Bisikletten Inmeyen 'Ihtiyar Delikanli' Çevreyi Temizleyip Sokak Hayvanlarini Besliyor

Konya'da bisikletiyle günde yaklasik 20 kilometre kateden 80 yasindaki Eyüp Nizam: 'Bisiklete bindigim için kendimi daha dinç hissediyorum. Yasitlarimdan benim gibi bisiklete binen, spor yapip 'Sagligim iyi' diyen yok' 'Pislik gördüm mü mutlaka toplarim, dogru çöpe götürür atarim' 'Disarida perisan halde buldugum hayvanlari da eve getiririm. Evimde su an iyilestirmek için elimle baktigim 3 köpek var'

SERHAT ÇETINKAYA - Konya'da yasayan, çevre temizligine ve sokak hayvanlarina duyarliligiyla taninan 80 yasindaki Eyüp Nizam, sevdalisi oldugu bisiklete 71 yildir her gün biniyor.

Ilerleyen yasina ragmen tutkunu oldugu bisikletle günde yaklasik 20 kilometre kateden Nizam, saglikli yasam için gençlere pedal çevirmelerini tavsiye ediyor.

Sarayönü ilçesinde yasayan ve gündelik islerinde ulasim araci olarak bisikleti kullanan Nizam, bos zamanlarinda gezintiye çikarak gördügü sokak hayvanlarini besleyip etrafa atilan çöpleri topluyor. Nizam, hasta veya yarali hayvanlari da tedavi ettiriyor.

- "Bisikletimi asla birakmam"

Eyüp Nizam, AA muhabirine, bisikleti çok sevdigini söyledi.

Bisikletin günlük hayatinin bir parçasi oldugunu kaydeden Nizam, "Kendimi bildim bileli bisiklete binerim. 9 yasimdan bu yasima kadar bisikletten hiç inmedim. Tarlama giderim, çarsiya giderim, gezerim, her isimi yaparim. Gençligimde günlük 70-80 kilometre yapiyordum. Simdi de yine her gün 15-18 kilometre gidiyorum. Bana hem gezi oluyor hem de spor yapmis oluyorum." dedi.

Nizam, saglikli kalmasini bisiklete borçlu oldugunu vurgulayarak, söyle konustu:

"Sehir içindeki islerime, her seyime bisikletle gider gelirim. Isim olsun ya da olmasin o benim tasitim. Bisikletimle her yere çabucak ulasirim. Bisiklete bindigim için kendimi daha dinç hissediyorum. Yasitlarimdan benim gibi bisiklete binen, spor yapip 'Sagligim iyi.' diyen yok. Ne yazik ki gençleri de bisiklete binerken çok görmüyorum. Televizyon, cep telefonu, onlarla daha çok hasir nesir oluyorlar. Gençlere özellikle bisikleti öneririm."

Çocuklugundan bu yana iki bisiklet eskittigini, simdi üçüncüsünü kullandigini anlatan Nizam, "Çocuklugumuzda bisikletçiler bisiklet kiralardi. Parayla bisiklet kiralar binerdik. Sürmeyi öyle ögrendim. Bisikletimi asla birakmam. Daha iyi bir tasit alacak gücüm olsa bile yine bisikleti birakmam. En azindan islerim ve spor için bisiklete yine binerdim." dedi.

- "Çevreyi kirletenlere çok kiziyorum"

Çevre temizligi ve sokak hayvanlari konusunda asiri hassas olduguna dikkati çeken Nizam, sunlari kaydetti:

"Bisikletimle gezerken çevrede çöp gördüm mü duramam. Yaradilistan gelen bir huy. Pislik gördüm mü mutlaka toplarim, dogru çöpe götürür atarim. Bazi sürücüler, içtigi sigara izmaritlerini arabayla durdugu yere bosaltiyor. Onlara çok kiziyorum ve 'görgüsüz, medeniyetsiz' diyorum. Bisikletimle gezerken sokak hayvanlari da denk gelir. Onlara et alamasam bile ekmek alir yine doyururum. Sakatlananlar, yaralananlar oluyor. Disarida perisan halde buldugum hayvanlari da eve getiririm. Evimde su an iyilestirmek için elimle baktigim üç köpek var. Birisine araba çarpmis. Sag ayagini iki sefer ameliyat ettirdim. Ayaginda iki platin var."
Kaynak: AA