Konya'da Yillik 5 Milyon Lira Ciro Yapan Okulun Mezunlari Issiz Kalmiyor

Konya Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan ögrenciler, sanayiokul isbirliginde 45 bin lira maasla ise baslayabiliyor ya da isterlerse alanlarina göre kendi is yerini açma belgesine sahip oluyor Okul müdürü Murat Aksoy: 'Ögrencilerimiz yüzde 100 is imkaniyla mezun oluyorlar. Açikta kalan hiçbir ögrencimiz yok' 12. sinif ögrencisi Yaprak Sivrikaya: 'Is imkanimiz fazla. Makine ya da otomotiv mühendisligi istiyorum. 'Kadin yapti' dedirtmek istiyorum'

ZEHRA MELEK ÇAT - Konya Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Mesleki Egitim Merkezi programlariyla kalifiye eleman yetistiriyor.

Okuldan mezun olan ögrenciler, sanayi-okul isbirliginde 4-5 bin lira maasla ise baslayabiliyor ya da isterlerse alanlarina göre kendi is yerini açma belgesine sahip oluyor.

Okul, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Bilisim Teknolojileri, Makine Tasarim Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Kimya Teknolojisi ile Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi bölümlerinde gerçeklestirilen üretimle yilda 5 milyon ciro yapiyor.

Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Aksoy, AA muhabirine, 2022-2023 egitim ögretim yilinda da merkezi sinavla ögrenci alacaklarini ifade ederek, mezuniyetten sonra kendi ayaklari üzerinde duran gençler yetistirmeye çalistiklarini söyledi.

Türkiye'de 50 Ar-Ge merkezinden biri olduklarini hatirlatan Aksoy, ögretmen ve ögrencilerin tasarladiklari ürünlerin ekonomik bir degere dönüstürülmesinin hedeflendigini söyledi.

Ar-Ge merkeziyle ögrencilerin meslekleriyle ilgili teknolojileri de yakindan takip etme imkani buldugunu ifade eden Aksoy, ögrencilerin diplomalarinin yaninda is yeri açma ve mesleki egitim yeterliliginin bulundugunu gösteren "Europass" belgeleriyle mezun oldugunu söyledi

Aksoy, isletmelerin kendilerinden ögrenci talep ettigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Çocuklarimizi bu isletmelerle iliskilendiriyoruz. Ögrencilerimiz yüzde 100 is imkaniyla mezun oluyorlar. Açikta kalan hiçbir ögrencimiz yok. Okulumuz ayni zamanda döner sermayesi olan ve is yapan bir okul. Pandemi basladigindan buyana ürettigimiz dezenfektan, maske gibi ürünlerimize yogun talep oldu. Geçen yil Kovid-19 nedeniyle biraz yüksek bir ciroya sahiptik. Yaklasik 5 milyon liralik bir ciromuz var. Bu sene de o ciroyu yakalama azmindeyiz. Hem ögretmen arkadaslarimiz hem ögrencilerimiz bu üretimde dahil."

- "Ögrenci sayimiz piyasanin taleplerini karsilayabilecek boyutta bile degil"

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Sefi Zühtü Mert ise motorlu araçlar teknolojisi alaninin dünyada otomotiv ve insaat sektöründen sonra 3. büyük sektör oldugunu ifade etti.

Mert, bu alan mezunlarinin is bulmalarinin çok kolay oldugunu belirterek, "Biz burada her türlü motorlu aracin üzerindeki teknolojileri, onlarin bakim-onarimlarini, üzerinde yer alan sistemlerin her türlü teknolojisini teorik ve uygulamali olarak ögrencilerimize aktariyoruz. Bizim ögrencilerimiz teknisyen unvaniyla mezun oluyorlar, ustalik ve is yeri açma belgesi veriyoruz. Ögrencilerimiz, is yeri açabilirler, yüksek okula giderek egitimlerine devam edebilirler." dedi.

Döner sermaye kapsaminda her türlü binek ve hafif ticari aracin bakim ve onarimini yaptiklarini anlatan Mert, ögrencilerin de bu isten gelir elde ettigini söyledi.

Piyasada ögrencilere yogun talep oldugunu vurgulayan Mert, "Bizim ögrenci sayimiz piyasanin taleplerini karsilayabilecek boyutta bile degil. Bu nedenle istihdam konusunda sikinti yasamiyoruz. Yetkili servislerde, özel atölye ve servislerde, otomobil fabrikalarinda, yedek parça dükkanlarinda alanimizla ilgili çok açik bulunmakta. Dolayisiyla mezunlarimizin issiz kalma gibi bir sansi yok. Buradan mezun olan ögrenciler bugünkü sartlarda asgari ücretin 2 kati maasla basliyorlar." diye konustu.

12. sinif ögrencilerinden Yaprak Sivrikaya da otomobillere merakindan dolayi Motorlu Araç Teknolojisi alanini tercih ettigini belirterek, "Is imkanimiz fazla. Makine ya da otomotiv mühendisligi istiyorum. 'Kadin yapti' dedirtmek istiyorum. Meslegimi burada ögreniyorum. Buradan çikar çikmaz teknisyen olarak ise girebilirim." dedi.

Hatice Orhanli da hem teorik hem uygulamali egitim aldigini dile getirerek, "Basta erkek ögrenciler garip bakti ama biz bu ön yargiyi yavas yavas kirdik. Agir islerde yardimci oluyorlar. Makine ya da otomotiv mühendisi olmak istiyorum. Uygulamali ve teorik bilgim oldugu için daha avantajli olacagim." ifadelerini kullandi.

- "5 bin 500 liraya ise baslayabiliyorlar"

Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Bölümü Kisim Sefi Ismail Canayakin, ögrencilerin ev ve ofis mobilyalari ürettiklerini belirterek, "Ankara Ders Aletleri Yapim Merkezi, Tapu Kadastro 5. Bölge Müdürlügü'nün islerini yapiyoruz. Siparis de aliyoruz. Gençlerimizi yetistiriyoruz. Üretim ve tasarim bölümümüz ayridir. Herhangi bir ofisin, büronun, is yerinin dekorasyon tasarlamasi da yapiliyor." dedi.

Canayakin, ögrencilerin Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Bölümünden is yeri açma belgesi aldigini, ustalik belgesi almaya hazir olarak mezun oldugunu dile getirdi.

Tasarim yapmayi seven, agaca sekil vermek isteyen ögrencilerin bu bölümü tercih etmelerini isteyen Canayakin, "Sonuçta para kazanma arzusu var. Is bulamaz miyiz? Kesinlikle buluruz. Su anda benden sanayide o kadar çok eleman isteyen fabrikalar var ama ben eleman gönderemiyorum. Çünkü toplum okumaya meyletmis, herkes üniversite kapisinda. Dolayisiyla çocuklar meslek sahibi olmuyorlar. 2018 mezunu bir ögrencim Konya Mobilyacilar Sanayisinde bir firmada 5 bin 500 lira maasla sigortali, uygun çalisma sartlarinda çalisiyor. Ayni is yerine hala eleman istiyorlar." diye konustu.

11. sinif ögrencisi Muammer Enes Özbahar, "Küçükken enistemin mobilyaci dükkanina giderdim. Bu meslege heveslendim. Mezun olunca kendi is yerimi açmak istiyorum. Ben agaca dokunmayi, sekil vermeyi çok seviyorum. Döner sermayede de çalisiyorum. Ne kadar üretim yaparsak o kadar para kazaniyoruz. Geçen ay 46 saat çalistim ve 300 lira aldim." ifadelerini kullandi.

9. sinif ögrencisi Zeynep Ayhan da iç mekan tasarimi yapmayi çok sevdigini anlatarak, "Çocuklugumdan beri hayalimde tasarimlar yapiyorum. Atölyeye ilk geldigimde 'Burasi bana ait.' dedim. Iç mimar olmak istiyorum." dedi.
Kaynak: AA