AB Ülkelerinin Avrupa Islerinden Sorumlu Bakanlari Toplandi

En önemli gündem maddesini, Polonya Anayasa Mahkemesinin aksi yöndeki karari nedeniyle AB hukukunun üstünlügü konusu olusturuyor.

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin Avrupa isleri bakanlari, hukukun üstünlügü ve enerji fiyatlarindaki artis basta olmak üzere genis bir gündemle bir araya geldi.

AB Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, basina yaptigi açiklamada, 21-22 Ekim'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelen bakanlarin gündeminde göç, dijital dönüsüm, yüksek enerji fiyatlari ve hukukun üstünlügü konularinin oldugunu söyledi.

Reynders, bakanlarin, AB vatandaslarinin enerji fiyatlarinin artisindan duydugu rahatsizligi gidermek için vergi indirimleri, tesvikler gibi kisa vadeli seçeneklerin yani sira daha uzun vadeli çözümleri de görüseceklerini belirtti.

- Varsova ile Brüksel arasinda "hukukun üstünlügü" gerginligi

Reynders, gündemin en önemli maddesinin hukukun üstünlügü olduguna isaret ederek Avrupa Parlamentosunun Strazburg'daki genel kurulunda Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’in katilimiyla düzenlenen oturuma atifta bulundu.

Oturumda, Polonya Anayasa Mahkemesinin, ulusal yasalarin AB yasalarindan önce geldigine yönelik kararinin ele alindigini hatirlatan Reynders, "Bu konuda çok endiseliyiz." dedi.

Reynders, AB hukukunun ihlaline dair prosedürleri uygulamayi degerlendirdiklerini belirterek üye ülkelerin AB fonlarindan yararlanmasinin "hukukun üstünlügüne saygi göstermeleri" sartina baglanmasini içeren "kosulluluk mekanizmasi" ya da söz konusu üye ülkenin AB Konseyinde oy hakkinin askiya alinmasi anlamina gelen 7. maddeyi devreye koymak gibi seçeneklerin masada oldugunu kaydetti.

Polonya Anayasa Mahkemesi, 8 Ekim'de ülkenin ulusal yasalarinin bazi AB yasalarindan önce geldigine yönelik karar açiklamisti.

Mahkemenin kararinda, "Avrupa Adalet Divaninin Polonya adalet sistemine müdahale çabalari hukukun üstünlügü ilkesini, Polonya Anayasasi'nin üstünlügü ilkesini ve ayrica Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenligin korunmasi ilkesini ihlal etmektedir." ifadesi yer almisti.

Polonya'nin hukukun üstünlügü, basin özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konulardaki uygulamalari son yillarda AB içinde elestiriliyor.

AB Komisyonunun "Hukukun Üstünlügü 2021" adli raporunda, Polonya'da yargi bagimsizliginin tehdit altinda oldugu ve bunun endise verici oldugu ifade edilmisti.
Kaynak: AA