Meme Kanserinde Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Dünyada her 7 kadindan birinin meme kanserine yakalandigini belirten uzmanlar, erken teshisin önemine deginiyor. Malatya’da kanseri azmiyle yenen bankaci Özlem Önal Erkurt, bu süreçte yasadiklarinin kisa filmini çekerek, “Hastalik benim degilmis gibi davrandim ve ise yaradi” dedi.

Meme Kanserinde Erken Teshis Hayat Kurtariyor
Dünyada her yil ekim ayi ‘Meme Kanseri Farkindalik Ayi’ olarak kutlaniyor. Türkiye’de de en sik görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserinde erken tani ve teshis ise hayat kurtariyor. Erken teshiste diger tedavilere gerek kalmadan, sadece cerrahi yöntemle de tedavi saglanabiliyor.

Malatya’da meme kanserine yakalanan ve kanseri azmiyle yenen Özlem Önal Erkurt, kadinlarin rutin meme kontrollerini aksatmamalarini önererek, erken teshisin hayat kurtardigini söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de bu kansere yakalanma oraninin azimsanmayacak kadar çok oldugunu söyleyen Erkurt, “Su an, her yedi kadindan bir tanesi meme kanserine yakalaniyor. Bu kanserini aslinda biz kendimiz de fark edebiliriz. Elimizle rutin kontrollerimizi yapabiliriz ama vücudumuzdaki herhangi bir degisiklikte doktora gitmeyi nedense erteliyoruz ya da gitmiyoruz. Benim sizlere tavsiyem rutin kontrollerinizi yapin. Vücudunuzda herhangi bir degisiklik olsa bunu en iyi siz bilirsiniz. Çünkü ben kendi teshisimi kendim koydum. Söyledigim yerden alinan biyopsi sonucunda ortaya çikmisti. Ne kadar erken farkina varilirsa ve tedaviye baslanirsa o kadar erken sagligina kavusurlar” dedi.

Erken teshisin hayat kurtardigini ifade eden Erkurt, “Kadinlar, Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezine (KETEM) ya da bulunduklari yerde en yakin hastaneye giderek meme kontrollerini yaparak hastalik varsa eger erkenden tespit etmis olurlar” ifadelerini kullandi.

“Hastalik benim degilmis gibi davrandim”

Hastalik süresince yasadiklari anilarini da hikayelestirip, filmini çeken Erkurt, bunu da kisa filme dönüstürerek insanlara faydali olmak istedigini ifade eden Erkurt, “Hastaligim süresince basima gelenleri yazmaya çalistim. Insanlar okuyunca kendilerinden bir seyler bulurlar ve onlara faydali olabilirim diye düsündüm. Ilk hikayem, ameliyatin hemen ertesinde yazdigim ’Senin degilmis gibi davran’ hikayesi. Bu hikayede hastaligi sahiplenmedigimi anlatmak istedim. Hastalik benim degil, nasil geldiyse öyle de gidecek diye kendi kendime bir düsünce yaptim. Gerçekten ise yaradigini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Hastalik süresince kendisine yöneltilen sorulardan rahatsizlik duydugu ve yazdigi hikayede de hastalara nelerin sorulmamasi gerektigini ifade eden Erkurt, “Kanser tanisi alan hastalara insanlarin en çok sordugu kaçinci evre, metastaz yapmis mi? Bunu sormak hastaya çok aci veriyor, bunu sormasinlar. Merakli insanlardan o kadar çok sikildim ki bir sabah ‘Kiraz Çiçegi’ hikayesini yazdim. Sonrasinda kisa film çektim. Hasta insanlara sorulmamasi gereken sorularla ilgiliydi. Insanlar farkinda olmadan sizi düsünerek sorular soruyorlar. Ama onlar karsidakini üzer mi diye düsünmüyorlar. Ben de bunu film olarak yaptim. Çünkü ne kadar çok kisiye ulasirsam o kadar iyi olacakti. Hatta bununla ilgili olumlu dönüsler aldim. Bundan sonra hasta insanlara böyle sorular sormayalim dediler. Umarim birilerine bir seyler anlatabilmisimdir. Onlar da empati kurarak farkli sekilde sorularla hastalari üzebileceklerini düsünmeliler ve sormamalilar. Bir sey söylemek istediklerinde geçmis olsun diyebilirler” diye konustu.

Erkurt’un esi olan Inönü Üniversitesi Hematoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da meme kanserinde erken teshis ve tedavinin hayat kurtardigini belirterek, “Meme kanseri kadinlarda en sik görülen kanser türüdür. Tüm kanser türlerine bagli ölümler arasinda, meme kanserine bagli ölümler, ikinci sirada yer aliyor. Ilk sirada akciger kanseri bulunuyor. Meme kanseri yakalanma riski yüksek olan kadinlara düzenli taramalar yapilmalidir. Her kanserde oldugu gibi meme kanserinde de erken teshis hayat kurtarir. Bu yüzden kadinlarin kendi muayenelerini kendisi yapip herhangi bir süphe halinde doktoruna veya KETEM’e basvurmalidirlar. Meme kanserinin erken tanisi konulursa daha kolay tedavi edilebilir ve çok daha uzun sag kalim elde edilebilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA