Dünyanin En Eski Yildiz Haritasi British Museum'da Sergilenecek

Dünyanin en eski yildiz haritasi oldugu degerlendirilen "Nebra Gökyüzü Diski", gelecek yil subat ayinda Ingiltere'nin baskenti Londra'daki British Museum'da sergilenecek.

Bronz Çagi'ndan bugüne kadar gelip 3 bin 600 yasinda oldugu tahmin edilen ve 1999'da Almanya'da ortaya çikarilan Nebra Gökyüzü Diski, 20. yüzyilin en önemli arkeolojik kesiflerinden biri kabul ediliyor.

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), önemli küresel tarihi belgeler listesine dahil ettigi eser, insanligin gökyüzüyle ilgili ilk dönem bilgisine dair benzersiz bir bakis sunuyor.

British Museum; Günes, Ay, yildizlar, gün dönümleri ve diger kozmik olaylarin altin yaldizlarla tasvir edildigi, mavi-yesil bakir küfü rengi yüzeye sahip yaklasik 30 santimetre çapindaki diskin, 2022 Subat'ta açilacak Stonehenge sergisinin parçasi olarak izlenime sunulacagini duyurdu.

Serginin küratörü Neil Wilkin, yaptigi açiklamada, "Nebra Gökyüzü Diski ve Günes Kolyesi, Bronz Çagi Avrupasi'ndan günümüze ulasan en dikkati çekici eserlerden ikisi. Her ikisi de kelimenin tam anlamiyla 3 bin yildan fazla süredir toprak altinda sakli kaldiktan sonra daha yeni ortaya çikarildi. Her ikisi de Stonehenge'den yüzlerce mil uzakta bulunurken onlari Ingiltere, Irlanda ve ana kara Avrupa'yi kapsayan antik anitin çevresinde var olan birbirine bagli genis dünyaya isik tutmak için kullanacagiz."

Almanya'nin Halle kentindeki Prehistorya Devlet Müzesi'ne ait disk, 15 yil sonra ilk kez sergilenmek üzere British Museum'a ödünç verildi.

Bronz Çagi'ndan kalma kiliçlar, baltalar ve diger esyalarla Almanya'daki Nebra kasabasi yakinlarinda bulunan disk, iki define avcisi tarafindan metal dedektörlerle ortaya çikarilmis ancak eserler, daha sonra polis operasyonuyla ele geçirilmisti.

Kaynak: AA