Kuru Incir Fiyatlari Üreticiyi Memnun Etti

Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Üyesi Kazim Günaydin: 'Incir fiyatlari, rekoltenin düsük olmasindan dolayi yükselise geçti. Kurakliktan dolayi rekoltesi az olsa da fiyatlar o açigi kapatiyor' Efeler Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu: 'Özellikle perakende satislarda incirin kilogrami 60 ile 100 lira arasinda degisiyor'

FERDI UZUN - Dünyanin önde gelen kuru incir üretim merkezlerinden Aydin'da, rekoltenin düsük olmasina ragmen fiyatlarin artmasi üreticileri sevindirdi.

Bölgenin geçim kaynaklarindan incir, yaklasik 40 bin hektarda üretiliyor. Kentte üretilen 190 bin ton incirin bir kismi taze olarak tüketilirken kurutulanlarin yaklasik 40 bin tonu 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Üyesi Kazim Günaydin, AA muhabirine, bu sezon kurakligin inciri olumsuz etkiledigini, üreticinin sezona endiseli basladigini söyledi.

Geçen yil 75 bin ton olan rekoltede bu sezon yüzde 20 düsüs beklediklerini aktaran Günaydin, "Incir fiyatlari da rekoltenin düsük olmasindan dolayi bir yükselise geçti. Geçen yil toptan 20-25 lira arasinda olan incirler, bu yil 30-35 lira arasinda islem görüyor. Üretici tabii ki memnun. Kurakliktan dolayi rekoltesi az olsa da fiyatlar o açigi kapatiyor." dedi.

Kurakligin kalite kaybini etkilemedigine dikkati çeken Günaydin, "Kalitemiz güzel ancak incirlerin boyutlari biraz küçüldü. Boylarina göre ilk siralarda degerlendirdigimiz incirler bu sene az. Her seye ragmen müsterilerimizi memnun edecegimizi düsünüyorum." diye konustu.

Efeler Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu da kuru incirden kent ekonomisine 250 milyon dolarlik katki saglandigini belirtti.

- Taris, 7 bin tona yakin ürün alacak

Taris Incir Birligi Baskani Mustafa Bircan ise incir alimina devam ettiklerini, zaman zaman günlük 65 tonluk alim kapasitesine ulastiklarini kaydetti.

Bircan, sezon basindan itibaren aldiklari üründe 5 bin tona ulastiklarini belirterek, "Her sene 7 bin tona yakin ürün aliyoruz. Bu sene de o rakamlara ulasacagimizi düsünüyorum. Fakat bu sezon incirlerin boylari biraz küçük. Geçen yil kuru incirin kilogrami 3 lira ila 30 lira arasinda degisirken bu sezon ise 12 lira ila 36 liraya kadar ürün aliyoruz. Fiyatlar boylara göre degisiyor. Fiyat açisindan üreticilerin yüzünün güldügü bir sezon yasiyoruz." dedi.

Kaynak: AA