'Istanbul Photo Awards 2021' Sergisi New York'ta Açildi

Anadolu Ajansi tarafindan düzenlenen "Istanbul Photo Awards 2021" uluslararasi fotograf yarismasinin ödüllü fotograflarinin yer aldigi sergi, New York'ta Türkevi'nde açildi.

Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilciliginin ev sahipliginde Anadolu Ajansi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ismail Çaglar ve Genel Müdür Yardimcisi Oguz Enis Peru'nun katilimiyla açilan sergide, "Istanbul Photo Awards 2021"in ödül alan fotograflari izlenime sunuldu.

Serginin açilisina katilan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioglu, burada yaptigi konusmada, "Istanbul Photo Awards" sergisinin Türkevi'nde düzenlenen ilk kültürel etkinlik oldugunu söyledi.

Sinirlioglu, "Anadolu Ajansinin her yil düzenledigi fotograf yarismasina olan ilginin yillar içinde artmasindan memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Sergide, farkli fotografçilarin bakis açisindan Kovid-19'un yikici etkilerini, insanlarin yüzündeki bilinmezligin getirdigi korku ve ayni zamanda yaraticilik, özveri ve azmi yansitan fotograflarin yer aldigini belirten Sinirlioglu, bazi fotograflarin ise savas ve felaketlerde sevdiklerini kaybedenlerin istirabini ve iklim degisikliginin etkilerini gözler önüne serdigini ifade etti.

Sinirlioglu, "Bu sergi, bazi yönlerden insanlik olarak karsi karsiya oldugumuz en büyük zorluklarin bir kisminin ete kemige bürünmüs bir tezahürü. Serginin, çok sayida sorunu adil, kapsayici ve hizli bir sekilde çözme yolunda kolektif irademizi güçlendirmesini umuyorum." diye konustu.

Serginin açilis konusmasini yapan Anadolu Ajansi Genel Müdür Yardimcisi Oguz Enis Peru ise "Yilin Fotografi" ödülüne layik görülen Bangladesli fotografçi Muhammed Shajahan'in "Mom Love" isimli çalismasina atifta bulunarak, bu fotografin 2019'da ortaya çikan ve herkesin hayatini etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin "destansi bir özeti" oldugunu dile getirdi.

Peru, "Geçen yilin en önemli olayi hiç süphesiz, dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgini oldu. Shajahan, bu fotografiyla uluslararasi haber fotografi yarismasi 'Istanbul Photo Awards'da birinci oldu." ifadelerini kullandi.

Ödül kazanan fotografçilarin Azerbaycan, Suriye, Lübnan gibi savas, çatisma ve afet bölgelerindeki çalismalariyla dünyanin farkli yerlerindeki gelismeleri gözler önüne serdigini anlatan Peru, "Biz, fotografin tüm sinirlara ulasma gücüne sahip olduguna inaniyoruz ve Anadolu Ajansi olarak fotografa büyük önem veriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bu yil 7'ncisi düzenlenen "Istanbul Photo Awards"in tüm dünyada her yil daha fazla ses getirdigine isaret eden Peru, yarismaya bu yil 96 farkli uyruktan fotografçinin yaklasik 15 bin fotografla katildigi bilgisini verdi.

Peru, yarismanin ödüllü fotograflarinin 5'inci kez New York'ta sergilendigine dikkati çekerek, Türkevi'nin ardindan Birlesmis Milletlerde de sergilenecegini söyledi.

Açilisa, "Seri Spor" dalinda Kirgizistan'in milli sporu Kok Boru'yu ele alan serisiyle birinci olan Alain Schroeder de katildi.

AA muhabirine fotograflarinin hikayesini anlatan Schroeder, "Mart 2020'de Kirgizistan'a gitmistim, sadece 3 hafta kalacaktim ama Kovid-19 salgini baslayinca orada 6 ay kalmak zorunda kaldim. Salgin öncesi ilk 3 hafta ülkede seyahat ediyordum ve bazi fotograflar çekmistim. Daha sonra ise 3-4 ay hiç fotograf çekemedim. Ülkeyi biraz açtiklarinda tekrar daglik, güzel alanlara seyahat ettim. Bazi fotograflar çektim. Kisin ise kasim ve aralikta tekrar oralara gidip bu fotograflari çektim." seklinde konustu.

Schroeder, salgin döneminde Kirgizistan'da mahsur kaldigi dönemde çektigi fotograflarla ödül kazanmis olmaktan son derece mutlu oldugunu aktardi.

- "Bu kadar çok kategoriniz olmasi olaganüstü"

2016'da "Istanbul Photo Awards"in jüri üyeleri arasinda yer alan ve su an National Geographic'in kidemli editörlügünü yapan James Wellford da yaptigi açiklamada, "Sergiye davetiniz için tesekkür ediyorum. Buraya gelmek ve sergiyi görmekten memnuniyet duydum. Bu kadar çok kategoriniz olmasi olaganüstü." dedi.

Serginin açilisina, Türkiye'nin New York Baskonsolosu Reyhan Özgür'ün yani sira yabanci misyon temsilcileri ve yabanci gazeteciler katildi.

Davetlilere sergiyi, Anadolu Ajansi Amerika Haberleri Editörü Hakan Çopur gezdirdi.

Istanbul Photo Awards sergisi 20-29 Ekim tarihlerinde, BM Genel Merkezi'nde de izlenime sunulacak.

Serginin resmi sponsorlugunu ise Türk Hava Yollari ile Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi üstlendi.

Kaynak: AA