ABD Hazinesi Borç Limitini Asmamak Için Olaganüstü Tedbirleri 3 Aralik'a Uzatacak

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, ülkenin borç limitinin asilmamasi için uygulamaya konulan bazi olaganüstü tedbirlerin 3 Aralik'a kadar uzatilacagini bildirdi.

Yellen, borç limitine iliskin ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'ye yönelik yeni bir mektup kaleme aldi.

Geçen hafta yasalasan borç limitindeki artisin hazinenin federal hükümetin operasyonlarini 3 Aralik'a kadar finanse etmeye devam edecegine dair güvence sagladigina isaret eden Yellen, ancak Kongre'nin hükümetin tüm yükümlülüklerini yerine getirecegine dair daha uzun vadeli kesinlik saglayacak sekilde borç limitini artirmak veya askiya almak için harekete geçmesinin zorunlu oldugunu vurguladi.

Yellen, borç limitindeki son artisin sadece geçici bir erteleme sagladigina isaret ederek, hazinenin 3 Aralik'a kadar bazi olaganüstü önlemleri kullanmasi gerekecegini bildirdi.

Bu kapsamda alinan bazi önlemlerin 3 Aralik'a kadar uzatilacagini belirten Yellen, ABD'nin kredisini korumak amaciyla harekete geçmesi için Kongre'ye bir kez daha çagrida bulundu.

Borç limiti, ABD hükümetinin borçlarini ödemek için ödünç alabilecegi para miktarinin üst siniri anlamina geliyor.

Federal hükümet, tarihi bir temerrüde yol açabilecek 28,4 trilyon dolarlik borç limitine ulasma tehdidiyle karsi karsiya bulunuyordu.

Teknik olarak borç limiti için belirlenen süre 1 Agustos'ta dolarken, ABD Hazine Bakanligi, hükümetin ödemelerine devam edebilmesi için "olaganüstü önlemler" almaya baslamisti.

ABD Baskani Joe Biden, 14 Ekim'de, hükümetin temerrüde düsmesini önlemek amaciyla hazirlanan ve borç limitinin 3 Aralik'a kadar yeterli olacak sekilde 480 milyar dolar artirilmasini öngören tasariyi onaylamisti.

Kaynak: AA