19 Ekim Muhtarlar Günü Törenle Kutlandi

19 Ekim Muhtarlar Günü kapsaminda Zonguldak’in Eregli ilçesinde tören düzenlendi. Kdz. Eregli Muhtarlar Dernegi Baskani Sükrü Kiliç, törende yaptigi konusmada, “Vatandaslarimizin devletimize ihtiyaç duydugunda çalacaklari ilk kapinin muhtarlarimiz oldugunun bilincindeyiz” Dedi.

19 Ekim Muhtarlar Günü Törenle Kutlandi
Kdz. Eregli’de 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayisiyla Atatürk Aniti’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.

Ilçede görev yapan mahalle ve köy muhtarlarinin katilim sagladigi törende, Kdz. Eregli Kaymakami Mehmet Yapici, Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik, siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri de yer aldi.

Kdz. Eregli Muhtarlar Dernegi Baskani Sükrü Kiliç tarafindan Atatürk Aniti’na çelenk sunulmasi ile baslayan tören saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Kdz. Eregli Muhtarlar Dernegi Baskani Sükrü Kiliç, günün anlam ve önemini belirten konusmayi yapti. Muhtarlarin demokraside önemli rol oynadigina vurgu yapan Kiliç, Eregli’de 137 muhtarin görev yaptigini ifade etti.

Muhtar Kiliç konusmasinda sunlari söyledi:

“Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde ortaya konulan, yeni yaklasim dogal bir sonuç olarak 19 Ekim 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayinlanan Basbakanlik Genelgesi ile her yil 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak kutlanmasina karar verilmistir. Bugünün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde basta Cumhurbaskani’miza, Gazi Meclisimize, Içisleri Bakanligi’miza, genelgenin yayinlanmasinda emegi geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’na sükranlarimi sunuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi de, “Muhtarlar demokrasinin temel tasidir, kilcal damaridir.” Kamu yönetiminin en iyi sekilde yerine getirilmesi yolunda, kamu yönetimi ve yerel yönetimlerle is birligi içinde hareket eden önemli bir hizmet odagidir. Ülkemizde mevcut olan 50 bin 278 muhtar bulunmaktadir. Ilçemizde de 7 bölge, 3 belde, 1 merkez olmak üzere; 1 köy ve 1 mahalle muhtarimiz kadin olmak üzere 137 muhtar arkadasimiz ile görev yapmaktayiz.

Muhtarlarimizin merkezi idari ile iliskilerini kuvvetlendirmek, vatandaslarimizdan kendilerine ulasan taleplerini en etkin sekilde ilgili kurumlara iletilmesini saglamak amaciyla Içisleri Bakanligi’mizca Muhtar Bilgi Sistemi hayata geçirilmistir. Bu sistem vatandaslarimiza sunulan hizmet kalitesini artirmaya yönelik modern bir çagdas anlayisi da bünyesinde barindirmaktadir. Cumhurbaskanimizin konusmasinda, “Demokrasi noktasinda benim muhtarla aramda bir fark var mi? Yok. Biri muhtar olarak seçilmis, biri Cumhurbaskani olarak seçilmis” sözleri ile demokrasi kültürünün gelismesinde seçilmislerin yerini isaret etmis, ayni zamanda muhtarlarimizin bu noktada önemini de vurgulamistir. Vatandaslarimizin devletimize ihtiyaç duydugunda çalacaklari ilk kapinin muhtarlarimiz oldugunun bilincindeyiz. Muhtarlar, vatandaslarimizin sorununu ve çözüm içeren çare üreten, vatandasin hakkini, hukukunu, düzenini koruyan önemli bir devlet memurudur.”

Kdz. Eregli ilçesine bagli Asarli Köyü Muhtari Cemile Durmus ise Muhtarlar Günü ile ilgili görüslerini aktardi. Durmus gazetecilere yaptigi açiklamada; “Bugünün kutlanmasi için anlam ve önemi için gayet mutluyuz. Köyümüzde çalismalarimizi yapiyoruz, hizmetlerimizi aliyoruz. Bir sikinti yok suan. Dedi.

Kadin muhtar olmak zor mu? Sorusuna da yanit veren Muhtar Durmus, “Her seyi ile ilgilenmek noktasinda, köy muhtari olmak mahalleden daha zor” diye konustu.

Kaynak: İHA