Adana Ve Osmaniye'de Yanan Ormanlik Alanlarda 4 Milyon Fidan Toprakla Bulusacak

Adana Orman Bölge Müdürlügü Fidanlik Müdürü Yalçin Serikler: 'Kasimda ilk yagmurlarin ardindan dikimlere baslamayi düsünüyoruz. 1 yil içinde de tüm yanan alanlari yesillendirmeyi planliyoruz. Yanan alanlara 4 milyon fidan dikilmesi öngörülmektedir'

MUZAFFER ÇAGLIYANER - Adana ve Osmaniye'de yanan ormanlik alanlara 4 milyon fidan dikilmesi planlaniyor.

Adana'nin Aladag, Kozan ve Imamoglu ilçeleri ile Osmaniye Kadirli ilçesinde temmuz ayinda ormanlik alanlarda çikan yanginlarda yaklasik 5 bin 600 hektarlik alandaki agaçlar kül oldu.

Yangindan zarar gören alanlarin yeniden agaçlandirilmasi için baslatilan çalismalarda Adana Orman Bölge Müdürlügü tarafindan 4 milyon fidan ekime hazir hale getirildi.

Yanginda zarar gören ormanlara kizilçam, fistik çami, karaçam ve sedirin yani sira keçi boynuzu, ceviz, badem ve zeytin fidanlarinin da ekilerek bölgenin tekrar yesillendirilmesi hedefleniyor.

Adana Orman Bölge Müdürlügü Fidanlik Müdürü Yalçin Serikler, AA muhabirine Adana Fidanlik Müdürlügü'nün 125 hektar alanda 6 orman fidanliginda faaliyetini sürdürdügünü ve yillik 8 milyon fidan üretme kapasiteleri bulundugunu söyledi.

Adana ve Osmaniye'de temmuz ayinda çikan orman yanginlarinda zarar gören alanlar için çalismalarini tamamladiklarini kaydeden Serikler, "2021 yili için 4 bin hektar alanda fidan dikimi ve tohumlama planlanmakta ve bu bölgeler için elimizde fazlasiyla fidanimiz hazir bulunmaktadir hatta yanan mevcut alanin 1,5 kati kadar alani agaçlandiracak kadar fidanimiz mevcuttur. Bu bölgelere kizilçam, fistik çami, yüksek kesimler için ise karaçam ve sedir ekimi planlanmakta. Bunun yaninda köylülerimize gelir getirici keçi boynuzu, ceviz, badem ve zeytin fidanlarinin bir kismini kendimiz dikecek, bir kismini da köylülere düsük bir ücretle satacagiz." diye konustu.

- Fidanlar kasim ayinda toprakla bulusacak

Yanan bölgeleri yesillendirme çalismalarinin ilk yagmurlarinin ardindan baslanacagini aktaran Serikler, sunlari söyledi:

"Kasimda ilk yagmurlarin ardindan dikimlere baslamayi düsünüyoruz. 1 yil içinde de tüm yanan alanlari yesillendirmeyi planliyoruz. Yanan alanlara 4 milyon fidan dikilmesi öngörülmektedir. Bir kisim sahaya da tohum atilacak. Su an elimizde 6 milyon fidanimiz var. Diger Orman Bölge Müdürlükleri talep ederse onlara da verebilecek kadar fidanimiz hazir. Yesillendirme çalismalarina baslamamizla birlikte gelecek sonbaharda yanan alanlarin tamaminin yeniden yesillendirilmesini hedefliyoruz."
Kaynak: AA