ESOGÜ'nün Patentli Ürünleri Yerel Üretime Katkida Bulunuyor

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisligi Dr. Ögretim Üyesi Sahin Coskun, ESOGÜ’nün her geçen gün artirdigi patentli ürünlerini ulusal ve uluslararasi yatirimcilarla bulusturarak yerel üretime katkida bulundugunu söyledi.

ESOGÜ'nün Patentli Ürünleri Yerel Üretime Katkida Bulunuyor
Coskun, dünya genelinde inovasyon odakli çalismalarin hiz kazanmasiyla bilim politikalarinin yeniden sekillendigini, üretilen bilginin bir üst seviyeye çikarilmasinda arastirma ve üniversite-sanayi isbirligi projelerinin önemli hale geldigini söyledi.



“Üniversiteler aciliyet gerektiren bilgiyi üretme ve entegre etme görevini üstleniyor”

Bilginin üretilmesi konusunda en önemli yere sahip olan üniversitelerin yeni teknolojik gelismelerin yayginlastirilmasinda Ar-Ge ve inovasyon olusumunda etkin rol aldigini hatirlatan Dr. Ögretim Üyesi Coskun, “Kurulduklari dönemden beri dünyadaki degisimlere öncülük eden üniversiteler, çesitli beklentileri karsilamak durumundadir. Baslangiç yillarinda dogru bilgiye ulasilmasini, bilginin korunmasini ve yayilmasini amaçlayan kurumlar iken bugün bilgi üretmenin yani sira koronavirüs pandemisinde görüldügü üzere aciliyet gerektiren bilgiyi üretme ve bilginin entegrasyonu islevini de üstlenmektedir. Günümüzde üniversitede görevli bir arastirmacidan bilgiyi üretmesi, bunu yayimlamasi, sanayi ile isbirligi kurarak ilgili teknolojinin hazirlik seviyesini artirmasi, fikri mülkiyet haklarini koruma altina almasi, bilgiyi sanayi destegiyle ürün veya hizmete dönüstürmesi veya akademik girisimi ile bu teknolojinin ticarilesmesine öncülük etmesi beklenmektedir” dedi.



“Teknoloji Transferi, üniversite-sanayi isbirligi, girisimcilik”

Dr. Ögretim Üyesi Coskun, üniversitelerde gelistirilen teknik bilginin aktariminin ‘Teknoloji Transferi’ adi verilen mekanizmalar ve arayüzler araciligi ile gerçeklestirildigini belirterek söyle devam etti:

“Üniversitelerde teknoloji transferi; üretilmis nitelikli bilginin endüstriye aktarilmasi, yani ekonomik bir degere dönüstürülmesi süreçlerini kapsayan faaliyetlerin bütünü olarak adlandirilabilir. Teknolojiyi bilgi olarak gören yeni yaklasim dikkate alindiginda bu süreçler bütünü, yani teknoloji transferi; ‘teknoloji, bilgi, birikim, know-how, tasarim, üretim yöntemleri ve sistemlerinin; faydaya ve ekonomik degere dönüsümünü temin etmek için veya daha da gelismesini ve yeni ürünler, uygulamalar, malzemeler ve süreçler olusturulmasini saglamak amaciyla bilimsel ve arastirma kurumlari, sanayi, kamu vb. ilgili taraflar arasinda paylasilmasi’ seklinde tarif edilmektedir. Üniversitelerde üretilen bilginin ve teknolojinin gelistirilmesinde ve faydaya dönüstürülmesinde en önemli mekanizmalardan biri Üniversite-Sanayi isbirligidir (ÜSI). ÜSI sayesinde; üniversitelerin sahip oldugu fiziki altyapi ve arastirmaci kaynagi, sanayinin sahip oldugu üretim altyapisi, tecrübe ve finansal kaynaklarla birlestirilmektedir. Diger bir ifade ile Üniversite-Sanayi Isbirligi; sanayinin mevcut kaynaklari ile üniversitelerin sahip oldugu kaynaklarin, topluma ve taraflara yarar saglamak üzere, bir sistem ve metot dâhilinde bütünlük arz edilerek olusturulan arastirma gelistirme, egitim-ögretim ve diger yapilabilecek hizmet faaliyetlerinin tümü olarak ifade edilmektedir. Girisimcilik de bilginin ticarilesmesi ve ekonomiye kazandirilmasi noktasinda önemli bir mekanizmadir. Özellikle akademisyenler, yeni mezun ve arastirmacilarin teknoloji temelli is fikirlerinin ticarilestirilmesinde önemli rol oynamaktadirlar. Ayrica girisimcilik sayesinde nitelikli ve genç nüfus için istihdam yaratilmakta ve katma degeri yüksek ürün ve hizmetler ekonomiye kazandirilmaktadir. Ülkemizde KOSGEB, TÜBITAK BIGG 1512 ve proje yarismalari gibi programlarla desteklenen girisimcilik, üniversitelerde gelistirilen güncel bilgi ve patentlerin ticarilestirilmesine öncülük etmektedir.”

ESOGÜ Patent Portföyü

Dr. Ögretim Üyesi Coskun, teknoloji transferinin ve diger isbirligi mekanizmalarinin basarili bir sekilde isletilebilmesi amaciyla kurulan ESOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi (ETTOM)’nin destek hizmetlerinden bahsederek, “Bu kapsamda Eskisehir ve bölgesinin sahip oldugu Ar-Ge potansiyelini kullanarak yüksek katma degere sahip teknolojik ürünlerin gelistirilmesine aracilik etmekte, ulusal ve uluslararasi finansal destek programlarindan etkin bir biçimde yararlanma, fikri ve sinai mülkiyet haklarini yönetme, akademik girisimciligi tesvik etme ve ekonomik gelismeye katkida bulunma gibi girisimleri desteklemekteyiz. Çalismalar ‘ESOGÜ Patent Portföyü’ adli arastirmada bir araya getirilerek üniversite bünyesinde gelistirilen, bilgi ve teknolojinin kullanilip katma degeri yüksek teknolojilerin ulusal ekonomiye kazandirilmasi süreçlerine katkida bulunulmustur. Bu portföyde; Çevre Dostu Biyo-bozunur Plastik, Engelsiz Yasam Teknolojileri, Madencilikte Yüksek Zenginlestirme Teknikleri, Ileri Malzeme Üretim Teknikleri, Günes Enerjisi Teknolojilerinde Verimin Artirilmasi, Yenilikçi Malzeme Kaplama Teknikleri, Yüksek Performans ve düsük Yakitli Motor, Yapay Zekâ Tabanli Tibbi Atik Ayristirma Sistemi, Kanser Tedavisi için gelistirilmis Aplikatör, Yapay Zekâ ile Bebeklerin Konfor ve Agri Düzeylerinin Belirlenmesi gibi yenilikçi alanlarda teknolojik çözümler sunan ulusal ve uluslararasi düzeyde 50’nin üzerinde patent, faydali model ve tasarim basvurulari bulunmaktadir. Üniversitemiz tüm paydaslariyla yerel, bölgesel ve ülkemiz ihtiyaçlari dogrultusunda gelistirmekte oldugu evrensel bilgi ve teknolojinin toplumsal ve ekonomik faydaya dönüsmesi, yerlilestirilmesi yoluyla ülkemiz ihtiyaçlarina yönelik arzin garanti altina alinmasi amaciyla Ar-Ge, Üniversite-Sanayi Isbirligi ve Girisimcilik faaliyetlerinin kurgulanmasi, yürütülmesi faaliyetlerine tüm hiziyla devam etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA