Nusret-2021 Davet Tatbikati Çanakkale'de Basladi

Çanakkale Saroz Körfez’inde 18-28 Ekim tarihleri arasinda Nusret-2021 Davet Tatbikati yapilacak.

Nusret-2021 Davet Tatbikati Çanakkale'de Basladi
Tatbikatin basin brifingi Çanakkale Deniz Müzesinde gerçeklestirildi.

Tatbikata, Deniz Kuvvetlerinden 6 mayin avlama gemisi, komuta kontrol gemisi, bir adet korvet, 2 adet karakol botu, bir helikopter, bir SAS (Su Alti Savunma Timi), bir adet hafif otonom su alti araci, Hava Kuvvetlerinden 4 adet F-16, bir adet C-130 uçagi ve iki adet Sahil Güvenlik Botu tatbikata katilacak. Ayrica NATO unsurlari kapsaminda Ispanya, Italya ve Yunanistan’dan mayin avlama gemileri tatbikatta yerini alacak. Öte yandan Belçika, Romanya ve Pakistan’da da özel görev timleri katilacak. Bunun yaninda tatbikata Almanya, Azerbaycan, Banglades, Irak, Kore Cumhuriyeti, Libya, Tanzanya, Umman, Bulgaristan ve Pakistan’dan gözlemci subaylar katiliyor.

Mayin Filo Komutani Tugamiral Refik Temel Tezcan basina bilgi verdi. Tugamiral Tezcan, “Nusret 2021 Davet Tatbikati18-28 Ekim tarihleri arasinda mayin harbi planlama ve kiymetlendirme konularinda egitimler icra ederek Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasinda karsilikli is birligi ve birlikte çalisabilirligi gelistirmek maksadiyla Saroz Körfezinde icra edilecektir. Dost ve müttefik ülkelerin yakin ilgisi ve yüksek oranda katilimin tatbikati karsilikli isbirligi ve birlikte çalisabilirlige olan katkisini ne kadar yüksek oldugunu göstermektedir" dedi.

Tezcan, tatbikata adini veren Nusret Mayin Gemisi 7-8 Mart 1915 tarihlerinde Çanakkale Bogazi’na 26 mayin dökerek Birinci Dünya Savasi’nin seyrini degistirdigini ifade ederek, “Tatbikata NATO Daimi Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu 2 unsurlarindan Ispanya’ya ait bir komuta kontrol gemisi ile, Italya, Ispanya, Yunanistan ve Türkiye’den 4 mayin avlama gemisi, Belçika, Pakistan, Romanya ve NATO’dan 4 patlayici maddeleri zararsiz hale getirme timi ve hafif otonom su alti araci timi istirak edecektir” dedi.



"Mayinlar hala savaslarda etkili silahlar"

Brifingin ardindan sorulari cevaplayan Mayin Filo Komutani Tugamiral Refik Temel Tezcan, mayinlarin hâlâ savaslarda etkili oldugunu vurgulayarak, "Mayinlar çok etkili bir silahtir. Bir mayin bile büyük bir gemiyi etkisiz hale getirecek kadar güçlüdür. Önemli olan mayinin nereye döküldügü, ne tipte bir mayin oldugu hususlari burada devre giriyor. Mayinlar etkilidir. Bu nedenle de tüm ülkeler bu mayin silahina yatirimlarini sürdürmektedir. Bu kadar unsur hem mayina yönelik faaliyetleri hem de mayin karsi tedbirlerine yönelik faaliyetleri icra etmektedir. Bu nedenlerden dolayi icra etmektedir. Dolayisiyla mayin hala silah olma önemini hala korumaktadir" ifadelerini kullandi.

"Denizlerde mayin var mi" sorusunu yanitlayan Tezcan, "Bunlarin çogunun yeri bilinmektedir. Çogunlugu dipte bulunmaktadir. Tabii bunlar aradan 100 yil geçtigi için etkilerini kaybetmis olduklarini degerlendiriyoruz. Suana kadar da hiç kimseye zarar vermemistir. Bu mayinlarin yerleri denizcilere ilanlarla belirtilir. Biz tespit olmasi durumunda mayinlar hakkinda incelemeler yapmaktayiz. Ama suana kadar kimseye zarari olmamistir" seklinde konustu.

Brifingin ardindan Nusret Mayis Gemisi önünde hatira fotografi çektirildi. Program ögleden sonra sanayi firmalarinin sergi ve sunumlarinin ardindan sona erecek.
Kaynak: İHA