Küresel Piyasalar Haftaya Saticili Basladi

Küresel piyasalar, Çin'de açiklanan 3. çeyrek büyüme verisinin beklentilerin altinda kalmasi, yükselmeye devam eden emtia fiyatlari ve enflasyonist kaygilarin tekrar gündemin odagina yerlesmesiyle haftaya negatif basladi.

Geçen hafta beklentileri asan 3. çeyrek sirket karliliklariyla alis agirlikli bir seyir izleyen küresel pay piyasalarinda, yeni haftanin açilisinda risk unsurlarinin etkisini artirdigi görülüyor.

Çin ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 4,9 büyüyerek beklentilerin altinda performans gösterirken, konut sektöründeki yavaslama, enerji arzindaki sikintilar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginini önlemek için alinan tedbirler büyümenin yavaslamasinda etkili oldu.

Tedarik zincirindeki sikintilara ek olarak yükselmeye devam eden emtia fiyatlari ise enflasyon korkularini beslemeye devam ediyor.

Geçen hafta yüzde 12 yükselerek 4,72 dolarla haftalik kapanis rekoru kiran bakirin libre fiyati, yeni haftaya da yüzde 1,6 artisla basladi. Yükselis egilimini üst üste sekiz haftadir devam ettiren Brent petrolün varil fiyati ise bugün Asya piyasalarinda yüzde 1 deger kazanciyla 85,2 dolara çikti.

Bununla birlikte enerji arzina iliskin endiseler yatirimci güvenini olumsuz etkilemeye devam eden bir baska unsur olmayi sürdürürken, bu hafta devam edecek 3. çeyrek finansal sonuçlar ve yogun veri akisinin pay piyasalarinda oynakligi artirabilecegi tahmin ediliyor.

Geçen haftanin son islem gününde New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,75, Dow Jones endeksi yüzde 1,09 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 deger kazandi.

Dolar endeksi bugün yüzde 0,2 artisla 94,1 seviyelerinde bulunurken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi artan risk unsurlariyla birlikte yüzde 1,61'e yükseldi. ABD'nin endeks vadeli kontratlari ise yeni haftaya satis agirlikli bir seyirle basladi.

Avrupa tarafinda ise geçen hafta Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde ve Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) Baskani Andrew Bailey'in farkli enflasyon degerlendirmeleri dikkati çekti.

Hafta sonu yaptiklari açiklamalarda, ECB Baskani Lagarde enflasyonun geçici oldugunu ve ECB'nin destekleyici para politikasi durusunu sürdürecegini belirtirken, BoE Baskani Bailey enflasyon baskilarinin önüne geçmek için gerektigi takdirde harekete geçebileceklerini aktardi.

Öte yandan, bir süredir Avrupa'nin gündeminde bulunan dogal gaz fiyatlari ile birlikte tedarik zincirindeki sikintilarin mal ticaretinde sebep olabilecegi olasi gecikmeler Avrupa'da enflasyon endisesini besleyen unsurlar olmaya devam ediyor.

Cuma günü Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,81, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,81 deger kazandi.

Avro/dolar paritesi 1,1580 seviyelerinde bulunurken, Avrupa endeks vadeli islem kontratlarinin yeni haftaya karisik seyirle basladigi görülüyor.

Asya pay piyasalarinda Çin etkisi öne çikarken, açiklanan makro ekonomik verilerde karisik görünüm göze çarpiyor. Buna göre, perakende satislar yillik yüzde 4,4 artisla beklentileri oldukça geride birakirken, sanayi üretimi yüzde 3,1 yükselisle piyasa tahminlerinin altinda kaldi.

Çin Merkez Bankasi (PBoC) Baskani Yi Gang, yaptigi açiklamada Çin'in emlak sirketlerinin olusturdugu ekonomik risklerle basa çikabileceklerini aktarirken, Çin'de konut sektörüne yönelik kredi kanallarindaki gevseme dikkati çekiyor.

Yeni Zelanda'da ise yüzde 4,9 artisla son 10 yilin en yüksek seviyesine çikan enflasyon bölgede tedirginlikleri artirirken, ekonomistlerin kasimdaki toplantida Yeni Zelanda Merkez Bankasi'nin 50 baz puan faiz artisina gidecegi tahminleri öne çikiyor.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,23, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,39, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,16 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,51 deger kaybetti.

Yurt içinde, cuma günü Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarindan negatif ayristi ve günü yüzde 0,16 azalisla 1.409,56 puandan tamamladi. Dolar/TL ise cuma günü uluslararasi piyasada 9,2574'ten kapanmasi sonrasi, bugün 9,2860 ile tarihi zirvesini gördü ve bankalararasi piyasanin açilisinda 9,2800 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt disinda ise ABD'de sanayi üretimi ve kapasite kullanimi verileriyle birlikte ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin açiklamalarinin takip edilecegini bildirdi.

Küresel bazda açiklanmaya devam eden sirket finansal sonuçlarinin hisse bazli fiyat hareketlerini tetikleyebilecegini ifade eden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.396 puanin destek, 1.420 seviyesinin direnç konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, agustos ayi konut fiyat endeksi

16.15 ABD, eylül ayi sanayi üretimi

16.15 ABD, eylül ayi kapasite kullanimi

Kaynak: AA