Yemen'deki Ayrilikçi Güçlerden Dolarin Yükselisine Karsi Müdahale Çagrisi

Yemen'de Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) tarafindan desteklenen ayrilikçi Güney Geçis Konseyi (GGK), Suudi Arabistan öncülügündeki Arap Koalisyonu ile uluslararasi dörtlü komisyona, dolarin yükselisine müdahale çagrisi yapti.

Ülkenin yerel para birimi riyalin dolar karsisinda deger kaybetmesinin ardindan, GGK Baskanlik Heyeti geçici baskent Aden'de bir toplanti düzenledi.

GGK'nin internet sitesinde yer alan açiklamaya göre, heyet, hükümetin tüm üyeleriyle Aden'de toplanmasi çagrisinda bulundu.

Heyet ayrica, Arap koalisyonu ile ABD, Ingiltere, Suudi Arabistan ve BAE'den olusan dörtlü komisyona, kötülesen ekonominin canlandirilmasi, para biriminin düsüsünün durdurulmasi, hizmetlerin iyilestirilmesi ve maaslarin ödenmesi konusunda hükümete destek olma çagrisinda bulundu.

Açiklamada, ekonomide yasanan çöküsün devam etmesinin, ülkede beklenmedik sonuçlar dogurabilecegi uyarisi yapildi.

Yemen Merkez Bankasi 16 Ekim'de Aden'deki 54 döviz bürosunun çalisma ruhsatini iptal ettigini açiklamisti.

Yemen hükümeti 17 Ekim'de de yerel para biriminin döviz karsisinda keskin bir düsüs yasadigi ülkede finansal islemleri durdurma karari almisti.

Yemen riyalinin rekor seviyedeki deger kaybi, halkin düsük olan alim gücünü daha da zayiflatirken, fakirlik oraninin da yüzde 80'lere ulastigi belirtiliyor.

Kaynak: AA