Prof. Dr. Tabakoglu Açiklamasi 'Önce Insanlari Irsat Ettiler'

Trakya Üniversiteler Birligine üye üniversitelerin is birligi ile "Diyar-i Rum’dan Rumeli’ye Üç Gönül Eri Haci Bektas-i Veli, Yunus Emre, Ahi Evran" baslikli bir panel düzenlendi.

Prof. Dr. Tabakoglu Açiklamasi 'Önce Insanlari Irsat Ettiler'
Kirklareli Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen panelde Türk dil, kültür ve medeniyet tarihinde önemli bir yere sahip üç önemli sahsiyetin hayati, çok yönlü kisiligi ve eserleri ile ele alindi. Trakya Üniversiteler Birligine (TÜB) üye Trakya, Kirklareli, Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdag Namik Kemal ve Bandirma Onyedi Eylül üniversiteleri tarafindan TÜB etkinlikleri kapsaminda "Diyar-i Rum’dan Rumeli’ye Üç Gönül Eri: Haci Bektas-i Veli, Yunus Emre, Ahi Evran" baslikli bir panel gerçeklestirildi.

Kirklareli Üniversitesi ev sahipliginde çevrim içi gerçeklestirilen panel, üniversitenin resmi Youtube kanalindan canli olarak yayinlandi.

2021 yilinin “Yunus Emre ve Türkçe Yili”, “Haci Bektas Veli Yili” ve “Ahi Evran Yili” olarak anilmasi vesilesiyle düzenlenen panelin açilis konusmalarini Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin ve Trakya Üniversiteler Birligi Dönem Baskani, Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Sengörür yapti.

Istanbul Kültür Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Sakarya Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasim Sahin ve Kastamonu Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Maden’in konusmaci olarak yer aldigi panelin moderatörlügünü ise Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ertugrul Karakus üstlendi.

"Önce insanlari irsat ettiler"

Panelin açilis ve selamlama konusmasini yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, güzel ahlak sahibi olmanin bir ögreti bir gönül ve sabir isi oldugunu dile getirerek, önce güzel ahlak sahibi olmak sonrasinda da gönülde var olan güzel ahlakin etraftaki diger insanlarla paylasmak gerektigini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, “Güzel ve kâmil insan, içini nurlu tutar. Yol yokken, iz yokken Adriyatik’e kadar gider. Burada bir ihtiyaç var, burada bir muhtaç var der ve bir asevi kurar, bir okul kurar. Camileriyle, köprüleriyle, hanlariyla ve kervansaraylariyla bir medeniyet insa eder. Bizim medeniyetimiz de böyle kuruldu. Önce insanlari irsat ettiler. Günümüzde bu gönül insanlarina çok ihtiyaç var. Haci Bektas-i Veli, Yunus Emre, Ahi Evran ve diger tüm gönül erlerini saygiyla, sevgiyle ve muhabbetle aniyorum. Insallah degerli konusmacilar, onlari bize tekrar anlatacaklar. Sadece onlar degil, Sari Saltuklar, her bir beldede Balkanlar’a birer tohum gibi yayilmis manevi sahsiyetler etraflarina nur, rahmet, bereket saçmaya devam edecekler. Bu güzel programi hazirladiklari için Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Sengörür basta olmak üzere diger rektör arkadaslarima ve katki sunan tüm hocalarima saygilarimi sunuyorum” dedi.

Programin son açilis konusmasini yapan Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Sengörür ise Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tensipleriyle 2021 yilinin tüm ülkede Yunus Emre ve Türkçe Yili, Ahi Evran Yili ve Haci Bektas-i Veli yili olarak anildigini ve bu kapsamda etkinlikler düzenlendigini belirterek, TÜB olarak bu üç degerli sahsiyetin daha iyi anlasilmasi, anlatilmasi ve yasatilmasi amaciyla bir panel gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Panelde açilis konusmalarinin ardindan Istanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, "Fütüvvetnâmelerdeki Kissalarin Diliyle Ahilik", Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasim Sahin ise “Yunus Emre’nin Hayati ve Tesirleri" baslikli sunum yapti. Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Maden ise "Hikmet Kapisi Haci Bektas Veli’nin Hayati, Eserleri ve Fikirleri" baslikli birer konusma gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA