Japonya'da 26 Kisinin Öldügü Heyelan Öncesi Afet Riskinin Bilindigi Iddiasi

Japonya'da, 26 kisinin öldügü sel ve heyelanin meydana geldigi Atami ilçesinin "afet riskinin bilindigi" iddia edildi.

Atami Belediye Baskani Saito Sakae, düzenledigi basin toplantisinda, ilçedeki toprak yiginlarinin olusturdugu riskin, sel ve heyelan yasanmadan önce farkinda olduklarini söyledi.

Bagli bulunduklari Sizuoka eyaletine sorunu 10 yil önce danistiklarini kaydeden Saito, toprak yiginlarini biriktiren sehir planlamacisina, o dönem güvenlik tedbirlerine uymasi için talimat hazirladiklarini belirtti.

Sehir planlamacisinin, toprak yiginlarinin dengelenmesi amaciyla faaliyetleri baslattigini anlatan Saito, Atami Belediyesinde yetkililerin talimatin yayimlanmasina karsi çiktiklarini açikladi.

Saito, ilçede uzun süredir biriken toprak yiginlarinin ileride afet olusturabilecegi riskine karsi hazirlanan güvenlik talimatinin böylelikle yayimlanmadigini ifade etti.

Belediye olarak afetten sorumlu olduklari iddialarina yanit vermeyen Saito, bu konuda hem ilçe hem de eyalet idaresinin ayri ayri yürüttügü sorusturmalarin sonucunu bekleyecegini bildirdi.

Öte yandan afette annesini kaybeden kazazedelerden Sesimo Yuji, hem ilçe hem de eyalet idarelerinin kusurlu oldugunu savunarak, olaya iliskin "hiçbir seyin örtülmemesini ve afetin önlenebileceginin" arastirilmasini istedi.

Kamu yayincisi NHK'ye göre, sehir planlamacisi ile toprak yiginlarinin biriktirildigi arazinin sahibine karsi 70 kisinin açtigi davada, toplamda 28 milyon dolar tazminat talep ediliyor.

Tokyo'nun güneybatisindaki Sizuoka eyaletine bagli Atami ilçesinin Izusan bölgesinde 3 Temmuz'da meydana gelen afette 26 kisi ölmüstü. Bir kisinin ise halen arandigi kaydedildi.

Kaynak: AA