Mugla Dünya Rafting Kupasi'na Ev Sahipligi Yapmaya Hazirlaniyor

Türkiye Rafting Federasyonu Baskani Fikret Yardimci:'Önümüzdeki yil subat ayinin sonlarinda Dalaman Atatürk Köprüsü'nün bulundugu alanda yaklasik 20 ülkenin de katilimiyla Rafting Dünya Kupasi'ni yapmayi planliyoruz'''Spor turizminden büyük bir pay almak istiyoruz''.

DURMUS GENÇ - ÖMER KUNDAKÇI - Türkiye Rafting Federasyonu Baskani Fikret Yardimci, gelecek yil subat ayinda Dalaman Atatürk Köprüsü'nün bulundugu alanda yaklasik 20 ülkenin katilimiyla Rafting Dünya Kupasi'ni yapmayi planladiklarini bildirdi.

Yardimci, Türkiye Rafting Federasyonu Mugla temsilcisi Ali Mürsit Yagmur, federasyon temsilcileri ve antrenörlerle Dalaman Atatürk Köprüsü'nün bulundugu alandaki rafting parkurunda incelemelerde bulundu.

Dünya Rafting Federasyonu (WRF) ikinci baskanligi görevini de yürüten Fikret Yardimci, AA muhabirine, Gençlik ve Spor Bakani Muharrem Kasapoglu'nun talimati dogrultusunda son bir yildir Dogu ve Güneydogu'da rafting sporunu gelistirdiklerini söyledi.

Buradaki hedeflerinin güvenlik güçlerinin yaptigi basarili operasyonlar neticesinde terörden temizlenen bölgelerde sahayi sporcularla, gençlerle doldurmak oldugunu belirten Yardimci, "Biz de özellikle bu kapsamda Hakkari, Bingöl, Sirnak, Van, Diyarbakir ve birçok ilde gençlerle rafting sporunu çok gelistirdik.'' dedi.

Mugla'da Dünya Kupasi yarislarini yapacaklarini vurgulayan Yardimci, "Önümüzdeki yil subat ayinin sonlarinda Dalaman Atatürk Köprüsü'nün bulundugu alanda yaklasik 20 ülkenin de katilimiyla Rafting Dünya Kupasi'ni yapmayi planliyoruz. Bu bizim için çok önemli. Brezilya, Italya, Fransa, Almanya'dan gelecek sporcularla mükemmel bir sampiyona yapmayi planliyoruz." diye konustu.

- Mugla raftingde öne çikiyor

Turizm amaçli sporun çok önemli olduguna isaret eden Yardimci, Türkiye'nin spor turizmi potansiyeline dilkkati çekerek, söyle konustu:

"Mugla'da subat, mart ve nisan aylarinda Avrupa'da havanin soguk aylarinda sportif kamp merkezleri yapabiliriz. Bu çok önemli. Çünkü 600 milyar dolarlik dev bir ekonomi. Biz bu pastadan büyük bir pay almak istiyoruz. BM raporlarina göre deniz, kum günes turizminin büyüme orani yüzde 1,5 iken sportif turizmin büyüme orani yüzde 4,5. Burada rakip ülkeler Almanya, Italya ve Fransa. Biz çok avantajliyiz. Dünyaya 'Rafting Turkey' diye açilacagiz. Dalaman'da bir sportif turizm parkuru yapmak için bölgede incelemelerde bulunduk. Dalaman konumu itibariyla çok önemli. Havalimanina 5 kilometre uzaklikta ve dogal sporlara çok uygun bir alan. Mükemmel bir su akisi var."

Türkiye'nin raftingde dünyada önemli bir konumda bulunduguna deginen Yardimci, çitanin her yil alinan derecelerle daha da yükseldigini kaydetti.

- "Sehir merkezlerinde su ile parkurlar yapacagiz"

Dünyada raftingin çok hizli gelistigini belirten Yardimci, söyle devam etti:

"Rafting Federasyonu olarak dünya klasmaninda basari olarak 260 madalya ile birinci siradayiz. Yaklasik 5 bine yakin sporcu 500'e yakin milli sporcumuz var. En iyi rafting yapilan ülkeler arasinda Türkiye, Italya yer aliyor. Slovenya, Slovakya, Almanya ile Fransa artik yapay su debisi yaparak bu sporda ilerliyor. Hollanda bunlarin basinda geliyor. Biz de artik çok yüksek debiyi daglarin diplerini aramayacagiz. Sehir merkezlerinde parkurlar yapacagiz. Biz önümüzdeki günlerde Dalaman'da bir günde 10 bin kisinin rafting yapmasini hedefliyoruz. Böylelikle bölge turizmine de büyük bir katki saglayacagiz."

Türkiye Rafting Federasyonu Mugla Temsilcisi Ali Mürsit Yagmur ise Mugla'nin spor turizminde de önde gelen kentler arasinda yer aldigini söyledi. Yagmur, önümüzdeki yil Dalaman'da düzenlenmesi planlanan yarislar için hazirliklara basladiklarini ve bölgenin tanitimini yapacaklarini dile getirdi.
Kaynak: AA