'Bataklik Operasyonu' Davasinda 'Örgüt Kuruculari' Savunma Yapti

'Suç islemek amaciyla örgüt kurmak' ve 'suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak' suçlarindan 1482'ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edilen Çetin Gören ve Nejat Das'in savunmalari alindi.

Kamuoyunda "Bataklik" adi verilen operasyonda yakalanan ve "suçtan kaynaklanan mal varligini aklama ve uyusturucu ticareti" suçlarindan haklarinda dava açilan 73 kisinin yargilandigi davada Çetin Gören ve Nejat Das savunma yapti.

Ankara 33. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya saniklar, avukatlari ve yakinlari katildi.

Mahkeme Baskani Hasan Satir, suçlamalari hatirlattiktan sonra savunma yapmasi için "örgüt kuruculugu" ile suçlanan Çetin Gören'e söz verdi.

Hollanda vatandasi oldugunu, yaklasik 48 yil bu ülkede yasadigini belirten Gören, 2016'da ailesiyle Türkiye'ye dönüs yaptigini söyledi.

Yurt disindaki servetini Türkiye'ye getirerek yatirim yaptigini iddia eden Gören, bu kapsamda Nejat Das, Cemal Deniz Sahan ve Ingiltere vatandasi Perry James Young ile Boommerang isimli bir sirket kurduklarini söyledi.

Türkiye'ye gelmeden önce uyusturucu suçundan 2007'de Brezilya'da 3 yil tutuklu kaldigini, ardindan 2014'te de ayni suçtan Hollanda'da yakalandigini anlatan Gören, kefaletle serbest birakildigini, Hollanda'daki davasinin devam ettigini aktardi.

Gören, iddianamede kara para aklanmak için kuruldugu iddia edilen sirketlerle iliskisinin olmadigini, ismi geçen sirketlerden sadece birisinin adina oldugunu belirtti.

Kara para aklamasina delil gösterilen kaynagin Hollanda mahkemesince mesru bulundugunu öne süren Gören sunlari söyledi:

"Kara para aklama suçlamasini kabul etmiyorum, Hollanda'da namusumla, serefimle çalistim. Gazinom ve araç galerilerim vardi. 2011'de bir arkadasima 100 bin avro verdim, o da bu para ile Bitcoin aldi. Aradan geçen sürede bu para 5 katina katlandi. Ben Hollanda'da hapse girince, bana ait bu parayi aileme göndermesini istedim. Bunun üzerine o arkadas da 520 bin avroyu aileme teslim etti. Ailem de bu parayi kefalet karsiliginda Hollanda mahkemesine verdi, onlar da bunu kabul etti. Ortada öyle iddia edildigi gibi kara para aklama yoktur."

Davanin saniklarindan Sait Börekçi'ye yillik yüzde 10 kâr karsiliginda 8,5 kilogram altin verdigini belirten Gören, kendisine vadedilen kâr payini bir dönem aldigini, altinlarinin ise Börekçi'de kaldigini ifade etti.

Kendisiyle birlikte suç örgütü kurmakla suçlanan sanik Nejat Das ile iliskisi sorulan Gören, Das ile Istanbul'da tanistigini, döviz bürosu kurduklarini anlatti.

Bir süre sonra anlasamadiklari için Das ile yollarini ayirdiklarini belirten Gören, o tarihten sonra kendisiyle bir daha görüsmediklerini, gözaltina alindiklarinda karsilastiklarini söyledi.

Suçsuz oldugunu iddia eden Gören, beraatini istedi.

Örgüt kurucusu olarak suçlanan tutuklu sanik Nejat Das da silahli örgüt kurmadigini, kendisine isnat edilen suçlarin somut delillere dayanmadigini öne sürdü.

Sorusturma asamasinin eksik yapildigini öne süre Das, yaklasik 30 yil önce batan bir gemi nedeniyle suçlandigini belirterek, "Örgüt yöneticisi ve kara para aklamakla suçlaniyorum. Kesinlikle uyusturucu isini yapmadim, yapan da serefsizdir. Iki yildir Çetin Gören ile görüsmüyorum, kendisiyle husumetliyim, buna ragmen birlikte nasil örgüt kuruculugu yapabilirim ki? Yönetici olmakla suçlaniyorum ama saniklari tanimiyorum." savunmasini yapti.

MASAK raporuna yansiyan para transferlerinin sirket çalisanlarinin yani sira esi ve oglunun da arasinda bulundugu akrabalariyla oldugunu kaydeden Das, bunun suç unsuru gibi gösterildigini iddia etti.

Neden tutuklandigini ve neyle suçlandigini anlamadigini ifade eden Das, söyle devam etti:

"19 yasindayken tutuklandim, aslinda babamin suçu bana kalmisti. Onun üzerinden bana suç isnat ediliyor. Birlikte örgüt kurucusu oldugumuz iddia edilen Çetin Gören ile 2016'da Hollanda'da bir arkadas ortaminda tanistim. O ortamda kendisine telefon numarami vermedim. Çetin Gören Türkiye'ye döndügünde bir arkadasimdan numarami almis ve bana ulasti. Yasa disi bir is yapmayacagini söyledi. Ben de 'Suça bulasirsan, yanima gelme' dedim. Daha sonra onunla 2018'de döviz bürosu kurduk. Ardindan Boommerang isimli 3 milyon sermaye taahhütlü bir sirket kurduk ama birtakim özel sebeplerden dolayi aramizda husumet gelisti. 2018'den sonra kendisiyle görüsmedim. Bütün durum bundan ibaret."

Sanik avukatlarinin da savunmasinin ardindan durusmaya ara verildi.

- Örgüt kuruculuguyla suçlaniyorlar

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, "örgüt kuruculari" olarak gösterilen saniklar Nejat Das ve Çetin Gören'in, "suç islemek amaciyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçlarindan cezalandirilmasi isteniyor.

Bu kapsamda, Das ve Gören'in 60'ar kez "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçundan 450'ser yildan 1470'er yila kadar, "suç islemek amaciyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yildan 12'ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep ediliyor.
Kaynak: AA