Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'Islam Ümmeti Birlik Olmali'

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, 35. Uluslararasi Islami Vahdet Konferansi’nin açilisinda yaptigi konusmada, Islam ülkeleri ve ümmetin birlesmesi gerektigini söyledi.

Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'Islam Ümmeti Birlik Olmali'
Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, 35. Uluslararasi Islami Vahdet Konferansi’nin açilisinda konustu.

Cumhurbaskani Reisi, Islam dünyasinin önünde önemli firsatlar oldugunu belirterek, "Islam ümmeti ortak hedefler dogrultusunda kararlilikla hareket etmeli ve isbirligini gelistirmeli. Ümmetin kendisini kapatmaya ve kilitlemeye hakki yoktur, ümmetin ortak hedefi ise Islam dünyasi üzerindeki emperyalist tahakkümü ortadan kaldirmaktir" dedi.

Reisi ayrica, "Ikinci dünya savasi sonrasinda olusan iki kutuplu dünyada, Sovyetler Birligi’nin dagilmasiyla birlikte ABD dünyada kendisini tek süper güç olarak gördü. Bugün ise Islam dünyasini kendisi için tehdit olarak görüyor. Bugün bölgede Irak, Afganistan, Suriye, Lübnan ve Yemen’de Islam dünyasina düsman olanlarin tuzaklarini görüyoruz. Ayrilikçi ve tekfirci düsünceleri bu bölgelerde kullaniyorlar. Tüm bu tuzaklar karsisinda ümmet olarak birlesmeliyiz" ifadelerini kullandi.

Reisi, Islam ülkelerinin ve ümmetin birlesmesi gerektigini belirterek, "Rahmetli Imam Humeyni ve Dini Liderimiz Ayetullah Ali Hamaney’in üzerinde durdugu vahdet bugün stratejik öneme ve zarurete sahiptir" diye konustu.

Bati dünyasinin eski gücünde olmadigini belirten Reisi, Islam dünyasinda ve tüm dünyada dine ve Islam’a olan ilginin gençler arasinda arttigina isaret ederek, "Artik gençler Batili ülkelere gitmek istemiyor. Eskiden Bati kültürü içerisinde yasamak isteyen gençlerin bugün böyle bir arzusu kalmadi. Islam dünyasinda ve hatta tüm dünyada dine ve Islam’a olan ilgi artti. Gençler Bati ülkelerinin iddialarinin geçersiz ve çürümüs oldugunu gördüler. Islami uyanis basladi.

Bu toplantilar Islami uyanis programini belirmek adina önemli rol oynamaktadir. Bugün Lübnan ve Afganistan basta olmak üzere bölgede ümmete tuzaklar kuruluyor. Bunun anlasilmasi ve görülmesi çok önemli" dedi.

Iran’in baskenti Tahran’da düzenlenen 35. Uluslararasi Islami Vahdet Konferansi 24 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. Konferansa 52 ülkeden toplam 514 konusmaci katilirken, 360 konusmacinin video konferans yöntemiyle toplantilara katilmasi bekleniyor. Islami Vahdet Konferansi’na Türkiye’den Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu katiliyor.
Kaynak: İHA