TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'IGE Sayesinde Ihracatçilar Teminatsiz Krediye Ulasabilecek'

'Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi sayesinde ihracatçilar teminatsiz TIM’in kefaletiyle olusacak bir sistemle krediye direkt ulasabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek'.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, Ihracati Gelistirme AS'nin özellikle KOBI seviyesindeki ihracatçilarin finansman erisimindeki yasadiklari güçlükleri gidermek için kuruldugunu belirterek, "Ihracatçinin iki temel sorunu vardi. Birincisi, kredi olusturmak, ikincisi de teminat mektubu olusturmak. IGE sayesinde ihracatçilar teminatsiz TIM’in kefaletiyle olusacak bir sistemle krediye direkt ulasabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek." ifadelerini kullandi.

Gülle, yaptigi açiklamada, ihracatçi firmalarin finansmana erisimini kolaylastirmak amaciyla çalismalarini tüm hiziyla sürdürdüklerini belirterek, TIM ve Eximbank'in Ticaret Bakanligi’nin koordinasyonunda 14 Ekim'de 10 milyon lira sermaye ile Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi (IGE) kurdugunu hatirlatti.

Salgin süreciyle beraber Türkiye'nin dünyada önemli bir tedarik üssü haline geldigini vurgulayan Gülle, "Ülkemizin kapasite kullanim oraninda önemli bir artis yasandi. Gelecek dönemde de dünya tedarikini karsilamamiz gerekiyor. Bu, ancak yeni yatirimlarla mümkün. Kurdugumuz sirket, yeni yatirimlarin hayata geçmesi için, KOBI’ler basta olmak üzere ihracatçi sirketlere finansman destegi saglayacak. Sirketimiz, 300 milyar dolara gidecek hedefte ihracatçinin elini rahatlatacak, hedefimiz için önemli bir itici güç olacak. Ihracat ailemiz, sirketimiz vasitasiyla arkasinda kurum oldugunu hissedecek. Ekonominin ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçisi, çok büyük bir ekosistemle desteklenecegini bilerek finansmani düsünmeden ihracat yapacak." degerlendirmesinde bulundu.

Gülle, Ihracati Gelistirme AS'nin özellikle KOBI seviyesindeki ihracatçilarin finansman erisimindeki yasadiklari güçlükleri gidermek için kuruldugunu belirterek, "Ihracatçinin iki temel sorunu vardi. Birincisi, kredi olusturmak, ikincisi de teminat mektubu olusturmak. IGE sayesinde ihracatçilar teminatsiz TIM’in kefaletiyle olusacak bir sistemle krediye direkt ulasabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek. TIM ve ihracatçi birliklerinin olusturdugu bu yapi, hem üyelerimize finansman konusunda destek verecek hem de ihracat için yapacaklari islerde de ciddi katki saglayacak." ifadelerini kullandi.

Açiklamada yer alan bilgilere göre, Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi araciligiyla, teminat yetersizligi nedeniyle çesitli kredi ve destek imkanlarindan yeterince yararlanamayan ihracatçilarin krediye erisimleri kefalet suretiyle saglanacak. Böylece ihracatçilar, kredi almak için fabrikasini, arsasini bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. Ihracata yönelik büyüme modeli hedefi dogrultusunda ihracat ve döviz kazandirici hizmetlerle ugrasan firmalara yönelik ihtisaslasmis "Ihracat Kredi Garanti Fonu", ihracatin tabana yayilmasini saglayarak ihracat hacminin sürdürülebilir sekilde artirilmasina büyük katki verecek.
Kaynak: AA