Fikirtepe Kentsel Dönüsüm Alaninda Tahliye Süresi Yarin Sona Erecek

Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen: 'Artik tahliye süreleri tamamlandi. Bu saatten sonra yapilacak olan isler kamu hizmetlerinin kesilmesi suretiyle tahliyeleri biraz daha hizlandirmak olacak. Tebligatlarin, 170. günündeyiz, artik herkesin bu konuda bize yardimci olmasini istiyoruz' 'Sanayi içinde çalisan vatandaslara da tekrar tekrar uyarilarimizi yapiyoruz. Onlardan da ricamiz bir an önce yeni is yerlerine tasinip, burayi bakanliga teslim etmemize yardimci olmalari' 'Bugün 3 yapi adasinda Emlak Konut fiilen insaatlarina devam ediyor. Iki ihale yolda. Onlar da Ekim ayi içinde yapilacak. Uygulama alani içindeki 20 yapi adasinin tüm ihaleleri de bu yilin sonunda bitmis olacak'

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüsüm projesinde 1299 yapida 5514 bagimsiz birimin tahliyesi amaciyla verilen 150+15 günlük kanuni süre yarin sona erecek. Söz konusu alandaki vatandaslarin yüzde 98'i tasinma islemlerini tamamlarken, tahliye olmayanlarin çogunlugunu ticari faaliyet gösteren bagimsiz birimler olusturuyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Kadiköy Fikirtepe kentsel dönüsüm alaninda incelemelerde bulunarak, projede gelinen son noktaya iliskin basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Gürgen, Fikirtepe'de 2007 yilinda imar projesi yapilarak dönüsüm sürecine baslandigini, 2013 yilinda Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin Fikirtepe'yi riskli alan ilan ettigini hatirlatti.

Ardindan 61 yapi adasi içinde 25'inin projesine baslandigini, ruhsatlarinin tamamlandigini ancak 35 yapi adasinda da ya anlasmalarin olmadigi ya da müteahhitlerin islerini birakip gittigi çözümsüzlüge dogru giden bir sürecin içinde kendilerini bulduklarini anlatan Gürgen, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un göreve geldikten sonra bu konuyla özel olarak ilgilendigini ve isini yapmayan müteahhitlerin sözlesmelerinin fesih edilmesi hem de bakanligin bazi alanlarda resen müdahale edip, müteahhitlerin yerine geçip, projeleri teslim edip, hak sahiplerine vermesiyle ilgili mevzuat degisikligi yapildigini animsatti.

- "20 yapi adasinin tüm ihaleleri de bu yilin sonunda bitmis olacak"

Fikirtepe'de yaklasik 7 ay önce sahada hak sahipleri ve müteahhitlerin katilimiyla yapilan toplantilarda Bakan Kurum'un bütün taraflari dinledigini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da talimatiyla Fikirtepe'deki projeyi Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin yürütecegini deklare ettigini belirten Gürgen, "Alanda ciddi bir sevinç de oldu. Yillardan beri tikanmis bir projenin devam etme noktasinda oldugunu herkes gördü. Arkasindan Emlak Konut'un buraya yüklenici olarak girmesi heyecani daha da üst seviyeye getirdi. Bugün 3 yapi adasinda Emlak Konut fiilen insaatlarina devam ediyor. Iki ihale yolda. Onlar da Ekim ayi içinde yapilacak. Uygulama alani içindeki 20 yapi adasinin tüm ihaleleri de bu yilin sonunda bitmis olacak." dedi.

- 7 bin 200 haneli proje alaninin yüzde 98'i bosaltildi

Vedad Gürgen, 7 bin 200 hanenin bulundugu proje alaninin yüzde 98'inin bosaltildigini ifade ederek, son durumla ilgili su bilgileri paylasti:

"Çok hizli tahliyeler gerçeklesiyor. Alanda camlar, kapilar, pencereler söküldü. En son kalan kisiler evlerini tahliye ediyor. Asagida da bir taraftan Emlak Konut'un santiyeleri hizli bir sekilde devam ediyor. Insallah bu sene sonu itibariyle bütün proje alanlari içinde ihaleler bitmis, bu bölgenin yikimlari tamamlanmis ve Yeni Fikirtepe'nin temellerinin atildigi, binalarin yükseldigi yeni bir duruma dogru gidiyoruz.

Sayin Bakanimizin talimatlarindan sonra vatandaslarimiza 150 günlük tahliye süresi verdik. Bu da 15 gün önce doldu. Simdi en son gerek bakanlik personeli olarak bizler, gerek bizim müsavirlik hizmetlerimizi yürüten GEDAS, sahada vatandasin kapisini tek tek çalarak dolasiyoruz. Evlerini bosaltamayan var mi? Hastaligi olan var mi? Düskünlügünden dolayi tahliye edilemeyen vatandaslar var mi? Bunlari tek tek dolasip, ihtiyaci olanlarin, ihtiyaçlarini karsilamaya çalisiyoruz. Ev bulamayanlara ev yardimi, tasinamayanlara tasinma yardimi yapiyoruz. Bütün amacimiz 15 yildan beri beklentilerini büyüten ve sonuçlarini görmek için sabirsizlanan vatandaslarimizin önümüzdeki iki yil içinde konutlarini teslim edip, burada bir dügün, bayram havasi yasatmak."

- "Sanayi içinde çalisan vatandaslara da tekrar tekrar uyarilarimizi yapiyoruz"

Gürgen, yaklasik 180 gün önce vatandaslara tebligat yaptiklarini hatirlatarak, "Genelde insanlar son güne kadar beklerler. Burada son günlerini bekleyen sanayici ve esnaflar da var. Biz bir kismiyla konustugumuzda kendilerinin yerlerini ayarladiklarini ancak son güne kadar ticari faaliyetlerini sürdüreceklerini söylüyorlar. Biz, bunlarin da haberlerini verdik kendilerine. Artik yerlerini ayarladilar. Konutlar için buldugumuz depolar ayni zamanda bu esnafimiz ve ticarethanelerimiz için de geçerli. Onlarin esyalarini tasimak ve depolara koymak konusunda hiç bir tereddüdümüz yok. Yeter ki projemiz baslasin. Fikirtepe halkinin bu projenin yüzde yüze yakininin bu projenin yürüyecegine inandigini ve evlerini tahliye ettigini görüyoruz. Sanayi içinde çalisan vatandaslara da tekrar tekrar uyarilarimizi yapiyoruz. Onlardan da ricamiz bir an önce yeni isyerlerine tasinip, burayi bakanliga teslim etmemize yardimci olmalari. Çünkü her bir gün gecikme, anahtarlarini teslim edecegimiz vatandaslarin bir gün gecikmesi demek." diye konustu.

15 gün önce süre doldugu için bütün hizmetlerin kesilmesi gerektigini belirten Gürgen, imkansizliklar nedeniyle tasinamayan insanlarin hakkini gözetip, ortada birakmamak için sosyal devlet anlayisiyla hareket ettiklerini söyledi.

Gürgen, "Artik tahliye süreleri tamamlandi. Bu saatten sonra yapilacak olan isler kamu hizmetlerinin kesilmesi suretiyle tahliyeleri biraz daha hizlandirmak olacak. Tebligatlarin 170. günündeyiz, artik herkesin bu konuda bize yardimci olmasini istiyoruz." dedi.

- "Bakanligin bu isi layikiyla yapacagini çok iyi biliyoruz"

Fikirtepe Mahallesi'nin eski sakinlerinden Latif Akgümüs, daha önce bir çok müteahhit ile proje için görüstügünü ancak kendisine sunulan önerileri, yeteri kadar güven vermedikleri için kabul etmedigini anlatti.

Daha önce düzenlenen toplantilara gelenlerin kendilerini hep kandirmaya çalistigini, zaman zaman korkular da yasadiklarini ifade eden Akgümüs, bakanligin projeyi ele almasiyla rahatladiklarini söyledi.

Mahalleden 9 yil önce tasindigini belirten Akgümüs, Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin kentsel dönüsüm bürosunda kendilerine yardimci olundugunu dile getirdi.

- "Su andaki süreç bizi memnun ediyor"

Dogma büyüme Fikirtepeli olan Dilek Dursun da, "Buradaki süreci, buradaki insanlarla atlattik. Bundan 7-8 yil önce bir süreç basladi ancak çok yavas isleyen bir süreçti. Ama su andaki süreç bizi memnun ediyor. Hepimiz severek imza attik, severek evlerimizi bosalttik. Bakanligin bu isi layikiyla yapacagini çok iyi biliyoruz. Projelerimiz bizi sevindirdi. devletimize güveniyoruz, yanimizda olduklari için çok tesekkür ediyoruz. Bizi en azindan baska insanlarin ellerine birakmadilar." dedi.

Fikirtepe'de 45 sene oturan Fatma Kevser Akyürek ise "Mahallemiz eskidi artik, gecekondu semti zaten. Evlerimizin saglam olacagina inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Akyürek, bazi vatandaslarin evlerini ve is yerlerini henüz bosaltmamasina iliskin ise "Bosa çaba onlarinkisi. Bu olacak, kanunen olacak. Zorluk çikarmasinlar. Baktim dükkan açik, evlerde de tek tük var. Benim kiracim da inat etti çikmiyor. Sonumuz iyi olacak insallah." diye konustu

Kaynak: AA