TBMM Adalet Komisyonu Baskani Tunç'tan, Bazi Büyükelçilere Tepki Açiklamasi

'Tam anlamiyla hadsizlik, görev yaptiklari ülkenin yargisina saygisizlik'.

TBMM Adalet Komisyonu Baskani ve AK Parti Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, bazi ülkelerin Ankara büyükelçilerinin, Osman Kavala ile ilgili açiklamasina yönelik, "Tam anlamiyla hadsizlik, görev yaptiklari ülkenin yargisina saygisizliktir." dedi.

Tunç, sosyal medya hesabindan, ABD, Almanya ve Fransa'nin da aralarinda bulundugu 10 ülkenin Ankara büyükelçisinin, Osman Kavala'ya iliskin açiklamalarina tepki gösterdi.

Açiklamayi, "küstahlik" ve "hukuk tanimazlik" olarak nitelendiren Tunç, "ABD ve 9 ülkenin büyükelçilerinin yayimladiklari bildiriyle görülmekte olan bir dava hakkinda görüs bildirerek, sanigin derhal serbest birakilmasina dair çagrisi, tam anlamiyla hadsizlik, görev yaptiklari ülkenin yargisina saygisizliktir." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin, hukuk devleti olduguna dikkati çeken Tunç, "Yargi bagimsizdir, Anayasa'ya göre, görülmekte olan bir dava hakkinda yasama meclisinde bile soru sorulamaz, görüsme yapilamazken, siz yabanci diplomatlar bu hakki nereden aliyorsunuz?" diye sordu.

Türk demokrasisine, insan haklarina 15 Temmuz 2016'da saldirida bulunuldugunu hatirlatan Tunç, sunlari kaydetti:

"Saldirganlarin bir kismi sizlerin ülkelerinde saklaniyorlar. Bir çagri da ülkelerinize yapsaniz; 'Suçlular iade edilsin' deseniz, biz de sizin demokrasi ve hukuka inandiginizi görsek. Gezi olaylari, bir kalkismadir, darbeyi sokakla anarsi ile gerçeklestirmek içindir. Bu ülkeye yüzlerce milyar zarari olmustur. Sokak darbesine müsaade edilmeyince 17-25 yargi darbesine, ona da izin verilmeyince 15 Temmuz FETÖ darbesine girisilmistir.

Türk yargisi, milletine karsi çekilen bu operasyonlarin hepsinde teyakkuzda olmus, gerekli sorusturma ve kovusturmalari ivedilikle yaparak, adina karar verdigi Türk milletinin hakkini hukukunu korumayi basarmistir. Sizin ülkelerinizi bilmeyiz ama bizim ülkemizde yargi kimseden talimat almaz. Vesayetçiler karsisinda selam duran, darbecileri degil, darbe magdurlarini yargilayan mahkemeler eski Türkiye'de kaldi. Görev yaptiginiz ülkedeki degisimi izlemekte çok geridesiniz."

Kaynak: AA