dün yaptigi açiklamada, cezaevlerindeki kalabaligin azaltilmasi için yaklasik 2 bin kisiye af çikarilmasinin gündemde oldugunu belirtmis, af konusunda yasli, kadin, engelli ve ölümcül hastaliklari olan mahkumlara öncelik vermeyi hedeflediklerini aktarmisti.

Ekvador’da cezaevlerinde siddet

Ülkede subat ayinda patlak veren isyanda 79, Temmuz ayinda patlak veren isyanda ise 22 kisi hayatini kaybetmisti. Ekvador’da 30 bin kisiyi barindirma kapasitesine sahip yaklasik 60 cezaevi var, ancak su anda yaklasik bin 500 gardiyanin gözetiminde yaklasik 39 bin mahkum bulunuyor. Uzmanlara göre hapishanelerin etkin kontrolünü saglamak için 4 bin gardiyanin görevlendirilmesi gerekiyor. Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso Agustos ayinda, hükümetin asiri kalabalik hapishanelere karsi yeni koguslar insa edilecegini ve güvenligi artirmak için daha fazla bütçe saglayacagini ifade etmisti.
Kaynak: İHA