Fransiz Basini, Cumhurbaskani Erdogan'in Afrika Ziyaretini Yakindan Takip Ediyor

Le Figaro gazetesi: 'Bu SIHA'lar dünyadaki savaslarda hayal edilen silahtir. Savas uçaklarindan 20 kat daha ucuz ve hiçbir pilotunun hayatini tehlikeye atmiyor' Fransiz devlet radyosu RFI: '(Türk SIHA'lara iliskin) Batili emsallerinden daha ucuz ve Çinlilerin SIHA'larindan daha kaliteliler' Le Monde gazetesi, Türkiye'nin 20 yilda Afrika'daki büyükelçilik sayisinin 9'dan 43'e çikardigini ve ticaret hacmini 4 milyar dolardan 26 milyar dolara yükselttigini belirtti

Fransiz basini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Angola, Nijerya ve Togo'ya gerçeklestirdigi ziyareti yakindan takip ederken, Türk SIHA'lara övgülerde bulundu.

Le Figaro gazetesinin "Erdogan, Afrika'daki varligini güçlendiriyor" baslikli haberinde, Erdogan'in 2000'li yillarinda basinda "Batili sömürgeci güçlerin" Afrika'ya ilgisinin azaldigini tespit ettigi ve öncelikle Somali ve daha sonra Libya gibi "Müslüman Afrikali ülkelerde" varlik göstermeye basladigi belirtildi.

Haberde, Türk Hava Yollarinin (THY), 1992-1994 döneminde Batililarin askeri operasyon düzenledigi Somali'nin baskenti Mogadisu'ya sefer düzenleyen tek büyük hava yolu sirketi oldugu kaydedildi.

Erdogan'in Angola ve Nijerya ziyaretinde Türk silahlarini satmanin söz konusu olacagi aktarilan haberde, Türk silahlarinin en önemli örneginin Bayraktar SIHA'lari oldugu ve bu SIHA'larin 4 cephede kendini gösterdigi için Afrika'da satilabilecegi belirtildi.

- "Bu SIHA'lar dünyadaki savaslarda hayal edilen silahtir"

Haberde, bu SIHA'larin Irak'ta Agustos 2018'de terör örgütü PKK'nin elebaslarindan sözde KCK yürütme konseyi üyesi Ismail Özden'i etkisiz hale getirdigi, Libya'nin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in ve "Rus parali askerlerin" saldirisini engelledigi, Idlib'de Bessar Esad rejimini hezimete ugrattigi ve Karabag'da yasanan sorunda Azerbaycan'in Ermenistan'a karsi zafer elde etmesini sagladigi vurgulanarak, su degerlendirmelere yer verildi:

"Bu SIHA'lar dünyadaki savaslarda hayal edilen silahtir. Savas uçaklarindan 20 kat daha ucuz ve hiçbir pilotunun hayatini tehlikeye atmiyor. Afrika, Orta Dogu ve Orta Asya'da Türk etkisinin bir vektörü haline geldiler. Erdogan'in ABD, Çin ve Rusya gibi kendisinden daha güçlü ülkelerle çatismaya girmeden akillica gelistirdigi etkidir. Ancak Fransa gibi daha az güçlü ülkelere meydan okumaktan çekinmiyor. (Erdogan) Fransa'ya karsi Haziran 2020'de Libya açiklarinda bilek güresini kazandi."

Haberde, "Fransiz sanayisi, SIHA üretiminde ABD, Israil ve hatta Türkiye'nin nasil bu kadar gerisinde kalabildi?" sorusu soruldu.

Fransiz SIHA tarihinin bu sorunun cevabini verdigi ifade edilen haberde, 2008'deki ilk projenin iptal edildigi, ardindan projenin 2018'de Fransa, Almanya, Italya ve Ispanya tarafindan harekete geçirildigi ve ilk uçusun Bayraktar TB2'den 14 yil sonra 2028'de hedeflendigi aktarildi.

Le Monde gazetesi, Erdogan'in Afrika ziyaretini "Erdogan Afrika'daki etkisini yaymaya çalisiyor." basligiyla duyurdu. Gazetenin haberinde Erdogan'in bu ziyaretleri tamamladiginda Afrika'da 30 ülkeye gitmis olacagi kaydedildi.

Türkiye'nin bir zamanlar Afrika ile iliskilerini ekonomik boyutuyla ele aldigini ancak mevcut durumda bu iliskilerin güvenlik konularini da kapsadigi belirtilen haberde, Türkiye'nin Angola ziyaretindeki hedefin ticaret hacmini 176 milyon dolardan 500 milyon dolara çikarmak oldugu aktarildi.

Haberde, Angola'nin ayrica Türkiye'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki hedefleri için güvenebilecegi bölgesel güç oldugu vurgulandi.

- Ticaret hacmi 4 milyar dolardan 26 milyar dolara

Erdogan'in Nijerya ve Togo ziyaretlerinde Türkiye'nin bu ülkelere SIHA satabilecegi ifade edilen haberde, Erdogan'in Togo'ya gerçeklestirecegi ziyarette Burkina Faso ve Liberya'nin liderleriyle bir araya gelecegi bilgisi paylasildi.

Türkiye ile Nijer'in Temmuz 2020'de savunma alaninda anlasma imzaladigi belirtilen haberde, Libya'nin Türkiye'nin Afrika'daki en görünür basarisi oldugu vurgulandi.

Haberde, Türkiye'nin 20 yilda Afrika'daki büyükelçilik sayisini 9'dan 43'e çikardigini ve ticaret hacmini 4 milyar dolardan 26 milyar dolara yükselttigine dikkat çekildi.

- "Batili emsallerinden daha ucuz ve Çinlilerden daha kaliteliler"

Fransiz devlet radyosu RFI'nin haberinde de Erdogan'in Angola, Nijerya ve Togo'yu ziyaret ederek Afrika ile iliskilerini güçlendirmek istedigi, ekonominin Türkiye ile Afrika arasindaki stratejik ortakliginin yönlerinden biri oldugu belirtildi.

Türkiye'nin 20 yilda Afrika ile ticaret hacminin Le Monde gazetesinden farkli olarak 5 milyar dolardan 25 milyar dolara çikardigi ifade edilen haberde, Erdogan'in 30 Afrika ülkesini ziyaret ettigini ve Türkiye'nin kitada 43 büyükelçiligi bulundugunu aktardi.

Haberde, THY'nin kitadaki 60 kente sefer düzenledigi bilgisi paylasildi.

Türkiye'nin Etiyopya, Tunus ve Fas'a SIHA sattigi ifade edilen haberde, SIHA'lara iliskin, "Batili emsallerinden daha ucuz ve Çinlilerin SIHA'larindan daha kaliteliler." ifadesi kullanildi.

Haberde, Türkiye'nin Nijerya ile ticaret hacmini ikiye katlamak istedigi belirtildi.
Kaynak: AA