Türkiye, Togo, Burkina Faso Ve Liberya'dan Ortak Bildiri

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Togo Cumhurbaskani Faure Essozimna Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Baskani Christian Kabore ve Liberya Devlet Baskani George Manneh Weah ile düzenledigi dörtlü zirvenin ardindan yayinlanan ortak bildiride, DEAS, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram terör örgütleri arasinda hiçbir ayrim gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararlilik teyit edildi.

Türkiye, Togo, Burkina Faso Ve Liberya'dan Ortak Bildiri
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Afrika turunun ikinci duragi Togo’da Cumhurbaskani Faure Essozimma Gnassingbe ile bas basa ve heyetler arasi görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenlemis, toplantinin ardindan Cumhurbaskani Erdogan, Togo Cumhurbaskani Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Baskani Christian Kabore ve Liberya Devlet Baskani George Manneh Weah ile bir araya gelmisti. Düzenlenen dörtlü zirvenin ardindan yayinlanan ortak bildiride, dört Devlet Baskani’nin güvenlik, saglik, iklim ve kalkinma ortamindan kaynaklanan sinamalara iliskin ortak menfaat meseleleri ile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasinda isbirligine iliskin fikir teatisinde bulundugu aktarildi.

Asi esitsizligine atifta bulunuldu

Devlet baskanlarinin pandemi kaynakli küresel saglik krizine atifta bulunduklari bildiride, pandemiye karsi etkili bir sekilde mücadele için araç ve kaynaklarin yetersizligi sebebiyle, özellikle Afrika kitasinda olmak üzere, dünyanin çesitli yerlerinde durum vahametini korurken, asilama orani yüksek ülkelerde kisitlamalarin kalkmaya baslamasinin esefle karsilandigi ifade edildi.

Devlet baskanlari, uluslararasi topluma Afrika ülkelerinin Covid-19’la mücadele çabalarinin yogunlasmasina ve ayni zamanda yeni mutasyonlarin ortaya çikmasi riskinden kaçinilmasina olanak saglamak için daha fazla yardim ve dayanisma çagrisinda bulunduklari bildiride, basta asiya erisim konusunda olmak üzere, gelismis devletleri söz ve vaatlerini yerine getirmeye davet etti.

Bildiride, devlet baskanlari güvenlik meselesini ele aldigi ve terörün süphesiz Afrika ve dünyada baris ve istikrara yönelik en büyük tehdidi teskil ettigini hatirlatti. Bati Afrika’da özellikle radikalizmin ve siddet içeren asiriciligin yükselisine deginilen bildiride, silahli gruplarin kitada yayilmasina, her türlü insan kaçakçiligina, sinirlari asan organize suçlara, küçük ve hafif silahlarin yayginlasmasina bunlarin yani sira yerel sosyo-politik, ekonomik gerçekler ve kosullarla beslenen çok boyutlu güvenlik sinamalariyla karsi karsiya kalinmasina iliskin derin endiseler dile getirildi.



Dört ülkeden FETÖ’yle mücadele sözü

Bildiride, devlet baskanlari, DEAS, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasinda hiçbir ayrim gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararliliklarini teyit ettiler. Ön saflarda yer alan Burkina Faso, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad’daki terör saldirilarinin siddetle kinandigi bildiride devlet baskanlari, söz konusu devletler ve halklariyla dayanisma içinde olduklarini dile getirdi.

Devlet baskanlarinin Gine Körfezinde, küresel korsanlikla mücadele etmek için kararli adimlar atilmasi gerektigini dile getirdigi bildiride, güvenlik müdahalesinin ötesinde bu karmasik ve uluslararasi nitelikteki tehdit karsisinda devlet baskanlari, barisin korunmasi ve siddetin önlenmesinin bir araci olarak toplumlarin temel sosyal hizmetlere erisiminin gelistirilmesi ve iyilestirilmesi çabalarina artan yatirima öncelik veren tutarli ve etkili bir yanitin verilmesi gerektiginin altini çizdi.

Türkiye’nin Afrika’da baris ve istikrara olan kararli bagliligi teyit edildi

Bildiride, Cumhurbaskani Erdogan’in Afrika’da baris ve istikrara olan kararli bagliligini özellikle yeniden teyit ettigi aktarilirken, Türkiye’nin Afrika’daki varliginin sadece karsilikli yarar saglayan ekonomik ve ticari hedeflere dayanmadigi, ayni zamanda çok sektörlü projeler temelinde teknik yardim yoluyla Afrika’nin kalkinma zaruretini de içerdigi hatirlatildi.

Bildiride, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) ve kasim ayinda Iskoçya’nin Glasgow kentinde yapilmasi planlanan Dünya Liderleri Zirvesi çerçevesinde devlet baskanlari, sanayilesmis ülkelere, sera gazi emisyonlarinin azaltilmasina önemli ölçüde katkida bulunmak suretiyle taahhüt ve eylemlerini artirmalari ve gerçeklestirmelerinin yani sira, yenilenebilir enerjinin tesviki için de çagrida bulundu.

Türk ekonomisinin dikkate deger ilerlemesi ve gücünü kabul edildi

Bildiride, isbirligi ile ilgili olarak devlet baskanlari, Türkiye’nin Afrika için stratejik bir ortak olarak rolünü mesrulastiran ve onu uluslararasi sahnede önemli bir aktör haline getiren Türk ekonomisinin dikkate deger ilerlemesini ve gücünü kabul etti.

Bildiride devlet baskanlari, iki ortak tarafindan belirlenen çok iddiali hedeflere henüz ulasmamis olsa da, Afrika ile ticaret hacminin, Covid-19 pandemisinin ortaya çikmasina bagli engellere ragmen on yillik isbirliginde üç mislinden fazla arttigini kaydetti.

Devlet baskanlarinin pandeminin getirdigi kisitlamalara ragmen Afrika’daki büyüme beklentilerinin umut verici oldugunu vurguladiklari bildiride, bunun Türkiye ile ortakligin güçlendirilmesine ve mevcut baglamda daha adil ve dayanikli hale getirilmesine katkida bulundugu aktarildi.

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle iliskileri artirma ve gelistirme konusundaki kararliligi teyit edildi

Bildiride, Cumhurbaskani Erdogan’in Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel iliskileri artirma ve gelistirme konusundaki kararliligini bir kez daha teyit ettigi ifade edilirken, Cumhurbaskani Erdogan’in ülkesinin, baris ve istikrari, ekonomik baglari desteklemek ve güçlendirmek, ticaret ve sanayi için firsatlar olusturmak için çogu ülkede varlik göstermek suretiyle Afrika’yi tercih edilen bir yatirim ortagi yapma arzusu vurgulandi.

Istanbul’daki Türkiye-Afrika arasindaki zirveler memnuniyetle karsilandi

Bildiride, devlet baskanlarinin birlikte daha adil bir dünya için, Istanbul’da sirasiyla 21-22 Ekim 2021 ve 17-18 Aralik 2021 tarihlerinde yapilacak olan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve Isbirligi Forumu’nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesini memnuniyetle karsiladigi aktarildi.

Dört ülke iletisim kanallarini güçlendirme hususunda uzlasti

Lome toplantisinin kardeslik ve mükemmel bir anlayis ortaminda gerçeklestigi ifade edilen bildiride, devlet baskanlarinin iliskilerini simgeleyen dostluk ve dürüstlük ruhu içinde daha sik görüs alisverisinde bulunmak için ülkeleri arasindaki iletisim kanallarini güçlendirme hususunda uzlastigi belirtildi.

Bildiride, devlet baskanlarinin Togo Cumhurbaskani Gnassingbe’ye Togo Hükümetine ve halkina, kendilerine ve heyetlerine yapilan sicak ve kardesçe karsilama için derin takdir ve sükranlarini ifade ettigi aktarildi.
Kaynak: İHA