Selçuklu Ve Danismend Medeniyeti Tarihi Tashan'da Sergilendi

"Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi" Samsun’daki tarihi Tashan’da ziyaretçilere açildi.

Selçuklu Ve Danismend Medeniyeti Tarihi Tashan'da Sergilendi
Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi is birliginde Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Projesi kapsaminda düzenlenen sergi Saathane Meydani’nda bulunan tarihi Tashan’da açildi. Tarihi Tashan’da yer alan eserler, ziyaretçiler tarafindan büyük begeni topladi.

Serginin açilisinda konusan Samsun Vali Yardimcisi Sezgin Üçüncü, “Bu sergide Selçuklu ile Danismendliler dönemine ait sapkalar, heykeller ve dönemi anlatan yagli boya tablolar yer aliyor. Sergide Danismendliler ve Selçuklu’nun zerafetini yansitan eserleri hep beraber izleyecegiz ve o deneme eslik edecegiz. Karadeniz’de 13 sehirde olmak üzere toplam 60 farkli noktada ziyaretçiler ile bulusacak bu sergi atalarimizin Anadolu’ya geldikleri dönemdeki yasam biçimlerini, giyim kusamlarini, kültürlerini menkibelerle zenginlesmis bir sekilde bizlere sunacak. 1071 Malzgirt Savasi’ndan sonra Anadolu’nun Türklesmesi baslamistir. Anadolu’yu bir Türk yurdu haline getiren Selçuklu, Sultan Alparslan döneminde kisa zamanda önce Samsun ve yöresini daha sonra Danismendliler tarafindan Bafra ve Vezirköprü ve Havza gibi yerler alindi. Anadolu Selçuklu Döneminde Samsun ve çevresi Sultan Kiliçarslan’in oglu Tokat Meliki Rükneddin Süleyman Sah tarafindan tamamen fethedildi. Bu dönemde tam da içinde bulundugumuz Saathane Meydani noktasinda Samsun’un çekirdegi kuruldu. Samsun buradan yol alarak büyüdü” dedi.



Baskan Demir: “Osmanli, Selçuklu medeniyetinin amacinin üzerine insa edilmis bir medeniyettir”

Açilista Selçuklu medeniyetinin Türk dünyasindaki önemine deginen Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Bizi biz yapan ürünlerin birçogunu bu sergide görecegiz. Tüm gençlerimize Selçuklu eserlerini okumaya davet ediyorum. Malazgirt Zaferi’nden öncesine giderek bu tarihe baksinlar. Ne büyük bedeller ödenerek nerelere gelindigini mutlaka bilmemiz lazim. Hazar’in üstünden Hindistan, Misir’a kadar o bölgede hüküm sürmüs bir medeniyetin eserlerini anacagiz. Bu medeniyetleri kaldirdigimizda topraklarda hiçbir sey kalmadigini göreceksiniz. Siyasette de hep derdim ki su 2 bayrami alin geriye neredeyse bizden hiçbir sey kalmaz. Osmanli, Selçuklu medeniyetinin amacinin üzerine insa edilmis bir medeniyettir. Bir silsiledir. 3 kitanin arasinda bulundugumuz bu topraklarin üzerinde bir medeniyet var. Biz bunu anlamaliyiz ve kavramaliyiz. Çocuklarimiza da anlatmaliyiz. Bu lafla olmuyor. Bunu görsel ve akil dünyasina mutlaka tasimamiz gerekiyor. Sergimizin gelecek nesiller açisindan güzel duygu ve düsüncelere vesile olmasini diliyorum” diye konustu.

Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi 24 Ekim tarihine kadar ziyaretçilere açik olacak.
Kaynak: İHA