Meram'da Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi'nde Ilk Temel Atildi

Konya’nin ve merkez Meram ilçesinin tarihi yatirimlarindan biri olan Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’nde ilk temel atildi.

Meram'da Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi'nde Ilk Temel Atildi
Meram’in en önemli yatirimlarindan biri Sahipata Mahallesi Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi’nde ilk temel düzenlenen törenle atildi. Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi tanitim videosu ile basladi.

Programin açilis konusmasini yapan Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, Yunus Emre’nin "Ol imaret eylemez, sen viran olmadikça" sözleriyle basladi.

Baskan Kavus, insanin bir isin bir amacin ugruna kendini heba edecek derecede vermedigi sürece tam anlamiyla basarili olamayacagini vurgulayan bu sözlerin Sahip Ata Mahallesi Sükran Dönüsüm Projesi’nin bu günlere gelmesinde ortaya koyduklari gayret, özveri, fedakarlik ve çabayi en güzel sekilde anlattigini kaydetti.

5 ayri etaptan olusan, maliyet ve mahiyet bakimindan Meram’in en önemli yatirimlarindan biri olan bu projenin temeli atilan Tescilli Ada Etabi hakkinda da bilgi veren Baskan Kavus, “Halihazirda bulunan 3 adet tarihi yapinin yanina 6 adet tarihi binanin ve eserin tasinacagi Tescilli Ada etabimiz ise Hasankeyf’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina tasinma isi. Zabita Karakolu’nda bulunan 2 tarihi bina ve Hakimevinden sonra diger alanlardan tasinacak ve aslina uygun olarak yeniden insa edilecek bir birinden degerli 6 eserle birlikte toplamda 9 eser tek bir adada toplanacak ve burada tarih adeta küllerinden yeniden dogacak. Bu ecdat mirasi yapilarin hemen yani basinda, modern ama tarihi dokulari yeniden canlandirdigimiz sosyal alanlarin yükselmesiyle bu tarihi alan, kültür ve turizm açisindan Konya’nin yeni cazibe merkezi haline gelecek. Daha önce kullanilan fonksiyonlari neyse Kafe, restoran ve otel gibi ticari ve sosyal alanlar olarak projelendirilen bu yapilar sayesinde aksam ve gündüz sürekli bir hareketlilige kavusacak” diye konustu.



“Adeta igne ile kuyu kazdik, ama nihayetinde azmimizin semeresini aldik”

Büyük bir titizlik ve profesyonellikle sürdürülen, Türkiye’ye örnek bu dönüsüm projesinin tamamlandiginda Konya’ya yeni bir sosyal alan, turizme yeni bir lokasyon, tarihe yeni bir ruh, kültür hayatina yeni bir soluk ve ticarete yeni bir hareket ve bereket kazandirilacagini ifade eden Baskan Mustafa Kavus, “Sadece bizim degil, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in himaye ve destekleri, Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum ve ekibi ile Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ugur Ibrahim Altay ve ekibi ve milletvekillerimiz de bu projeyi bu denli sahiplenmemis ve çaba sarf etmemis olsa bu asamaya gelmemiz söz konusu bile olmazdi. Çünkü, bilenler bilir, bölgedeki çalismalarimizda Müze Müdürlügüne bagli ekiplerimizle sahada adeta igne ile kuyu kazdik. Ve her igne darbesinde adeta yeni bir engel karsiladi bizi. Çikan her tarihi eser bizleri bir taraftan sevindirirken diger taraftan islerimizin uzamasina neden oldu. Tarihe zarar vermemek adina çiplak eller ve küçük çapalarla kazilar yapildi. Çalismalarimizi büyük bir hassasiyetle ve tarihe azami saygi çerçevesinde yürüttük. Bu noktada Anitlar Kurulu baskan ve üyelerine de bu süreçte verdikleri destek ve yönlendirmeleri için de ayrica tesekkür borçluyum. Proje çerçevesinde insaat alanini yari yariya düsürerek sehircilik adina esine az rastlanir bir çalisma ortaya koyduk. Sükran kentsel dönüsümünün bu ilk temeli, bizim Meram’a, benim sehrim Konya’ya hayirli olsun” dedi.



“Bizi gerçek degerlerimizle bulusturan bir projeye sahit oluyoruz”

Meram Kaymakami Ali Murat Kayhan’da proje bazinda bu çalismanin müthis bir dönüsüm olduguna vurgu yaparak, “Bizi gerçek degerlerimizle bulusturmaya çalisan bu proje beni çok mutlu etti. Konya Anadolu’nun incisi, Meram Konya’nin en güzel ilçelerinden biri. Meram’a çok yakisan ve anlamli bu projeyi Konya’ya bir an önce kazandirmak için büyük gayret sarf eden Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ve Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus’u tebrik ediyorum” seklinde konustu.

Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi temelinin Konya’ya ve Meram’a hayirlar getirmesini temenni eden AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi, projeyi baslatan eski Belediye Baskani Fatma Toru ve projeye bugüne dek katkisi olan herkese tesekkür etti. Angi, “Kentlerimizi daha yasanir bir hale getirmek için belediye baskanlarimiz canla basla çalisiyor. Bir taraftan sehrin hizmet götürülmedik tek bir alani kalmamasi için çalisirlarken, diger taraftan türbe önünden baslayip Alaaddin Tepesi etrafiyla bütünlesen tarihi dokuyu yeniden canlandiriyorlar. Basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz olmak üzere tüm belediye baskanlarimiza sükranlarimi sunuyorum" dedi.



"Yogunlugu düsürüyoruz, tarihi ortaya çikariyoruz"

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, 80’li yillarda yapilan plansiz ve kaçak yapilarin sehirlerin üzerine karabasan gibi çöktügünün altini çizerek, bugün yürütülen kentsel dönüsüm ve restorasyon çalismalariyla bunun önünün alinmaya çalisildigini söyledi.

Konya’nin da son yillarda bu çerçevede çok önemli adimlar attigina vurgu yapan Baskan Altay, “Konya’da da dönüsüm Kapu Cami etrafindan basladi.

Bedesten ile birlikte yaklasik 2 bin bina bambaska bir çehreye kavustu. Mevlana ve Altin Çarsilarin yikilmasiyla sürece devam ediyoruz. Yeni Çarsi yükselmeye devam ediyor, yil sonuna kadar tamamlamayi umut ediyoruz. Alaaddin çevresinde ve Muallim Mektebinde restorasyon çalismamiz tüm hiziyla devam ediyor. Bunlara Sirçali Medrese ve Larende çalismalari eklenecek yakin zamanda. Ve simdi de yakinda kamuoyuyla paylasacagimiz Sems civariyla ilgili yeni bir proje üzerinde çalisiyoruz. Simdi de bunlara ilaveten Sükran’da ilk temelimizi atiyoruz. Yogunlugu düsürüyoruz, tarihi ortaya çikariyoruz. Tüm bunlari yaparken de hem mülk sahiplerini hem de kiracilari magdur etmemeye gayret gösteriyoruz. Iste bu tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek ‘Belediyecilikte Konya Modelidir’. Bunu kendi basimiza degil diger belediyeler ve kurumlarla birlikte basariyoruz. Bunun için hepsine tesekkür ediyorum. Ama en büyük tesekkürü Konyali hemsehrilerime ediyorum. Çünkü biz ne zaman bir yola çiksak, hangi isin ucundan tutsak hemsehrilerimizi her zaman yanimizda bize sonsuz destek verirken buluyoruz. Temelini attigimiz bu proje de Konya’ya yakisir bir mekan olacak. Emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum” seklinde konustu.

Milletvekilleri adina söz alan AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyaci, Konya’nin kalbinde hayati bir dönüsümün temel atma törenini yapmaktan dolayi duydugu memnuniyeti dile getirdi. Temelin bugünü anlamlandirdigini belirten Özboyaci, AK Parti iktidarinin ve belediyecilik anlayisinin her zaman tarihi mirasi ihya etme misyonuyla çalistigini vurguladi.

Dualarla ilk temel atildi

Konusmalarin ardindan Il Müftü Yardimcisi Abdullah Yalman’in yaptigi dua sonrasinda Sükran Kentsel Dönüsüm Projesi Tescilli Ada etabinin temeli atildi. Törene, AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Ak Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Gülay Samanci, Orhan Erdem ve Selman Özboyaci , Meram Kaymakami Ali Murat Kayhan, Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, Selçuklu Belediye Baskani Vekili Faruk Ulular, Ak Parti Meram Ilçe Baskani Mustafa Dolular, Ak Parti Karatay Ilçe Baskani Mehmet Genç, MHP Meram Ilçe Baskani Mahmut Yaman, muhtarlar, kamu kurumlarinin il müdürleri, meclis üyeleri, teskilat mensuplari ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA