Uluslararasi Demokratik Yenilenme Koalisyonundan Tunus Cumhurbaskani'na Tepki

Uluslararasi Demokratik Yenilenme Koalisyonu (ICDR), Tunus Cumhurbaskani Kays Said’in antidemokratik kararlarina tepki göstererek, Arap Bahari'nin basladigi ülkede Meclis'in yeniden açilmasi ve anayasaya saygi gösterilmesi çagirisinda bulundu.

Merkezi Çekya’nin baskenti Prag’da bulunan ICDR’den yapilan yazili açiklamada, 25 Temmuz’da Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil, olaganüstü yetkileri elinde toplama karari alan Tunus Cumhurbaskani'nin daha sonra bu durumu süresiz uzatmasi gibi antidemokratik adimlarina tepki gösterildi.

Açiklamada, Arap Bahari’nin basariya ulastigi Tunus’ta bölgenin en demokratik anayasasinin hayata geçirildigi, özgürlükler ve insan haklari açisindan önemli gelismelerin yasandigi hatirlatildi.

???????- Meclis yeniden açilmali

Ülkede demokratik sistemin yeniden isler hale getirilmesinin önemine dikkat çekilen açiklamada, "parlamento yeniden açilmali ve Cumhurbaskani'nin Meclis'i feshetmesine veya anayasayi yeniden yazmasina izin vermeyen ülkenin yasalarina ve anayasasina saygi gösterilmelidir." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, bütün siyasi partilerin katilimiyla, ulusal diyalog sürecinin yeniden baslatilmasi gerektiginin alti çizildi.

- "Ordu kislasina dönmeli"

Tunus ordusunun 65 yildir yaptigi gibi siyasetten uzak durmasi ve kislasina dönmesi gerektigine isaret edilen açiklamada, siyasi diyalog ve müzakere ile çözülebilecek bu krizde askerin taraf olmamasi gerektigi vurgulandi.

Açiklamada, "ABD ve Avrupa Birligi’nin (AB) Tunus’taki mevcut yönetimin bu olaganüstü dolambaçli yola son vermesinde israr etmesi gerektigi" belirtilirken, yapilacak ekonomik yardimlarin demokrasiye dönülmesi ve Meclis'in yeniden açilmasi sartina baglanmasi gerektigi kaydedildi.

- Tunus'ta ne olmustu?

"Arap Bahari'nin dogum yeri" Tunus'ta, belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle halk 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikmisti.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclis'in çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, Basbakan'i azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken, Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazi kesimler de süreci "anayasal bir darbe girisimi" diye nitelemisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil, olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "süresiz" uzatildigini bildirmisti.

Bu arada Cumhurbaskani Danismani Velid el-Huccam, bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, Tunus'ta 2014'te kurulan siyasi sistemin, artik sürdürülebilir olmadigini kaydetmis, ülkede baskanlik sistemine geçilmesi yönünde hazirlik yapildigi bilgisini paylasmisti.

Kaynak: AA