Türkiye, Togo, Burkina Faso Ve Liberya Cumhurbaskanlarinin Görüsmesine Dair Nihai Bildiri Yayimlandi Açiklamasi

'Devlet Baskanlari, DEAS, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasinda hiçbir ayrim gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararliliklarini teyit etti' 'Devlet Baskanlari, birlikte daha adil bir dünya için Istanbul'da sirasiyla 2122 Ekim ve 1718 Aralik 2021 tarihlerinde yapilacak olan Üçüncü TürkiyeAfrika Ekonomi ve Isbirligi Forumunu ve Üçüncü TürkiyeAfrika Ortaklik Zirvesini memnuniyetle karsiladi' Bu kapsamda, FETÖ terör örgütü olarak uluslararasi bir bildiride yer almis oldu Cumhurbaskani Erdogan’in 'birlikte daha adil bir dünya' mesaji da uluslararasi bir bildiride yer buldu.

Türkiye Cumhuriyeti, Togo, Burkina Faso ve Liberya Cumhurbaskanlarinin görüsmesine dair yayimlanan nihai bildiride, DEAS, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasinda hiçbir ayrim gözetmeden terörizmle mücadele konusunda kararlilik vurgusu yapildi.

Togo Cumhuriyeti Cumhurbaskani Faure Essozimna Gnassingbe'nin daveti üzerine, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Burkina Faso Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore ve Liberya Cumhuriyeti Cumhurbaskani George Weah'in Lome'de gerçeklestirdikleri çalisma oturumuna iliskin nihai bildiri yayimlandi.

Bildiriye göre, dört Devlet Baskani, güvenlik, saglik, iklim ve kalkinma ortamindan kaynaklanan sinamalara iliskin ortak menfaat meseleleri ile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasinda is birligine iliskin fikir teatisinde bulundu.

Salgin kaynakli küresel saglik krizine atifta bulunulan oturumda, Kovid-19'la mücadele stratejisinin iki misli hizda sürdügü belirtildi.

Bu baglamda, salgina karsi etkili bir sekilde mücadele için araç ve kaynaklarin yetersizligi sebebiyle, özellikle Afrika kitasi olmak üzere dünyanin çesitli yerlerinde durumun vahametini korudugu aktarilan bildiride, asilama orani yüksek ülkelerde kisitlamalarin kalkmaya baslamasinin esefle karsilandigi kaydedildi.

Dört Devlet Baskani uluslararasi topluma, Afrika ülkelerinin Kovid-19'la mücadele çabalarinin yogunlasmasina ve ayni zamanda yeni varyantlarin ortaya çikmasi riskinden kaçinilmasina olanak saglamak için daha fazla dayanisma, taahhüt ve destek çagrisinda bulundu. Özellikle asiya erisim konusu olmak üzere, gelismis devletler söz ve vaatlerini yerine getirmeye davet edildi.

Güvenlik meselesini de ele alan dört Devlet Baskani, terörün Afrika ve dünyada baris ve istikrara yönelik en büyük tehdidi teskil ettiginin altini çizdi.

Bu çerçevede, Bati Afrika'da özellikle radikalizmin ve siddet içeren asiriciligin yükselisi, silahli gruplarin kitada yayilmasi, her türlü insan kaçakçiligi, sinir asan organize suçlar, küçük ve hafif silahlarin yayginlasmasi durumlarinin söz konusu oldugu belirtilerek, bunlarin yani sira, yerel sosyo-politik ve ekonomik gerçekler ve kosullarla beslenen çok boyutlu güvenlik sinamalariyla karsi karsiya kalinmasina iliskin derin endiseler dile getirildi.

Devlet Baskanlari, DEAS, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasinda hiçbir ayrim gözetmeden, terörizmle mücadele konusundaki kararliliklarini teyit etti. Bu kapsamda, FETÖ terör örgütü olarak uluslararasi bir bildiride yer almis oldu.

Devlet Baskanlari, ön saflarda yer alan Burkina Faso, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad'daki terör saldirilarini siddetle kinayarak, söz konusu devletler ve halklarla dayanisma içinde olduklarini dile getirdi.

- "Türk ekonomisinin gücü kabul edildi"

Devlet Baskanlari, bilhassa Gine Körfezi'nde, küresel korsanlikla mücadele etmek için kararli adimlar atilmasi gerektigine vurgu yapti.

Güvenlik müdahalesinin ötesinde bu karmasik ve uluslar asiri nitelikteki tehdit karsisinda Devlet Baskanlari, barisin korunmasi ve siddetin önlenmesinin bir araci olarak toplumlarin temel sosyal hizmetlere erisiminin gelistirilmesi ve iyilestirilmesi çabalarina, artan yatirima öncelik veren tutarli ve etkili bir yanitin verilmesi gerekliliginin altini çizdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Afrika'da baris ve istikrara olan kararli bagliligini yeniden teyit etti ve Türkiye'nin BM misyonlari nezdindeki kitada konuslanmis birliklerine olan bagliligini yineledi. Erdogan, Türkiye'nin Afrika'daki varliginin sadece karsilikli yarar saglayan ekonomik ve ticari hedeflere dayanmadigini, ayni zamanda çok sektörlü projeler temelinde teknik yardim yoluyla Afrika'nin kalkinma zaruretini de içerdigini hatirlatti.

Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) ve gelecek ay Iskoçya'nin Glasgow kentinde yapilmasi planlanan Dünya Liderleri Zirvesi çerçevesinde, dört Devlet Baskani, sanayilesmis ülkelere, sera gazi emisyonlarinin azaltilmasina önemli ölçüde katkida bulunarak taahhüt ile eylemlerini artirmalari ve gerçeklestirmelerinin yani sira, yenilenebilir enerjinin tesviki için de çagrida bulundu.

Is birligi ile ilgili olarak, dört Devlet Baskani, Türkiye'nin Afrika için stratejik bir ortak olarak rolünü mesrulastiran ve onu uluslararasi sahnede önemli bir aktör haline getiren Türk ekonomisinin dikkate deger ilerlemesini ve gücünü kabul etti.

- "Ticari ve kültürel iliskileri artirma" vurgusu

Baskanlar ayrica, iki ortak tarafindan belirlenen çok iddiali hedeflere henüz ulasmamis olsa da Afrika ile ticaret hacminin, Kovid-19 salgininin ortaya çikmasina bagli engellere ragmen 10 yillik is birliginde üç mislinden fazla arttigini kaydetti.

Baskanlar diger yandan, salginin getirdigi kisitlamalara ragmen, Afrika'daki büyüme beklentilerinin umut verici oldugunu vurguladi. Bunlarin tümünün, Türkiye ile ortakligin güçlendirilmesine ve mevcut baglamda daha adil ve dayanikli hale getirilmesine katkida bulundugu belirtildi.

Cumhurbaskani Erdogan, Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel iliskileri artirma ve gelistirme konusundaki kararliligini bir kez daha teyit etti. Erdogan, bu hedeflere ulasmak için, Türkiye'yi, baris ve istikrari, ekonomik baglari desteklemek ve güçlendirmek, ticaret ve sanayi için firsatlar yaratmak için çogu ülkede varlik göstermek suretiyle Afrika'yi tercih edilen bir yatirim ortagi yapma arzusunu vurguladi.

Devlet Baskanlari, birlikte daha adil bir dünya için Istanbul'da sirasiyla 21-22 Ekim ve 17-18 Aralik 2021 tarihlerinde yapilacak olan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve Isbirligi Forumu'nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'ni memnuniyetle karsiladi.

Böylece Cumhurbaskani Erdogan'in "birlikte daha adil bir dünya" mesaji da uluslararasi bir bildiride yer aldi.

Lome toplantisi, kardeslik ve mükemmel bir anlayis ortaminda gerçeklesti ve dört Devlet Baskani, iliskilerini simgeleyen dostluk ve dürüstlük ruhu içinde daha sik görüs alisverisinde bulunmak için ülkeleri arasindaki iletisim kanallarini güçlendirme hususunda uzlasti.

Burkina Faso, Liberya ve Türkiye Devlet Baskanlari, Faure Essozimna Gnassingbe'ye, Togo Hükümeti'ne ve halkina, kendilerine ve heyetlerine yapilan sicak ve kardesçe karsilama için derin takdir ve sükranlarini ifade etti.

Söz konusu bildiri, Lome'de imza altina alindi.

Kaynak: AA