Islam Tas Isleme Sanatinin Geometrik Sekillerini Elleriyle Mermere Isliyor

Konyali tas ustasi Resat Dündar: 'Islerimizde makina kullanmiyoruz, tamamen elle çalisiyoruz, el islemesi yapiyoruz' 'Bu is tamamen el yapimi, el islemeciligi, 'göz nuru' dedigimiz sanatin konustugu yerdir'.

TANER AYDIN - Islam tas isleme sanatinin geleneksel geometrik süsleme sekillerini kullanarak mermeri nakis gibi isleyen Konyali tas ustasi Resat Dündar, tarihi cami ve binalarin restorasyonunu yapiyor.

Ögrencilik yillarinda yaz tatillerinde mermer ustalarinin yanina giderek meslek ögrenen Resat Dündar, 30 yildir mermere sekil veriyor.

Dündar'in tamamen el isçiligiyle sekil verdigi mermer çesmeler, kapilar, sütunlar, Islam tas isleme sanatinin örneklerini tasiyor.

Tas ustasi Resat Dündar, AA muhabirine Konya'daki atölyesinde yaptigi isi, "Bu is tamamen el yapimi, el islemeciligi 'göz nuru' dedigimiz sanatin konustugu yerdir." diye tanimladi.

Dündar, çalisirken en önemli seyin kendisi için moral oldugunu belirterek, "Moralim yerinde olursa, motivasyonum iyi olursa is hizli çikar." dedi.

Islerinde tamamen geleneksel Islam tas isleme sanatindan faydalandigini belirten Dündar, agirlikli olarak Selçuklu ve Osmanli mimari yapilarinda yer alan geometrik süsleme sekillerini kullandigini söyledi.

Yaptigi çok sayida çesme, sütün, tarihi tas kapi modellerini Türkiye'nin yani sira yurt disina da gönderdigini anlatan Dündar, Türkiye genelinde çok sayida tarihi yapinin restorasyonunda yer aldiklarini ifade etti.

Dündar, söyle konustu:

"Islerimizde makina kullanmiyoruz, tamamen elle çalisiyoruz, el islemesi yapiyoruz. Çesitli restorasyonlar yaptik. Mesela burada Konya Karapinar'daki Selim Sultan Külliyesi, Adana Aga Camisi, Mevlana Türbesi, Konya Çifte Kümbetler, Konya Alaaddin Camisi, Sirçali Mescit olmak üzere daha çok ustalarin isin içinden çikamadigi yerlerde. Her ustanin yapamadigi türdeki islerde genelde bizler devreye giriyoruz. Bize projeler gelir, el islemeleri hazirlanir, ustalar gider montajini yapar."

Yetismis eleman sikintisi çektigini ifade eden Dündar, "Bu isi yapan aç kalmaz. Bu ise gönül verecek gençler ayni zamanda okula da devam etmeli." dedi.
Kaynak: AA